Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

wolfshond

Wolfshond of Wolf-hond hybride

Wolf-hond hybride (afgekort hybride) is een term die wordt gebruikt om een dier te beschrijven dat deels wolf en deels gedomesticeerde hond is. Honden (Canis lupus familiaris) en wolven (Canis lupus) delen een evolutionair verleden en delen dus veel fysieke en gedragskenmerken. Wolven zijn wilde dieren, en ze worden gevormd door evolutionaire druk waardoor ze voedsel kunnen vinden, zichzelf kunnen beschermen en nakomelingen kunnen produceren.

De genetica die ze tot expressie brengen in de omgevingen waarin ze leven, stellen hen in staat te overleven, zonder de hulp van mensen. Honden zijn geëvolueerd van wolven door een eeuwenlang proces van domesticatie. Domesticatie is het proces waarbij een wild dier zich aanpast aan het leven met mensen door gedurende duizenden jaren selectief door mensen te worden gefokt.

Evolutie van de Wolf-hondhybride

Het gedrag, de levenscyclus en de fysiologie van een hond zijn permanent veranderd ten opzichte van dat van een wolf. In wezen heeft het selectieve fokproces een andere reeks druk op honden gelegd, waardoor ze zo zijn gevormd dat ze voor hun overleving afhankelijker worden van mensen en ze flexibel maken voor onze manier van leven. De genen die ze tot expressie brengen, zijn in verschillende mate veranderd ten opzichte van hun wilde tegenhanger en helpen hen dat huiselijk leven goed te leiden.

Wolven en honden zijn interfertiel, wat betekent dat ze kunnen fokken en levensvatbare nakomelingen kunnen produceren. Met andere woorden, wolven kunnen kruisen met honden, en hun nakomelingen zijn in staat zelf nakomelingen voort te brengen. Hoewel hybriden van nature in het wild kunnen voorkomen, zijn ze zeldzaam omdat de territoriale aard van wolven hen ertoe brengt hun leefgebied te beschermen tegen binnendringende hoektanden zoals honden, coyotes en andere wolven.

Beheerd door hun instincten vertonen wolven, zowel in het wild als in gevangenschap, relatief consistent gedrag. Hun gedragskenmerken zijn decennia lang bestudeerd en geobserveerd door onderzoekers, en er is veel gepubliceerd over hun sociale dynamiek, jachtgedrag en territoriale aard. Dankzij het harde werk van de onderzoekers zijn we in staat de reacties van de wolf op verschillende situaties te begrijpen op basis van hun inherente instincten. Net als bij elk wild dier, zal hun gedrag echter altijd een zekere onvoorspelbaarheid behouden.

Fysieke en mentale ontwikkeling

Wolven en honden rijpen in verschillende snelheden, wat de fysieke en mentale ontwikkeling van een hybride dier onvoorspelbaar maakt. Seksuele volwassenheid van wolven duidt op een verschuiving in de hoeveelheid hormonen en het evenwicht. Deze hormonale verandering gaat vaak gepaard met gedragsveranderingen bij het dier. Wanneer een wolf geslachtsrijp is (ergens tussen de 1 en 4 jaar oud), verandert zijn rol in de roedel vaak van die van een pup naar een volwassene die naar verwachting aan de roedel zal bijdragen. Status wordt veel belangrijker en het dier kan zijn packmates gaan testen om een ​​hogere positie in het peloton te bereiken. Het testen of uitdagen van packmates kan worden overgedragen op een menselijke "leider" wanneer een wolf in gevangenschap wordt gehouden, waardoor het dier wordt gezien als koppig, brutaal of zelfs agressief.

Gedomesticeerde honden hebben de neiging om veel eerder volwassen te worden (6 tot 8 maanden oud), maar het uitdagende gedrag bestaat nog steeds, hoewel het bij de meeste rassen doorgaans minder intens is dan bij wolven. Hybriden kunnen elke combinatie van volwassenheidspercentages van wolven of honden en gedragsveranderingen vertonen. Bovendien kan het territoriale instinct van wolven om hun voedselbron te beschermen door middel van ontlasting en plassen een thuishaven te creëren, worden overgedragen naar het huis van de eigenaar.

Een bank of hoek van de kamer kan de plaats innemen van een boom of rots. Honden, aan de andere kant, hebben door domesticatie dat instinct verloren om te plassen of te poepen waar ze ook denken dat hun territorium is en kunnen gemakkelijk worden getraind om te elimineren in een aangewezen gebied. Hybriden, die een mix zijn van deze twee verschillende gedragspatronen, kunnen elke mate van territoriaal of testgedrag vertonen - van het ene uiteinde van het spectrum naar het andere.

wolfshonden

Wolfshond als huisdier

Of Wolfshonden al dan niet goede huisdieren zijn, is misschien wel de grootste bewering. De realiteit is dat er een dier is met een genetische stoofpot die bijdragen bevat van een hondenlijn die door de eeuwen heen is gedomesticeerd, samengesteld met een bijdrage van een dier dat dat niet heeft gedaan. Wolven zijn sociaal van aard en vragen veel aandacht en interactie van hun roedel. Deze verwachting vertaalt zich naar de eigenaar wanneer een wolf in gevangenschap wordt gehouden. Vaak zien potentiële hybride eigenaren de belangrijke taak van het begrijpen van de aard van de wilde wolf en de gedomesticeerde hond over het hoofd en raken ze overweldigd wanneer hun "huisdier" gedragskenmerken begint te vertonen die onverwacht en onhandelbaar zijn.

Een organisatie die het publiek voorlicht over de kwesties van wolf en hybride eigendom is Wolf Park. Wolf Park legt uit dat hoewel veel mensen zich inspannen om voorgelicht te worden over de mogelijke uitkomst van het bezitten van een wolf of hybride, anderen dat helaas niet doen. Dit heeft tot gevolg dat de dieren in een omgeving worden gehouden waar niet aan hun sociale en gedragsbehoeften wordt voldaan. In deze situaties brengen de dieren hun dagen vaak door in kleine kooien of vastgebonden aan kettingen, met een zeer slechte kwaliteit van leven. Wanneer een dier, wild of gedomesticeerd, wordt gehouden in omstandigheden die niet voldoen aan hun mentale en fysieke behoeften, bestaat er een veiligheidsrisico voor de mens. Dit risico is vrijwel altijd te voorkomen door een goede voorbereiding voordat het dier wordt gekocht en voortgezet door verantwoorde zorg voor het dier gedurende zijn leven.

Elk jaar worden duizenden huisdierenwolven of hybriden in de steek gelaten, gered of geëuthanaseerd omdat mensen een dier kopen waarvoor ze niet wilden zorgen. Er zijn in het hele land een paar voorzieningen die ongewenste honden opvangen, maar hun middelen zijn meestal zeer beperkt. Voorlichting over het gedrag, de gezondheid en de inperking van wolven en hybriden en over wetten die relevant zijn voor hun eigendom voordat mensen kopen, kunnen ontberingen voor zowel mens als dier voorkomen.

Mythes over de Wolf-hondhybride

 • Mythe: Een Wolfshond zal een betere waakhond zijn dan een gedomesticeerde hond
  FEIT: Vanwege de schuwe aard van wolven, zijn hybriden meestal slechte beschermingshonden. Eventuele agressieve neigingen in de hybride kunnen door angst worden veroorzaakt en kunnen als zodanig onvoorspelbaar en moeilijk te beheersen zijn.
 • Mythe: Een Wolfshond zal langer leven dan een gedomesticeerde hond
  FEIT: De levensduur van een wolf in gevangenschap is 12 - 14 jaar. Dit is hetzelfde als een grote gedomesticeerde hond.
 • Mythe: Hybriden zijn gezonder dan honden en zijn minder vatbaar voor ziekten.
  FEIT: Wolven en honden zijn vatbaar voor dezelfde infectieziekten. Er kan enige twijfel bestaan over de werkzaamheid van standaard hondenvaccins bij wolven en sommige hybriden.
 • Mythe: Husky's en Alaskan Malamutes zijn deels wolf
  FEIT: Husky's en Alaskan Malamutes zijn hondenrassen, net als alle andere.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen