Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

spreekbeurt-honden

Spreekbeurt over honden

Wil jij je spreekbeurt houden over honden? Wat leuk! Wij helpen je graag op weg met alle informatie over onze viervoeter. Een spreekbeurt over honden kan misschien wat lastig zijn omdat er enorm veel valt te vertellen over de hond. Zo heb je grote en kleine hondenrassen die weer worden gekenmerkt door totaal verschillende karakters en verschijningen, er is dus geen hond hetzelfde.

Wanneer je begint met je spreekbeurt vertel je vaak eerst waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen. Je kunt je spreekbeurt bijvoorbeeld houden over je eigen hond, of over een wereldberoemde hond zoals Lassie. Je kunt je spreekbeurt natuurlijk ook houden over honden in het algemeen, maar het is vaak verstandiger om het onderwerp enigszins te beperken zodat je wat dieper op de stof in kunt gaan. Leuke onderwerpen voor een spreekbeurt kunnen onder andere zijn: blindengeleidehonden, hulphonden of politiehonden.

Hoe begin je je honden spreekbeurt?

In de inleiding van je spreekbeurt kun je vertellen waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen. Ook kan je in de inleiding vertellen hoe je op dit onderwerp bent gekomen. Vervolgens kan je vertellen aan je publiek wat er in je spreekbeurt gaat voorkomen, dus welke onderwerpen je gaat bespreken. Misschien ben je begonnen met een hoofdvraag en beantwoord je eerst een aantal deelvragen. Een hoofdvraag is een vraag die je voordat je de spreekbeurt maakte jezelf afvroeg.

Een hoofdvraag kan zijn:

  • Wat zijn honden?

Een aantal deelvragen daarop kunnen zijn:

  • Waar komen honden vandaan?
  • Hoeveel soorten hondenrassen zijn er?
  • Hoe vaak moeten honden worden uitgelaten?
  • Hoe verzorg je honden?

Zoals je kunt zien kun je talloze deelvragen verzinnen voor dit onderwerp. In de inleiding van je spreekbeurt kun je vertellen wie je eventueel heeft geholpen. Vaak wordt hier ook verwezen naar een eventuele bronnenlijst, dus waar je je informatie vandaan hebt gehaald. Als iemand je met je spreekbeurt heeft geholpen, zoals bijvoorbeeld je ouders of een dierenarts, kan je hem of haar bedanken in de inleiding.

Inleiding over honden

Bijna iedereen heeft of kent wel iemand met een hond. Honden worden niet alleen gehouden als gezelschap, maar ook als politie- of hulphond voor bijvoorbeeld mensen die blind of hulpbehoevend zijn. Honden hebben vier poten met aan iedere poot vier tenen die zachte kussentjes bevatten om te voorkomen dat de hond uitglijdt. Onze viervoeters staan er ook om bekend om hun goede reuk- en hoorvermogen.

Honden worden warm gehouden door een vacht, die bij elk hondenras verschillend is. De ene hond heeft heel kort tot geen haar, de andere hond heeft heel lang tot krullend haar. Een kleine hond (zoals een Maltezer) kan ongeveer 15 jaar oud worden, terwijl middelgrote honden (zoals een Beagle) over het algemeen 10 jaar worden, voor grote honden (zoals een Sint Bernard) ligt het gemiddelde op 7 jaar. Een mannetjeshond wordt ook wel een reu genoemd, een vrouwtje een teef en een pasgeboren hondje een puppy.

geschiedenis hond

Afstamming van honden

De hond is een roofdier afkomstig uit de familie van hondachtigen, net als de wolf. Ze komen voor over de hele wereld en worden gehouden door de mens. Dit is de reden dat sommige honden nog sterk lijken op wolven en ook bepaalde karakter eigenschappen zullen houden. Honden die in het wild leven hebben vaak beter zintuigen dan de hond die wordt gehouden als huisdier. Honden die bij ons in huis wonen krijgen natuurlijk hun eten en drinken voorgeschoteld, terwijl honden in het wild hier zelf naar op zoek moeten. Wilde honden die nu nog steeds bestaan worden ook wel jakhalzen en coyotes genoemd.

Zintuigen van honden

Honden beschikken over een goed gehoor. Honden kunnen goed horen, maar kunnen ook goed ruiken en zien. Honden hebben een ontzettend sterke neus en hierom worden honden ook weleens gebruikt voor het opsporen van drugs of om andere sporen te vinden. Geuren speelt voor het leven van een hond een grote rol. Zo verspreiden honden hun geur om een territorium af te bakenen. Gezegd wordt dat honden goed kunnen ruiken vanwege hun natte neuzen.

Wat heeft een hond nodig?

Het houden van een hond betekent dat je er veel tijd en energie in moet stoppen. Zo moet de hond minimaal vier keer per dag worden uitgelaten, het liefste op vaste tijden. Oudere honden en puppy's moeten vaker worden uitgelaten omdat die meer moeite hebben met het ophouden van hun behoeften. Naast het eten en drinken heb je ook een aantal attributen nodig voor je hond, denk dan aan een hondenmand, een bench, een hondenriem en verschillende speeltjes waarmee de hond zich kan vermaken.

Hondenrassen

Er zijn op dit moment in totaal 356 verschillende hondenrassen in de wereld, volgens het FCI. Deze afkorting staat voor Fédération Cynologique Internationale, dit is een wereldwijd overkoepelend orgaan op het gebied van honden. Daarnaast bestaan er ook bastaard honden, deze honden zijn een mengelmoes van twee hondenrassen, ook wel een kruising genoemd. Vaak zijn dit soort honden wat sterker doordat genetische aandoeningen worden beperkt.

Enkele populaire hondenrassen zijn:

Er zijn uiteraard nog vele andere hondenrassen. Misschien kan je tijdens je spreekbeurt over honden een ras uitkiezen en daar uitgebreid informatie over geven. Op onze website vind je een compleet overzicht van alle hondenrassen ter wereld!

alle-hondenrassen

Een hond opvoeden

Om ervoor te zorgen dat de hond opgroeit tot een volwassen hond dat goed luistert is het belangrijk om vroeg te beginnen met het opvoeden. Dit kan je onder andere realiseren door hem commando's te leren. Wanneer je hiermee begint als de hond ouder is, zal hij meer moeite hebben om het aan te leren. Pups leren heel makkelijk en snel waardoor het verstandig is om de hond met regelmaat op te voeden. Dit kun je ook doen door met een hond naar een puppycursus te gaan, hier leer je vanaf begin af aan de belangrijkste gedragsregels en commando's, zoals ''Kom hier'' of ''Af''.

Waarom contact met anderen fijn is

Door de puppy in contact te brengen met andere honden leert hij/zij hiermee om te gaan. Bij gebrek aan een goede opvoeding kan leiden tot valse reacties richting vreemde dieren van anderen. Dit is niet alleen vervelend voor jou, je kan niet weten hoe andere honden zullen reageren op het gedrag van jouw hond. Dit brengt je viervoeter in gevaar want hij hierdoor in situaties terecht komen waar hij gebeten wordt.

Kunnen honden zweten?

Een hond zweet vanuit zijn poten. Bij iedere stap stoten zijn pootjes deze feromonen af. Een hond koelt zich af door te hijgen, ze raken dan hun warmte kwijt. Wanneer een hond stilzit, kan hij dus alsnog gaan hijgen. Niet omdat hij moe is, maar om zijn warmte kwijt te raken. Dit gebeurt al vrij snel, een hond kan namelijk niet goed tegen warmte.

Waarom gaat een hond op zijn rug liggen?

De buik van een hond is erg gevoelig, er groeit geen haar op en is erg kwetsbaar. Wanneer een hond op zijn rug gaat liggen en dus zijn buik blootstelt betekent dit dat hij diegene vertrouwt. Wanneer twee honden elkaar ontmoeten gaat vaak één van de twee honden op zijn rug liggen om zich over te geven.

Kun je zomaar een hond aaien?

Het kan uitnodigend zijn om een vreemde hond te aaien, maar wees je er wel van bewust dat dit dier onvoorspelbaar is. Hij vindt het misschien niet fijn om door een onbekende hand aangeraakt te worden, laat daarom de hond altijd eerst aan jouw hand snuffelen.

Hoe verzorg ik mijn hond?

Honden moeten regelmatig worden uitgelaten. Een boswandeling is bijvoorbeeld gezond voor een hond. Sommige honden hebben ook een sterke behoefte aan rennen. Daarnaast moeten honden natuurlijk eten en drinken krijgen. Honden eten graag vlees en drinken water. Honden krijgen vaak hondenbrokken waarin alle noodzakelijke ingrediënten zitten. Een hond kan niet alles eten. Zo houden honden niet van chocolade, want dat is giftig eten voor hun. Veel hondeneigenaren wensen ook dat hun hond zindelijk is. Speciale hondencursussen zijn beschikbaar om een hond zindelijk te maken. Ook kan met een hondencursus de hoeveelheid blaffen sterk verminderd worden. Onthoudt wel dat blaffen en grommen natuurlijke eigenschappen zijn van een hond.

cookies

Wat eet een hond?

Er zijn vele soorten hondenvoer op de markt, de ene hond leeft van harde hondenbrokken, terwijl de andere hond wat voorzichtiger moet zijn met zijn maag waardoor hij speciaal hondenvoer krijgt. In hondenbrokken zitten eigenlijk alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft, bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. Naast brokken eten honden ook vlees, het zijn tenslotte vleeseters. Er zijn echter ook veel etenswaren die onze hond absoluut niet mag eten, bijvoorbeeld chocola, noten, rauwe aardappelen en druiven. Kleine hoeveelheden van dit voedsel kunnen al een vergiftiging veroorzaken met de dood tot gevolg. Twijfel je weleens of je hond wat van jou mag mee-eten? Vraag dan eerst altijd om advies, dit kan advies van je ouders zijn maar je kunt online tegenwoordig ook alles vinden.

Korte kennisquiz

Na afloop van je honden spreekbeurt ben je vast benieuwd of iedereen in je klas goed heeft opgelet. Met deze korte quiz test je de kennis van je klasgenoten!

Vraag 1: Welk dier is de voorouder van de hond?
Vraag 2: Welk zintuig gebruiken honden om onder andere drugs op te sporen?
Vraag 3: Hoe vaak moet een hond per dag gemiddeld worden uitgelaten?
Vraag 4: Hoeveel hondenrassen zijn er in totaal over de hele wereld?
Vraag 5: Mogen honden chocolade eten?

Tips voor een geslaagde honden spreekbeurt

  • Zoals al eerder gezegd is er veel informatie over honden op deze website beschikbaar, lees je daarom van tevoren goed in. Een onderwerp zoals honden is eigenlijk een te groot onderwerp voor een spreekbeurt. Probeer een onderdeel over honden te kiezen, zoals bijvoorbeeld de verzorging van een hond. Zo zou je een specifiek ras kunnen uitkiezen voor je spreekbeurt, waarover je alles kunt vertellen aan je klasgenoten. Ook kan je je spreekbeurt houden over de rol die een hond kan vervullen. Zo zijn er drugshonden die speciaal getraind zijn om drugs op te sporen, maar ook de blindengeleidehonden zijn onmisbaar in onze samenleving.
  • Heb je een hond als huisdier? Vraag dan aan je meester of juf of die bij je spreekbeurt aanwezig mag zijn.
  • Verzamel mooie plaatjes over honden en laat dit in de klas rondgaan.
  • Geef je klasgenoten aan het einde van je spreekbeurt de mogelijkheid om vragen te stellen, want jij bent vanaf nu de expert op het gebied van honden!
boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen