Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

honden rasgroepen

Rasgroepen

Het uitzoeken van een hond(enras) is niet eenvoudig. Elke hond is anders en geen enkele hond heeft dezelfde eigenschappen. Toch is het mogelijk bepaalde schattingen en verwachtingen bij een hond te schetsen. Sommige eigenschappen van honden zijn geërfd vanuit het hondenras. Hier laten we je kennismaken met de verschillende rasgroepen. Wereldwijd zijn er meer dan driehonderd verschillende rassen internationaal erkend. Om het overzicht te bewaren zijn al deze rassen onderverdeeld in de volgende tien groepen.

Herdershonden en veedrijvers

Deze groep wordt onderverdeeld in drie categorieën:

Honden die vallen onder de kudde hoeders en veedrijvers hebben veel beweging nodig. Ze zijn erg taakgericht en hechten zich snel aan zijn/haar baas. Ze vinden het leuk om achter bewegende voorwerpen aan te jagen. De honden die tot deze categorie behoren moeten tijdens de opvoeding goed gecorrigeerd worden op het najagen van verkeerde voorwerpen/personen. Deze honden zitten niet graag stil en zullen veel vermaakt moeten worden. De hoeders en veedrijvers zijn daarom vaak minder geschikt om te houden als huishond, ze moeten hun energie goed kwijt kunnen.

Naast de vereiste beweging heeft deze groep ook veel ondersteuning nodig bij de opvoeding. Het dier moet geleerd worden waar hij wel achter aan kan rennen en waar niet. Het is niet de bedoeling dat een hond elke fietser achterna rent. De kuddebewakers zijn doorgaans hele rustige honden. Ze zijn heel waaks en terughoudend richting vreemden. Om een waakhond goed op te voeden is het belangrijk stevig in je schoenen te staan, deze honden zijn namelijk erg groot en sterk. Daarnaast zijn ze in staat zelf beslissingen te nemen en zullen niet altijd gehoorzamen, tenzij de hond natuurlijk goed is opgevoed.

Terriërs

Terriërs, zoals de Cairn Terriër, zijn gefokt om op klein wild te jagen. Ze zijn behendig en snel, ideaal om vossen of konijnen uit hun hollen te jagen. Ze werden vroeger veel ingezet om ratten te vangen. Het zijn energieke en eigenwijze honden die niet altijd sociaal zullen zijn. Ze staan er ook om bekend dat ze veel blaffen en graven. Voor Terriërs is het belangrijk dat ze een opvoeding krijgen met vaste hand. Op volwassen leeftijd komt vooral bij Bulldog-achtige Terriërs antisociaal gedrag voor. Er moet veel aandacht worden besteed aan socialisatie bij de opvoeding, anders blaft de hond veel tijdens het uitlaten. Naar bekenden toe zijn Terriërs erg aanhankelijk en heuse knuffeldieren.

Teckels

Net als Terriërs zijn Teckels van origine gefokt om te jagen, maar tegenwoordig worden ze meer gebruikt als huishond. Ze zijn erg fel en laten graag hun stem horen. Teckels zijn in drie categorieën te onderscheiden: kortharig, langharig en ruwharig. Ruwharige Teckels zijn vaak wat feller qua karakter. Deze groep honden zijn erg klein, waardoor ze sneller angst kunnen vertonen. Socialiseer daarom veel met een Teckel tijdens de opvoeding om nervositeit en angst af te leren. Desondanks dat het dier snel angstig is, moet je hem niet onderschatten. Een consistente en strenge opvoeding is vereist wil je het dier commando’s laten gehoorzamen zodat hij geen katten of vogels najaagt.

rasgroepen-honden

Spitshonden en Oertypen

Spitshonden worden oorspronkelijk gebruikt om te jagen of waken. Deze rassengroep is vrij breed en bestaat onder meer uit Keeshonden, Scandinavische jacht- en herdershonden en sledehonden. Sledehonden zijn niet graag alleen, zo zijn bijvoorbeeld Siberische Husky’s het meest op hun gemak in grote groepen. Hoewel ze goed om kunnen gaan met kinderen, gedragen ze zich afstandelijk naar mensen.

Deze honden willen hoog in de rangorde staan en zijn felle jagers die goede begeleiding nodig hebben. Scandinavische jachthonden zoals de Finse spits en de Noorse Elandhond hebben veel ruimte nodig om hun energie kwijt te kunnen. Keeshonden zijn meestal erg speels en raken gehecht aan hun gezin. Ondanks dat ze erg speels zijn, zijn het uitstekende familiehonden. Ze luisteren goed naar commando’s en zijn erg empathisch.

Pinchers, Schnauzers en Molossers

Als je op zoek bent naar een bewaker voor je huis, dan is een Pincher of Schnauzer de juiste keuze. Ze zijn gefokt voor het verdelgen van ongedierte en het bewaken van het huis. Het zijn actieve honden met een beschermende aard en blaffen veel naar vreemden. Het is belangrijk om deze honden kennis te laten maken met vrienden en familie. Molossers hebben een sterke kaak en werden vroeger ingezet tijdens de jacht. Ook in het leger werden Molossers vaak ingezet ter verdediging. Helaas was deze rasgroep ook erg gewild voor hondengevechten. Tegenwoordig heeft de Molosser veel nageslachten zoals de Mastiff en Rottweiler. Deze honden hebben een hoge pijngrens en vereisen een baasje met een natuurlijk overwicht.

Voorstaande honden

Voorstaande honden of ‘Pointers’ zijn jachthonden die de jager helpen bij het opsporen en aanwijzen van wild. Dit doen ze door stil te staan en te ‘wijzen’ naar de prooi. Vervolgens apporteert de hond op commando van de baas. Het zijn gevoelige honden die zich aan zijn baasje en familie hechten. Ze hebben veel energie en een natuurlijk jachtinstinct, waardoor een goede opvoeding van belang is om ongewenst gedrag te voorkomen. Enkele honden die onder deze groep vallen zijn de Drentse Patrijshond, Ierse Setter, Pointer en de Duitse Staande.

Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Retrievers en Spaniëls zijn jachthonden die oorspronkelijk gefokt werden om wild op te halen nadat er was geschoten. Waterhonden zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht op voornamelijk waterwild. De waterhond, zoals de Portugese Waterhond, staat bekend om zijn aangeboren zwemtalent. Deze honden werken het liefste met hun baas, maar kunnen ook uitstekend zelfstandig functioneren.

Bekende Retrievers zoals de Golden Retriever zijn vrolijke honden en zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze apporteren graag en blijven langer speels dan andere hondenrassen.

Hoewel Spaniëls vroeger gefokt werden om te jagen, zijn het tegenwoordig erg aangename familiehonden. Zo is de Amerikaanse Cocker Spaniël klein van stuk en enorm nieuwsgierig. Met een goede opvoeding zijn Spaniëls geschikt als gezinshond. Deze groep honden zijn erg sociaal en aanhankelijk, waardoor dit zeer geschikt is voor mensen die nog geen tot weinig ervaring hebben met het houden van een hond.

alle hondenrassen overzicht

Gezelschapshonden

De gezelschapshonden groep bestaat uit allerlei verschillen rassen uit andere groepen, maar zijn gefokt om ons gezelschap te houden. Deze groep is het tegenovergestelde van de werkende honden. Deze honden zijn niet graag alleen en gaan het liefst overal mee naartoe. Omdat gezelschapshonden erg gehecht zijn aan zijn of haar baasje zijn ze soms ook geschikt als waakhond. Tijdens de opvoeding kunnen deze honden moeite hebben om alleen gelaten te worden, ook het slapen in een bench kan moeilijker zijn bij deze honden. Een goede training en opvoeding is daarom essentieel. Bekende gezelschapshonden zijn: Collies, Cavaliers en Mopshonden.

Windhonden

Windhonden zoals de Afghaanse Windhond en de Whippet zijn jachthonden die jagen op zicht in plaats van op geur. Ze houden het prooi in zicht en reageren extreem snel op elke beweging. Oorspronkelijk werden ze daarom gebruikt om te jagen en het doden van wild. Windhonden zijn vrij rustig binnenshuis, maar als ze eenmaal buiten zijn, zijn ze erg actief en energierijk. Omdat ze een jachtinstinct hebben zijn ze moeilijk terug te roepen wanneer ze ergens achteraan rennen. Ook bij deze honden is het belangrijk om vanaf puppy af aan een strikte opvoeding aan te houden.

Omdat windhonden beschikken over lange poten, hebben ze genoeg snelheid om achter wild te jagen en deze vervolgens te doden. Het is daarom volgens de wet verboden om met deze honden te jagen. Een eigenaar van een Windhond is verplicht om te voorkomen dat de hond gaat jagen en daarbij wild dood. Als afleiding vinden deze honden het geweldig om naast de fiets mee te rennen om hun energie kwijt te raken.

Bastaardhonden

De bastaardhond is een hond die niet tot een bepaald hondenras behoort, ook wel een kruising genoemd. Als twee honden van verschillende rassen puppy's krijgen, hebben deze de eigenschappen van zowel de vader als de moeder. Bastaardhonden hebben, in tegenstelling tot rashonden, meestal minder last van erfelijke kwalen omdat ze niet worden doorgefokt. Daarbij erven ze vaak de beste eigenschappen van hun (voor)ouders. In de volksmond worden bastaardhonden ook wel eens honden van het vuilnisbakkenras genoemd, omdat vooral zwerfhonden vaak bastaardhonden zijn. Voorbeelden van bastaardhonden zijn de Beaglier, Labradoodle en de Boomer.

Tot slot

Natuurlijk is elke hond anders en kun je van tevoren niet weten hoe een hond zich gaat gedragen. Deze tien groepen zijn richtlijnen van algemene eigenschappen die deze rasgroepen veelal delen. Voordat je een hond aanschaft is het verstandig om extra informatie bij de fokker op te vragen, of uitgebreid onderzoek te doen op internet.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen