Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

checklist-puppy

Puppy checklist

Als je besluit een puppy te kopen, zijn er een aantal zaken waar je altijd op moet letten. Door dit lijstje af te strepen voorkom je veel problemen en maak je geen overhaaste beslissingen. Soms is het beter een pup niet te kopen ook al ziet hij er zo schattig uit. Waar je op moet letten voor het aanschaffen van de puppy is het gedrag en de gezondheid van de hond, let daarbij ook op de manier van fokken van de desbetreffende fokker. Een goede fokker neemt de tijd om vragen van jou te beantwoorden, waardoor je deze puppy checklist kunt afgaan.

Hoeveel nestjes heeft de fokker?

Het begeleiden van pups kost veel tijd en energie. Een goede fokker helpt de pups allerlei dingen leren en laat ze socialiseren. Als een fokker veel nestjes tegelijk heeft is deze begeleiding lastig te realiseren. Wanneer een fokker wel veel nestjes heeft, is er personeel nodig om de puppy’s goed te begeleiden. Kijk dus altijd hoeveel nestjes de fokker heeft en vraag jezelf af of de pups voldoende opvoeding krijgen.

Is de moederhond aanwezig?

Het is belangrijk dat de moederhond bij het nest aanwezig is, het gedrag van de moeder geeft jou namelijk informatie over de pups. Daarnaast leren puppy’s veel van de moeder. Zij leert ze hondengedrag aan en bijvoorbeeld hoe hard ze mogen bijten. Volgens de wet mogen pups pas na zeven weken bij de moeder weggehaald worden. Koop dus geen pup als de moeder (toevallig) even weg is. Spreek dan een andere keer af wanneer de moeder wel aanwezig is.

Als dit niet kan is de kans groot dat je te maken hebt met een tussenhandelaar. Bekijk hoe de moederhond zich gedraagt. Ze kan natuurlijk beschermend reageren om haar puppy’s heen, maar dit mag geen angst of agressie zijn. Daarnaast moet je kijken naar het uiterlijk van de moederhond. Is ze schoon en niet te dun? Het is belangrijk dat de moederhond niet verwaarloosd is.

Ligt het nest binnenshuis?

Puppy’s kunnen het beste onder huiselijke omstandigheden opgroeien, zodat ze direct wennen aan het leven van een huishond. Op jonge leeftijd worden nieuwe ervaringen snel opgepikt in de hersenen, het is belangrijk dat de opvoeding direct begint. Wanneer pups te weinig dingen meemaken, kunnen ze angstig worden bij onbekende dingen. Op latere leeftijd is het lastig om dit nog in te halen. Binnenshuis komt de pup direct in contact met rondlopen, bezoek en misschien andere huisdieren. Daarom kan het nest het beste bij de fokker in huis liggen. Daarnaast komt de pup ook gelijk in aanraking met de alledaagse geluiden in en rondom het huis.

rasgroepen-honden

Hygiëne van het nest

De omgeving van het nest moet natuurlijk schoon zijn. Niet alleen voor de hygiëne maar ook voor de opvoeding is dit belangrijk. In een schone omgeving worden honden sneller zindelijk. Een goede, ervaren fokker houdt daarom het nest en de omgeving goed schoon. Zo kunnen de pups in een schone omgeving rondlopen.

Hoe reageert het nest op bezoek?

Gezonde en sociale pups zullen je begroeten en nieuwsgierig naar je toe komen. Ze horen niet angstig te reageren op je aanwezigheid. Per hondenras verschilt het enthousiasme niveau enorm. Het ene ras reageert veel uitbundiger op bezoek dan de andere, maar elke puppy hoort het interessant te vinden dat er bezoekers zijn.

Hoe reageert het nest op geluiden?

Een goed onderhouden pup moet niet meer schrikken van hedendaagse geluiden in huis zoals traplopen of het dichtgaan van een deur. Natuurlijk mogen de pups wel schrikken bij harde, onverwachtse en onbekende geluiden. Als ze daarna maar weer verder gaan met wat ze aan het doen waren en niet in een shock raken.

Zijn de puppy’s gechipt en geregistreerd?

Het chippen en registreren van honden is al jaren verplicht. Dit moet gebeuren voordat de pup zeven weken oud is. De hond wordt dan geregistreerd op de naam van de fokker, zodat achterhaald kan worden waar de pup vandaan komt. Vraag hier dus altijd naar. Dan kun je controleren of de fokker daadwerkelijk de fokker van de pups is. Controleer hierbij ook direct of de namen overeenkomen.

Hebben de puppy’s een inentingsbewijs?

Voordat een puppy naar een nieuwe eigenaar gaat, hoort deze minstens één keer te zijn ingeënt tegen hondenziektes. Daarnaast moet de pup ook ontwormd zijn. Deze gegevens vind je terug in een vaccinatieboekje of hondenpaspoort. Ook deze informatie kun je eenvoudig met het chipnummer opvragen.

Zijn de ouders gecheckt op erfelijke afwijkingen?

Vervelende aandoeningen kunnen bij honden worden overgedragen. Vaak zijn het aandoeningen die per ras verschillend kunnen voorkomen. Tijdens het fokken is het belangrijk dat deze vervelende afwijkingen zo veel mogelijk worden teruggedrongen. Voor veel erfelijke eigenschappen kan er een genetische test worden gedaan die dit kan achterhalen. Verdiep je in de mogelijke erfelijke eigenschappen van een pup en vraag naar eventuele afwijkingen van de ouders. Vraag ook altijd of de ouders getest zijn, de fokker moet de officiële papieren van deze uitslag kunnen laten zien. Natuurlijk kan niet elke aandoening door tests worden achterhaald, kijk daarom ook naar de gezondheid en uiterlijk van de ouders van de hond.

hondennaam kiezen

Beantwoord de fokker jouw vragen duidelijk en stelt hij ook vragen?

Een goede, geïnteresseerde fokker wil dat zijn pups bij geschikte nieuwe eigenaren terecht komen. Hij zal zo veel mogelijk informatie vertellen, inclusief de minder leuke kanten van het ras. Zo kun jij een goed overwogen beslissing maken of je de hond wilt of niet. Een goede fokker wil natuurlijk dat de thuissituatie gunstig is voor zijn pups en zal jou dan ook bepaalde vragen stellen. Let er op dat de fokker niet alleen geïnteresseerd is in het sluiten van de deal. Is hij geïnteresseerd in jouw leefomgeving en geeft hij duidelijke antwoorden? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een goede fokker.

Krijg je de tijd tijdens het bezoek?

Je moet niet impulsief een pup kopen omdat ze anders al vergeven zijn aan iemand anders. Biedt de fokker jou voldoende tijd en mogelijkheden om vragen te stellen? Je moet je niet gehaast voelen. Als je geen vragen kunt stellen en geen tijd krijgt, heb je waarschijnlijk te maken met een verkeerde fokker.

Kun je meerdere bezoekjes doen of moet je meteen beslissen?

Als je direct bij het eerste bezoek al moet beslissen of je de pup wilt dan zit je waarschijnlijk bij de verkeerde fokker. Deze fokker is alleen gefixeerd op de verkoop. Daarnaast is het veel prettiger om meerdere keren het nest te bekijken. Zo kun je er zelf ook een nacht over slapen en een uiteindelijke keuze maken.

Is er een duidelijk koopcontract?

Vraag altijd een koopcontract bij de fokker wanneer je besluit een pup te nemen. Hierin komt duidelijk naar voren wat de rechten en plichten van zowel jou als de fokker zijn. Zo bepaal je of er bepaalde garantie is wanneer de hond ziek wordt of wie het eigendom over het dier krijgt. Soms zijn er fokkers die in het contract vaststellen dat een hond o.a. niet gecastreerd mag worden. Lees daarom het contract goed door en maak geen afspraken waar je niet volledig achter staat.

Twijfel je toch nog?

Als je na het afgaan van deze lijst alsnog niet zeker bent van je zaak, dan is het misschien beter om de pup niet te kopen. Je kunt dan misschien het hele hondenleven spijt van de aankoop. Wees vastbesloten voordat je een pup aanschaft. En koop zeker geen pup van een malafide fokker om het beestje voor jouw gevoel te redden. Dit voedt de handelswijze van de fokker alleen maar en verbetert de situatie niet op de lange termijn.

Download hier gratis de checklist!

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen