Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Zweedse Lappenhond

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 19 - 21 kg

Schofthoogte: 40 - 51 cm

Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond is de nationale hond van Zweden, door de eeuwen heen heeft hij gewerkt als jacht- en waakhond.

Geschiedenis

De Zweedse Lappenhond is een spitzras, een van de oudste hondenrassen die er op dit moment zijn. Hij is ontstaan als jachtpartner en waakhond voor het nomadische Samische volk van Lappland, dat bestaat uit Noord-Noorwegen, Zweden, Finland en Noordwest-Rusland. Toen ze een meer vaste levensstijl begonnen te leiden en kuddes rendieren hielden, ontwikkelde de Lappie herdersvaardigheden. De Zweedse Kennel Club erkende de Zweedse Lappenhond als een apart ras in 1903. De eerste hond die de club registreerde, heette Halli. Het ras wordt nu beschouwd als de nationale hond van Zweden. De Federation Cynologique Internationale erkende de Zweedse Lappenhond in 1944 en de United Kennel Club in 2006. Zweedse Lappenhonden zijn opgenomen in de Foundation Stock Service van de American Kennel Club, de eerste stap naar uiteindelijke erkenning.

Karakter van de Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond is levendig, liefdevol en alert, waardoor hij een uitstekende gezinsgenoot en waakhond is. Hij kan afstandelijk zijn tegenover mensen die hij niet kent. Deze hond is actief en intelligent, dus hij heeft dagelijkse oefening nodig die hem fysiek en mentaal uitdagen om te voorkomen dat hij destructief of lawaaierig wordt in een poging zichzelf te vermaken. Als de gezondheid het toelaat gaat hij graag voor een lange wandeling. De Zweedse Lappenhond presteert goed in hondensporten zoals behendigheid, hoeden en gehoorzaamheid. Het is een stevige en onvermoeibare speelkameraad voor kinderen. Als de Zweedse Lappenhond wordt opgevoed met katten, kan hij het prima met ze vinden.

Zweedse Lappenhonden reageren goed op positieve versterkingstechnieken zoals spelen en voedselbeloningen, maar ze zijn onafhankelijke denkers, dus verwacht geen onvoorwaardelijke gehoorzaamheid van hen. Vanaf acht weken oud is de Zweedse Lappenhond in staat om alle informatie tot zich te nemen wat je hem kunt leren. Wacht nooit tot hij zes maanden oud is om te beginnen met trainen, anders krijg je een eigenzinnige volwassen hond om mee om te gaan. Breng hem indien mogelijk tegen de tijd dat hij tien tot twaalf weken oud is naar de een puppycursus. Houd er echter rekening mee dat veel hondenscholen vereisen dat bepaalde vaccins, zoals kennelhoest, up-to-date zijn en veel dierenartsen adviseren beperkte blootstelling aan andere honden en openbare plaatsen totdat puppyvaccins (inclusief rabiës, hondenziekte en parvovirus) zijn voltooid.

Gezondheid

Alle honden hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, net zoals alle mensen het potentieel hebben om een ​​bepaalde ziekte te erven. Vermijd fokkers die geen gezondheidsgarantie bieden voor hun pups. Een gerenommeerde fokker zal eerlijk en open zijn over gezondheidsproblemen in het ras en de incidentie waarmee ze in haar lijnen voorkomen. Hoewel wordt gedacht dat de Zweedse Lappenhond een relatief gezond ras is, zijn diabetes mellitus en progressieve retinale atrofie enkele van de medische aandoeningen die in het ras zijn geïdentificeerd.

Misschien omdat ze zo zeldzaam zijn, zal de populariteit en het doorfokken nog steeds een grote invloed hebben op hun gezondheid, maar het is een verstandig om fokkers te vragen naar de incidentie van heupdysplasie en oogproblemen, omdat deze veel voorkomen bij Zweedse Lappenhonden. Deze honden op een passend gewicht houden is een van de gemakkelijkste manieren om zijn leven te verlengen. Haal het meeste uit de preventieve vaardigheden om een ​​gezondere hond voor het leven te hebben.

Verzorging

De Zweedse Lappenhond heeft een dikke dubbele vacht die een plooi rond de nek vormt en is langer op de achterkant van de benen en de staart. Borstel de vacht wekelijks om hem schoon te houden en dood haar te verwijderen. Tijdens het lente- en herfstseizoen, helpt dagelijks borstelen overtollig haar onder controle te houden. Knip de nagels indien nodig, meestal is dit om de paar weken. Poets de tanden regelmatig met een door de dierenarts goedgekeurde tandpasta voor huisdieren voor een goede algehele gezondheid en een frisse adem. Controleer de oren wekelijks op vuil, roodheid of een slechte geur die op een infectie kan wijzen. Als de oren er vuil uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger aanbevolen door een dierenarts.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen