Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vizsla hondenras

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 20 - 29 kg

Schofthoogte: 53 - 64 cm

Vizsla

De Vizsla is een oude Hongaars jachthond. Deze hond is ook bekend als de Hungarian Pointer, de Hungarian Vizsla en de Magyar Vizsla.

Geschiedenis

De Hongaarse naam "Vizsla" betekent "pointer". Deze honden werden gebruikt om op vogels en hazen te jagen op de vlaktes van Hongarije. Dit ras stamt waarschijnlijk af van twee oude hondenrassen: de Transylvanian hound en de Turkish Yellow Dog (uitgestorven). Op etsen uit de tiende eeuw komt een hondenras voor dat op de Vizsla lijkt, en er zijn manuscripten uit de veertiende eeuw die de op de mogelijke aanwezigheid van deze honden duiden. Dit ras was na de Tweede Wereldoorlog bijna uitgestorven, gered door een aantal Hongaren en opnieuw ontwikkeld.

Uit angst dat de Russen, toen ze Hongarije waren binnengevallen, alle Vizsla honden zouden doden, hebben enkelen deze honden het land uit gesmokkeld en naar Oostenrijk en andere landen gebracht, waaronder ook de Verenigde Staten. Enkele exemplaren van dit ras leven in Italië, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Turkije en Zuid Rusland. Dit ras kwam niet in grote aantallen voor in de periode tussen de twee wereldoorlogen en was in Hongarije na de Tweede Wereldoorlog mindere bekend. De Vizsla is in de jaren vijftig van de twintigste eeuw naar de Verenigde Staten gebracht.

Karakter

De beminnelijke, open en vriendelijke Vizsla is soms eigenzinnig en afgeleid, maar wel slim en opvoedbaar. Deze hond is in staat zich snel aan het familieleven aan te passen en kan het over het algemeen goed vinden met andere honden. De Vizsla staat bekend als een hond die veel kauwt. Dit ras is niet geschikt voor een eigenaar die de voorkeur geeft aan een kalme hond. De latenten van de Vizsla omvatten spoorzoeken, apporteren, aanwijzen, waken en competitieve gehoorzaamheid.

De Vizsla heeft de reputatie van een goede apporteerhond te zijn en is met zijn uitstekende neus een goede wild en vogel jager en pointer, zelfs op moerassig terrein. De Vizsla is een intelligente, goed af richten, evenwichtige, gehoorzame en aanhankelijke hond. Het is een vriendelijke hond, maar hij heeft een goed ontwikkeld beschermend instinct.

Gezondheid

Tot de gezondheidsproblemen die bij dit ras voorkomen horen verschillende huid en oogproblemen, heupdysplasie, een neiging tot het krijgen van tot artritis, navelbreuk en epilepsie.

Verzorging van de Vizsla

De gladde, kortharige vacht van de Vizsla is makkelijk te verzorgen. Borstel met een stevige haarbostel en gebruik eens in de zoveel tijd droogshampoo. Baden met een milde zeep wanneer noodzakelijk. Houdt de nagels goed bij met knippen. De Vizsla verhaart gemiddeld, regelmatig borstelen zal het verharen beperken.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen