Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

template

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 20 - 36 kg

Schofthoogte: 51 - 61 cm

Tweed Water Spaniël

De Tweed Water Spaniël is een hondenras dat in de 19e eeuw in Schotland is ontwikkeld.

Geschiedenis

De Tweed Water Spaniëls werden oorspronkelijk gefokt als een veelzijdig jacht- en apporteerras en werden gebruikt voor de jacht op watervogels op de Tweed River in Schotland. Aangenomen wordt dat het ras verwant is aan andere spanielrassen, zoals de Ierse waterspaniël en de Amerikaanse waterspaniël. Tweed Water Spaniels zijn middelgrote honden met een sterke, atletische bouw.

Ze hebben een dichte, gekrulde vacht die typisch bruin of leverkleurig is, en een kenmerkende "topknoop" van langer haar op hun hoofd. Ze hebben een vriendelijke en energieke persoonlijkheid en staan bekend om hun intelligentie en trainbaarheid. Het ras is niet zo bekend als sommige andere spaniëlrassen en wordt als zeldzaam beschouwd. Ze werden in 1909 erkend door de American Kennel Club, maar ze zijn niet algemeen populair geworden als huisdier of als werkhond. Desondanks worden ze nog steeds gewaardeerd door sommige jagers en hondenliefhebbers vanwege hun veelzijdigheid en vriendelijke karakter.

Karakter van de Tweed Water Spaniël

Tweed Water Spaniëls staan bekend om hun vriendelijke en energieke persoonlijkheden, en worden vaak omschreven als intelligent en trainbaar. Het zijn actieve en energieke honden die veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven. Ze genieten van activiteiten zoals apporteren, gehoorzaamheidstraining en behendigheid, en ze worden vaak gebruikt als jacht- en werkhond. De Tweed Water Spaniël staat ook bekend om hun sociale aard en brengen graag tijd door met hun gezin. Ze zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren en staan bekend om hun geduld en zachtaardige karakter.

Ondanks hun vriendelijke en extraverte persoonlijkheden, kunnen Tweed Water Spaniëls onafhankelijk en eigenzinnig zijn, en ze hebben mogelijk een stevige en consistente training nodig om ervoor te zorgen dat ze zich correct gedragen. Ze kunnen gevoelig zijn voor kritiek en kunnen angstig of depressief worden als ze niet vriendelijk en begripvol worden behandeld. Over het algemeen is de Tweed Water Spaniël een loyale en aanhankelijke hond dat een geweldig metgezel zal zijn voor de juiste eigenaar.

Gezondheid

Zoals alle rassen kan de Tweed Water Spaniël vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij het ras zijn:

  1. Heupdysplasie: dit is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed is gevormd, wat pijn en moeite met lopen kan veroorzaken.
  2. Oogproblemen: Tweed Water Spaniëls kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals staar en progressieve retinale atrofie.
  3. Oorontstekingen: Vanwege hun lange, slappe oren zijn Tweed Water Spaniels vatbaarder voor oorontstekingen dan sommige andere rassen.
  4. Hypothyreoïdie: dit is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
  5. Bloat: Dit is een ernstige en mogelijk levensbedreigende aandoening waarbij de maag opzwelt en verdraait, waardoor de bloedtoevoer naar de rest van het lichaam wordt afgesloten.

Verzorging

Tweed Water Spaniëls hebben een middellange tot lange, dichte en gekrulde vacht die meestal bruin of leverkleurig is. De vacht is waterdicht, wat de hond helpt beschermen tegen de elementen en hem geschikt maakt voor buitenactiviteiten zoals jagen en apporteren. De vacht wordt ook het hele jaar door afgeworpen, dus het is belangrijk om de Tweed Water Spaniel regelmatig te borstelen om mattering 

Ze hebben regelmatige verzorging nodig om hun vachten er gezond en glanzend uit te laten zien. Dit omvat borstelen om klitten en klitten te verwijderen, en regelmatige baden om de vacht schoon te houden. Het is ook een goed idee om het haar rond de poten, oren en staart bij te knippen om klitten te voorkomen en om de hond er verzorgd uit te laten zien.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen