Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tosa-dog

Levensverwachting: 10 -12 jaar

Gewicht: 36 - 61 kg

Schofthoogte: 62 - 82 cm

Tosa

De Tosa is een zeldzaam Japans ras dat zich ontwikkelde voor hondengevechten en heeft als zodanig een goed gespierd uiterlijk.

Geschiedenis

Dit ras is vernoemd naar de Japanse provincie waarin het is ontwikkeld, de provincie Tosa, die nu bekend staat als de prefectuur Kochi. Ten tijde van de ontwikkeling van het ras was Tosa een van de twee populairste gebieden voor hondengevechten - de tweede was de prefectuur Akita. Jarenlang was het Akita-ras sterker dan de Tosa, maar door de hond met verschillende Europese rassen te kruisen, werd de Tosa uiteindelijk sterker. De Tosa behoort tot de werkgroep voor de AKC. Dit ras werd opgenomen in de Foundation Stock Service in 1997 en werd goedgekeurd om deel te nemen aan AKC-metgezelevenementen in 2010.

Karakter

De Tosa is een intelligent ras en meestal gemakkelijk te trainen. Dit ras leert snel en kan al vanaf 8 weken beginnen met trainen. Socialisatie is ongelooflijk belangrijk voor dit ras vanwege de hondengevechten - je moet je hond meenemen naar puppy-trainingslessen vanaf een leeftijd van 10 tot 12 weken. Positieve versterkingsgebaseerde trainingsmethoden worden aanbevolen voor dit ras, maar je moet een stevige en consistente hand houden tijdens de training, zodat de hond weet wie de baas is.

Omdat de Tosa oorspronkelijk werd gefokt om te vechten, kan het een uitdagende hond zijn om te houden. Dit ras wordt niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters en zelfs ervaren eigenaren kunnen problemen hebben. Het ras is vaak agressief tegenover andere honden en hij is een onverschrokken beschermer en voogd, hoewel meestal niet agressief tegenover mensen. Hij kan sterke banden met familie aangaan en is misschien welgemanierd en vredig in huis, maar hij zal waarschijnlijk altijd op zijn hoede zijn voor vreemden. Dit ras kan met kinderen opschieten zolang hij met ze is grootgebracht, maar ruw spel kan zijn vechtinstinct activeren, dus alle interactie tussen de hond en kinderen moet nauwlettend worden gevolgd.

Gezondheid van de Tosa

De Tosa is over het algemeen een gezond ras, zolang fokkers verantwoorde fokpraktijken volgen om het doorgeven van genetische aandoeningen te voorkomen. Als hond van een groot ras is de Tosa gevoelig voor het ontwikkelen van bepaalde musculoskeletale problemen zoals heupdysplasie en ze kunnen ook vatbaar zijn voor maagtorsie of opgeblazen gevoel.

Verzorging

De Tosa is niet overdreven energiek, maar hij heeft wel een dagelijkse wandeling of jogging nodig om aan zijn trainingsvereisten te voldoen. Zonder voldoende dagelijkse oefening zal dit ras waarschijnlijk destructief gedrag ontwikkelen. Dit ras is een bijzonder goede joggingpartner. De Tosa heeft een korte, gladde vacht die dicht op het lichaam ligt. Het is meestal rood van kleur, hoewel dit ras ook tinten van gestroomd of lichtbruin kan vertonen. Tosa's met een zwarte vacht zijn mogelijk, maar zeldzaam. Omdat de vacht zo kort is, vereist deze slechts minimaal onderhoud. Af en toe borstelen en baden is voldoende om de vacht in goede staat te houden. Dit ras is een lichte shedder en staan erom bekend dat ze overmatig (kunnen) kwijlen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen