Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tornjak

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 28 - 50 kg

Schofthoogte: 58 - 72 cm

Tornjak

De Tornjak is ontwikkelt in Bosnië en Kroatië als berghond, dus ze hebben een dikke vacht nodig om ze warm te houden in de bergen.

Geschiedenis

De Tornjak is een zeldzaam ras voor de bescherming van dieren dat afkomstig is uit Bosnië, Herzegovina en Kroatië. Deze honden hebben heel wat kenmerken met andere berghonden en men denkt dat de hond eigenlijk een heel oud ras is waarvan de oorsprong teruggaat tot de oudheid. De eerste schriftelijke gegevens van het ras dateren uit de 9e eeuw, met andere vermeldingen later in de 11e en 14e eeuw. Het was pas in de jaren 1970 toen een groep cynologen begonnen met het verzamelen van resterende exemplaren van het ras dat de Tornjak nieuw leven werd ingeblazen. Tegenwoordig maakt het deel uit van het AKC Foundation Stock Service Program, de eerste stap om erkend te worden door de AKC.

Karakter van de Tornjak

De Tornjak wordt meestal gebruikt voor het hoeden en beschermen van vee, zodat hij voor elk van deze doeleinden kan worden getraind. Dit ras is intelligent en beslissend, dus een stevige en consistente hand in training wordt aanbevolen om te voorkomen dat de hond eigenzinnig wordt. Tornjaks leren snel en vergeten dingen niet snel, dus je hebt waarschijnlijk maar een paar herhalingen nodig tijdens de training.

De Tornjak is van nature een kalm en vredig ras, hij kan op zijn hoede zijn voor vreemden maar is waarschijnlijk niet agressief tegenover andere honden of mensen. Dit ras is een natuurlijke waakhond, dus hij heeft een alert en waakzaam temperament zonder nerveus te zijn. De Tornjak is niet veeleisend wat betreft lichaamsbeweging, maar hij is sociaal en houdt ervan tijd door te brengen met andere honden en zijn gezin. Dit ras kan emotioneel zijn met het gezin, een sterke band vormen en zeer toegewijd zijn aan zijn eigenaren.

Gezondheid

De Tornjak is in het algemeen een gezond ras, hoewel bekend is dat te veel eiwitten in het dieet bepaalde gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral met de vacht. Het is ook vermeldenswaard dat traplopen en andere vormen van zware inspanning moeten worden vermeden tijdens de eerste 6 maanden oud om gewrichtsproblemen en de ontwikkeling van heupdysplasie te voorkomen.

Verzorging

De Tornjak is niet erg veeleisend in termen van oefening, hij zal het goed doen met een lange dagelijkse wandeling en veel speeltijd, vooral met andere honden. Misschien is een van de meest herkenbare kenmerken van de Tornjak zijn dikke, wollige vacht. Als een berg hondenras is de vacht van de Tornjak ontworpen om hem te beschermen tegen het koude en barre weer van zijn inheemse habitat, maar hij zal de dikke vacht afwerpen voor een lichtere zomervacht bij warmer weer. Het ras heeft een lange toplaag met een rechte en harde textuur met korter haar op het gezicht en de voorkant van de poten. Veel voorkomende kleuren voor dit ras zijn wit, zwart, geel, bruin, rood, grijs en elke combinatie van deze kleuren.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen