Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tibetaanse Terrier

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 8 - 14 kg

Schofthoogte: 35 - 41 cm

Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is een hondenras uit Tibet.

Geschiedenis

De Tibetaanse Terriër is ontstaan in Tibet, waar dit ras bijna twintig eeuwen geleden gefokt werd in de kloosters van de Lama's. De Tibetaanse Terriër ontwikkelde zich gedurende vele eeuwen, waarbij hij het extreme klimaat en het moeilijke terrein van Tibet overleefde. De Tibetaanse Terriër hoort niet tot de familie van de Terriërs, maar is een oude Tibetaanse hoedende hond. Dit ras is "Terriër" genoemd omdat zijn formaat veelvuldig werd geassocieerd met de Terriërs. Deze hond ziet er echter meer uit als een schapenhond. Dit oude ras heeft een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van alle andere Tibetaanse rassen.

In Tibet werden de Tibetaanse Terriërs gewaardeerd als gezelschapshonden en ze werden als kinderen van het gezin behandeld. Hoewel deze honden graag meehielpen in de zorg voor het bezit, de kuddes en het vee van hun familie, werden ze niet als werkhonden opgevoed. Dit ras is zuiver gehouden, omdat de Tibetanen geloofden dat het kruisen de familie en het hele dorp ongeluk zou brengen. De Tibetaanse Terriërs werden beschouwd als geluksbrengers en heilige honden en werden wel vaak geschonken aan anderen, maar nooit verkocht. Deze honden kwamen buiten Tibet, toen ze aan reizigers die de gevaarlijke reis naar Tibet ondernamen geschonken werden, om ze te beschermen op hun terugreis.

De Engelse dokter Agnes Greig heeft de Tibetaanse Terriër in het Westen geïntroduceerd. Zij heeft een paar honden mee naar Engeland genomen, die zij had gekregen van haar patiënten en van de dalai Lama zelf. En zij is in Engeland een kennel voor Tibetaanse Terriërs begonnen. De eerste "officiële" Tibetaanse Terriër is in 1956 in de Verenigde Staten gearriveerd. In dat land dient deze hond vooral als huisdier en als gezelschapshond.

Karakter van de Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër hoort tot de groep van niet-jagende honden en hij is een aantrekkelijke, harige, kleine hond, die toegewijd is aan zijn eigenaar en aan kinderen. De Tibetaanse Terriër is een volhardende en behulpzame hond. Hij is lief, zachtaardig en beminnelijk en hij houdt ervan om in het gezelschap van mensen te zijn. De Tibetaanse Terriër is levendig, mild en houdt van plezier, maar kan enigszins koppig zijn. Deze hond kan voorzichtig en op zijn hoede zijn voor onbekenden. Door zijn grote behendigheid en uithoudingsvermogen is de Tibetaanse Terriër een zeer betrouwbare waakhond.

Gezondheid

Dit ras kan zeer gevoelig zijn voor vlooien. Bij het toepassen van anesthesie moet men zeer voorzichtig zijn, omdat deze honden de aanleg hebben om op een eigenaardige manier te reageren op anesthesie. Hierdoor reageren deze honden op een ongewone manier op de normaal gebruikte anesthesie, waarbij ze soms komen te overlijden. Sommige honden van dit ras hebben een aanleg voor grauwe staar en andere minder ernstige oogproblemen.

Verzorging

De vacht van de Tibetaanse Terriër moet regelmatig worden verzorgd om hem vrij van knopen te houden. Een goede borstel en een metalen kam zijn geschikt om het haar goed te kammen. De nagels moeten worden geknipt en de oren moeten regelmatig worden schoongemaakt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen