Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

teckel hondenras

Levensverwachting: 12 - 16 jaar

Gewicht: 7 - 15 kg

Schofthoogte: 17 - 25 cm

Teckel

De Teckel is een hondenras, afkomstig uit Duitsland. Ze werden van origine gefokt voor de jacht om te jagen op dassen.

Geschiedenis

De Teckel is een oud hondenras dat rond de 16e eeuw is ontstaan in Duitsland. Er wordt aangenomen dat de oude Duitse Jachthonden de voorouders waren van de Teckel. Deze kleine hond is gefokt om dassen uit hun hol te jagen tijdens de jacht. Tijdens de opkomst van de Teckel werden ze ook met (nog) kortere pootjes gefokt zodat ze nog beter de holletjes konden betreden voor de jacht op hazen en hermelijnen. Anno nu heeft de Teckel meer een reputatie als familiehond. Deze hond werd in 1886 officieel erkend de AKC.

Karakter

De Teckel staat erom bekend dat ze soms ondeugend en wat koppig kunnen zijn. Het zijn echter hele slimme hondjes die met veel aandacht en geduld moeten worden afgericht. Teckels zijn dol op kunstjes, dit leren ze dan ook gigantisch snel. Ze zijn zeer aanhankelijk en behagen hun baasje(s) graag. De Teckel zal zijn naasten ook beschermen en is over het algemeen erg goed met kinderen en andere honden. Wanneer de Teckel iets ongewoons hoort of ziet zal hij zich luidkeels melden. Het bazige karakter van de Teckel kan soms voor problemen zorgen, ook omdat ze erg snel jaloers kunnen worden. Ze kunnen dan minder goed luisteren en soms ook in de verdediging schieten.

Gezondheid van de Teckel

De Teckel heeft een aanleg tot het krijgen van verlammingen, voornamelijk rond de ruggenwervels. Ook hebben ze de neiging om sneller diabetes, hartziektes en problemen met de blaas te ontwikkelen. Soms komen ook erfelijke oogaandoeningen en huidproblemen voor bij dit hondenras.

Verzorging

De Teckel heeft drie verschillende vachtvariëteiten: korte vacht, draadhaar en een lange vacht. De Teckel met korte vacht heeft een glanzende, gladde vacht. De ruwharige heeft een ruwere buitenlaag met een zachtere, dunnere ondervacht evenals wenkbrauw en een baard. De langharige variëteit heeft golvend haar, met lang haar op zijn staart. Teckels zijn er in verschillende kleuren. Kleuren zijn onder meer gele of geelbruine vachten, tweekleurige vachten van grijs, zwart of bruin met kastanje, spikkelstrepen of gevlekt en een effen achtergrond met donkere strepen.

Teckels rollen graag in stinkende dingen. Dus hoewel ze meestal niet vaker dan om de zes weken een bad nodig hebben, gaat die regel uit het raam wanneer ze iets bijzonder aromatisch vinden. De dode haren in zijn vacht moeten twee keer per jaar worden verwijderd. Je moet ook zijn baard en wenkbrauwen knippen om ze er netjes uit te laten zien. Houd de hangende oren van je teckel schoon met een oplossing die wordt aanbevolen door je dierenarts. Gebruik geen wattenstaafjes in het oor; op deze manier duw je het oorsmeer verder naar binnen wat kan leiden tot verstopping. Veeg het oor weg met een wattenbolletje, ga nooit dieper dan de eerste knokkel van je vinger. Knip zijn nagels regelmatig, meestal om de paar weken, ze mogen nooit zo lang zijn dat je ze op de vloer hoort klikken.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen