Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

tatra hondenras

Levensverwachting: 9 - 11 jaar

Gewicht: 45 - 60 kg

Schofthoogte: 60 - 70 cm

Tatrahond

De Tatrahond is ontstaan in Podhale, een kleine streek in het gebied van het Tatra gebergte, dichtbij de Karpaten in Zuid Polen, vandaar de Engelse naam Polish Tatra Sheepdog.

Geschiedenis

Men neemt aan dat de bloedlijn van de Tatrahond teruggevoerd kan worden tot de Mastiffs die naar Europa zijn gebracht vanuit Azië en Tibet. Dit ras is ontwikkeld om vee te bewaken. De Tatrahond wordt ook gebruikt voor het leger en voor politiewerk, om karren te trekken, als bewakingshond voor bezittingen en als waakhond voor persoonlijke bescherming. De Tatrahond heeft erkenning gekregen in het midden van de negentiende eeuw. De Tweede Wereld Oorlog was van grote invloed op de populatie van de Tatra en het ras is toen bijna uitgestorven. De Polish Kennel Club is er echter in geslaagd om het aantal exemplaren van dit ras en zijn populariteit weer te doen toenemen.

Karakter van de Tatrahond

De Tatrahond is een betrouwbare, gehoorzame en beminnelijke hond. Zorgvuldige training en socialisatie zijn belangrijk bij dit ras. De Tatrahond wil zijn baas graag plezieren, dus het africhten van deze hond zal geen problemen opleveren. Deze honden zijn onafhankelijke denkers, daarom hebben ze een vastberaden en consequente opvoeding nodig. De Tatrahond is een werkhond en moet daarom ook iets te doen krijgen. Wanneer dat niet gebeurt heeft deze hond de neiging om rusteloos te worden.

De Tatrahond zal het goed doen met kinderen, omdat het zeer zachtaardige en rustige honden zijn. Deze honden zijn tamelijk wantrouwend tegenover onbekenden. Wanneer ze met andere honden en huisdieren worden opgevoed, zullen ze daar goed mee overweg kunnen. Deze honden blaffen veel en bijten vaak andere dieren naar de hielen in een poging om ze te hoeden.

Gezondheid

De Tatrahond  is over het algemeen een gezond ras. Maar sommige honden hebben een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie. Ook is dit ras bevattelijk voor het krijgen van knieschijf luxatie, jeugdige grauwe staar, epilepsie, allergische dermatitis en maagtorsie. De Tatrahond heeft, net als alle andere hondenrassen, de juiste verzorging nodig en controles door de dierenarts voor een lang en gezond leven.

Verzorging

De Tatrahond heeft een zware dubbele vacht, die zorgvuldig moet worden geborsteld met een borstel met pennen om vervilten te voorkomen. Dit ras verhaart twee keer per jaar zeer hevig.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen