Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Spinone

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 29 - 39 kg

Schofthoogte: 59 - 70 cm

Spinone

Het oude ras van de Spinone heeft een lange geschiedenis als helper van de mens.

Geschiedenis

De Spinone is een afstammeling van de Segugio Italiano, een jachthond uit de Middeleeuwen. Vanaf de dertiende eeuw wordt dit ras Spinone Italiano genoemd. De Spinone wordt als een van de meest getalenteerde jachthonden beschouwd. Het ras staat sinds zijn ontstaan bekend om zijn zachte mond bij het apporteren en de ongelofelijke vaardigheden om spoor te zoeken. Deze hond staat afgebeeld op een vijftiende-eeuwse fresco in het paleis van de Duce in Mantua, Italië.

Na 1950 is dit ras door een paar fokkers gereconstrueerd. De Spinone is nog steeds een populaire jachthond en tevens huisdier, zelfs in de Verenigde Staten, hoewel men daar deze veelzijdige hond zeer laat heeft ontdekt. De Spinone staat ook bekend onder de namen Italian Spinone, Italian Griffon en de Italian Coarsehaired Pointer.

Karakter

De Spinone heeft veel kracht en uithoudingsvermogen, geschikt voor jacht in alle klimaten en op alle terreinen. De Spinone Italiano is buitengewoon intelligent, vrolijk en enthousiast. Hij is gemakkelijk tevreden te houden als hij wordt behandeld als een lager gerangschikt lid van zijn menselijke roedel. Hoewel hij serieus is als hij in het veld werkt, heeft hij zeker een clowneske kant die vaak behoorlijk vermakelijk is. Deze hond is zelden bazig of zeurderig, tenzij hij mensen niet als roedelleider ziet. Kinderen moeten worden geleerd hoe ze leiderschapsvaardigheden moeten tonen richting de Spinone. Zijn grote geduld moet nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Dit ras kan goed opschieten met andere dieren, in het bijzonder met andere honden. De Spinone houdt van leren en kan een goede partner zijn voor hondensporten zoals veldproeven, jachtproeven, gehoorzaamheid, behendigheid of volgen. Hij staat te popelen om te behagen en reageert goed op eerlijke en consistente training. Begin met het trainingsproces zodra je je puppy thuisbrengt, omdat hij vanaf acht weken oud kan beginnen met leren. Een vroege start zal helpen om zijn liefde voor leren te bevorderen en een solide basis van goede manieren en gedrag op te bouwen die zijn volwassen leven zou moeten behouden.

Gezondheid van de Spinone

Hoewel Spinoni's redelijk gezond zijn, zijn er enkele problemen bij dit hondenras waargenomen zoals heup- en elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en entropion.

Verzorging

De Spinone heeft een dichte, draadachtige vacht die bestand is tegen het weer en hem beschermt tegen viezigheid. Omdat hij geen ondervacht heeft, hoeft hij slechts af en toe geborsteld te worden om dood haar te verwijderen. Houd de oren van de Spinone schoon en droog en knip zijn nagels en poets zijn tanden regelmatig met een door de dierenarts goedgekeurde tandpasta. Goede mondhygiëne bevordert de algemene gezondheid en geeft de Spinone ook een frisse adem. Begin hem al op jonge leeftijd te verzorgen, zodat hij gewend raakt aan het proces en het gewillig accepteert.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen