Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Slovensky kopov

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 15 - 20 kg

Schofthoogte: 43 - 48 cm

Slovenský Kopov

Ook bekend als de Slowaakse hond, de Slovenský Kopov is een middelgroot jachthondenras dat bekend staat om zijn geurvermogen.

Geschiedenis

Hoewel de etymologie van de naam van Slovenský Kopov onduidelijk is, is het ras afkomstig uit Slowakije en wordt verondersteld ergens in de middeleeuwen te zijn ontstaan. Nog steeds een zeer zeldzaam ras (vooral buiten zijn thuisland), heeft de Slovenský Kopov een sterke jacht en een uitstekende reputatie voor zijn vermogen om urenlang een geur te volgen zonder de minste hint van vermoeidheid. Het ras werd jarenlang grotendeels niet herkend totdat na de Tweede Wereldoorlog een fokprogramma werd gestart dat resulteerde in het eerste rasstandaard en stamboek. In 1963 werd de Slovenský Kopov officieel erkend door de FCI en de eerste rasvereniging werd opgericht in 1988.

Karakter

Zoals de meeste honden is de Slovenský Kopov een zeer intelligent ras waardoor hij relatief gemakkelijk te trainen is. Houd er echter ook rekening mee dat deze honden, zoals veel hondenrassen, soms enigszins onafhankelijk of eigenzinnig kunnen zijn. Dit ras is niet inherent agressief, maar hij kan achterdochtig zijn tegenover vreemden en vijandig tegenover andere dieren, dus hij heeft veel socialisatie en vroege training nodig. Je moet tijdens de training een stevige en consistente hand hebben om de impulsen van dit ras onder controle te houden.

Zoals geldt voor veel hondenrassen, kan de Slovenský Kopov van nature enigszins onafhankelijk zijn, maar ze zijn ook erg intelligent en gemakkelijk te trainen. Dit ras is speciaal ontwikkeld voor de jacht, dus het doet het niet altijd goed als een huisdier, tenzij aan zijn behoeften voor lichamelijke en geestelijke oefening wordt voldaan. Over het algemeen is de Slovenský Kopov echter een sociaal ras dat het goed doet met kinderen en hij kan een goede voogd en een opmerkzame wachter voor het gezin zijn. Houd er echter rekening mee dat hij mogelijk niet goed overweg kan met andere huisdieren en dat hij enigszins achterdochtig is tegenover vreemden. Dit hondenras is ook gevoelig voor blaffen en huilen, dus je moet hem trainen om te stoppen met blaffen op commando.

Gezondheid van de Slovenský Kopov

De Slovenský Kopov is in het algemeen een redelijk gezond ras, hoewel er weinig informatie beschikbaar is over aangeboren gezondheidsproblemen voor het ras. Sommige van de gezondheidsproblemen waarvoor het ras vatbaar is, zijn heupdysplasie, patella luxatie en oogproblemen. Dit ras is ook gevoelig voor verwondingen in het veld, evenals oorinfecties vanwege hun flaporen.

Verzorging

Als jachtras is de Slovenský Kopov zeer actief. Dit ras vereist minimaal een uur matige tot krachtige lichaamsbeweging per dag en zal ook waarderen dat het een omheinde tuin heeft om in te rennen. Deze honden hebben ook behoorlijk wat mentale stimulatie nodig om hun geest scherp te houden. De Slovenský Kopov heeft de typische Hound vacht, het is kort en heeft een glanzende afwerking. De vacht hoeft slechts één of twee keer per week te worden geborsteld, omdat deze niet zwaar werpt, hoewel de hond vanwege zijn jachtactiviteit mogelijk vaker moet worden gebaad dan andere rassen. Je moet ook goed op de oren letten, omdat ze gevoelig zijn voor infecties.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen