Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Sloughi

Levensverwachting: 12 - 16 jaar

Gewicht: 18 - 28 kg

Schofthoogte: 61 - 72 cm

Sloughi

Met zijn strakke uiterlijk is de Sloughi een knappe en energieke gezinsgenoot. Omdat dit nobele ras als een windhond wordt beschouwd, is deze hond het gelukkigst wanneer hij een grote, omheinde achtertuin heeft.

Geschiedenis

Afkomstig uit Noord-Afrika, werd de Sloughi gefokt door de Berbers in Tunesië, Libië, Algerije en Marokko. Niemand weet echter wanneer het ras is ontstaan; men denkt dat het al sinds de 13e eeuw bestaat. Dit ras was favoriet vanwege zijn intense verlangen om te jagen en vanwege zijn onwrikbare jachtmogelijkheden. Wild zoals everzwijn, gazelle, jakhalzen en vossen zijn geen partij voor de jachtkracht van deze hond. De American Kennel Club verklaart: “Een oud ras, het wordt gekoesterd in Noord-Afrika vanwege zijn jachtvaardigheden, snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen over lange afstanden. Het ras is nobel en ietwat afstandelijk, met een zachte, melancholische uitdrukking ”. De Sloughi werd in 1973 voor het eerst naar de Verenigde Staten gebracht.

Karakter van de Sloughi

Als het gaat om het trainen van een Sloughi, zullen sommige lessen gemakkelijker zijn dan andere. Hij kan gemakkelijk worden getraind om koers te halen of te lokken, maar salontrucs zoals dood spelen of omrollen kan veel moeilijker blijken te zijn. Hij zal eerder geneigd zijn dingen te leren die verband houden met wat hij graag doet, zoals achterna gaan en een bal teruggeven. Alle training moet worden gedaan met positieve bekrachtiging. Herhaalde lessen en beloningen lijken het beste te werken voor de Sloughi. Hun gevoelens zijn gemakkelijk gekwetst, dus schreeuwen en terechtwijzingen moeten worden vermeden.

De beste manier om het temperament van een Sloughi te beschrijven, is katachtig. Hij is afstandelijk en gereserveerd, maar nooit angstig of verlegen. Loyaal en liefdevol hecht deze hond zich snel aan zijn familie en de band verbreekt nooit. De Sloughi is echter beschreven als een eenmanshond; hij zal gemakkelijk een band hebben met het hele gezin. Het is belangrijk dat dit ras binnen met de familie wordt gehouden. Hij is sociaal met zijn mensen en heeft de liefde en genegenheid van zijn familie nodig. Een van de beste kenmerken van de Sloughi is dat het rustige honden zijn. Ze zullen hun baasje(s) echter waarschuwen voor de aanwezigheid van een vreemdeling; het zijn geen aanmatigende blaffers. Dit maakt dit ras de perfecte metgezel voor actieve gezinnen.

Gezondheid

Een uitzonderlijk gezond hondenras, de Sloughi draagt ​​niet de bagage met gezondheidsproblemen die veel grote honden treft. Zeer weinig genetische problemen worden geassocieerd met dit ras. Het ras kan vatbaar zijn voor PRA of Progressive Retinal Atrophy. PRA kan blindheid veroorzaken, dus duidelijke ouders zijn belangrijk voor het fokken van gezonde puppy's. Hypothyreoïdie en hartgeruis van alle kwaliteiten zijn in het ras gevonden. Ernstige reacties op vaccins, medicijnen en anesthesie komen vrij vaak voor in de Sloughi. Gelukkig zijn het over het algemeen gezonde honden, dus weinig mensen ervaren deze problemen.

Verzorging

Als een windhond is de Sloughi een zeer atletische hond. Hij heeft veel ruimte nodig om te rennen in een veilig omheind gebied. Dit is niet het hondenras voor een zittend gezin die liever op de bank loungen dan lekker door het park te rennen. Loopbanden zijn geen vervanging voor buiten hardlopen, hoewel veel mensen hun honden toestaan ​​om ze te gebruiken tijdens slechte weersomstandigheden. Een Sloughi is een geweldig gezinsmaatje en zal genieten van het spelen met kinderen in de tuin. Ze kunnen gemakkelijk worden vermaakt, waardoor zowel de hond als de kinderen urenlang bezig blijven.

De vacht van de Sloughi moet glad en vrij zacht zijn. Het heeft geen bevedering of gebieden met langharig ergens op zijn lichaam of poten. Deze hond heeft echter een verscheidenheid aan aanvaardbare vachtkleuren die kunnen variëren van crème tot diep bruin; het is bekend dat donkerder gekleurde en zwarte voorkomen. Verzorging is vrij minimaal. Regelmatig baden is niet nodig omdat de consistentie van de vacht vuil en aanslag afstoot. Af en toe borstelen met een borstelhandschoen of een zachte borstel zal de vacht in topconditie houden.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.