Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Shikoku

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 16 - 25 kg

Schofthoogte: 43 - 55 cm

Shikoku

De Shikoku heeft een wilde uitstraling, met een wolfachtige kleur compleet met puntige oren en een taps toelopende snuit. Dit ras komt uit Japan, waar het een primitief ras is vergelijkbaar met de Shiba Inu. De Shikoku is genoemd als een natuurlijk monument van Japan, waar het de ideale metgezel is voor actieve buitenliefhebbers. 

Geschiedenis

Een oud Japans ras, de Shikoku is een van de zes rassen afkomstig uit China. Tussen de kleinere Shiba Inu en de grotere Akita Inu in, werden deze honden oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op zwijnen in de bergachtige regio's van de prefectuur Kochi. Ook bekend als de Kochi-ken, waren er ooit drie variëteiten van dit ras - Awa, Hongawa en Hata. Alle drie werden genoemd naar het gebied waarin ze werden gefokt en waren allemaal stoere, behendige en intelligente honden.

Hoewel de exacte oorsprong van het ras onbekend is, is het bekend dat Shikoku is ontwikkeld door Matagi-jagers. Eerst bekend als de Tosa Ken, werd hij later hernoemd om verwarring met de Tosa Fighting Dog te voorkomen. Pogingen om het ras te beschermen begonnen in de jaren 1920 en het ras werd in 1937 tot een natuurlijk monument verklaard. Het ras is nog niet erkend door de AKC maar maakt deel uit van de Foundation Stock Service en is erkend door de FCI en UKC.

Karakter

De Shikoku is zeer intelligent en kan goed reageren op training wanneer er een vast en consistent gezagsgetal is. Training moet op jonge leeftijd worden gestart en vroege socialisatie is even belangrijk. Deze honden leren heel snel, en ze zijn over het algemeen niet zo koppig of onafhankelijk als andere Japanse rassen, hoewel ze zich wel snel vervelen. Houd je trainingssessies kort en leuk om ervoor te zorgen dat je Shikoku betrokken blijft.

De Shikoku is een zeer intelligent ras dat nauw met familie verbindt. Socialisatie is belangrijk omdat hij enigszins afstandelijk kan zijn tegenover vreemden en mogelijk wantrouwend kan zijn tegenover onbekende honden. Deze honden kunnen goed met kinderen opschieten als ze samen worden opgevoed en de kinderen de hond met respect behandelen. Houd er rekening mee dat de Shikoku als jachtras een hoge prooidrift heeft en onder toezicht moet staan ​​rond huisdieren. Dit ras heeft veel menselijke interactie en mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat hij zich verveelt en probleemgedrag ontwikkelt.

Gezondheid van de Shikoku

Als een oud ras is de Shikoku erg gezond zonder bekende erfelijke gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor het ras. Toch kunnen deze honden gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder elleboogdysfasie, heupdysplasie, patella luxatie, epilepsie en allergieën.

Verzorging

Als een hond van het spitz-type heeft de Shikoku de typische dubbele vacht. De toplaag voelt recht en hard aan met een zachtere, dichte ondervacht. De toplaag is langer op de borst en nek met wat bevedering aan de achterkant van de poten. De primaire kleur voor dit ras is zwart of rood, meestal met variaties in sesam en bruin. Deze honden hebben zwarte neuzen en bruine ogen. Wekelijks borstelen met een zachte borstel is voldoende om de vacht in goede conditie te houden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen