Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Shih-Tzu-hondenras

Levensverwachting: 10 - 16 jaar

Gewicht: 4 - 7 kg

Schofthoogte: 20 - 28 cm

Shih Tzu

De aantrekkelijke Shih Tzu is een afstammeling van de Tibetaanse tempelhonden die 2000 jaar geleden werden gefokt.

Geschiedenis

Het is bewezen dat de Shih Tzu een van de oudste hondenrassen is. Recente wetenschappelijke studies werden uitgevoerd met DNA dat werd verkregen uit skeletresten van honden die zijn opgegraven uit 10.000 jaar oude archeologische vindplaatsen. Als verder bewijs kan een geschilderde afbeelding van de Shih Tzu worden gevonden die dateert uit de jaren 1500. Vereerd in Tibet, maakte de Shih Tzu zijn weg naar de ronden van royalty's in het keizerlijke China. Het was geen verrassing dat China deze schattige hond niet met de rest van de wereld wilde delen, in feite werd de Shih Tzu niet verkocht of verhandeld met het Westen. Het was pas in de 20e eeuw dat dit ras zijn weg vond naar Engeland, toen men het cadeau kreeg aan koningin Elizabeth. In de jaren zestig kwam de Shih Tzu naar Amerika en begon zijn lot als een gekoesterd huisdier.

Karakter van de Shih Tzu

De Shih Tzu met zijn koninklijke, waardige en moedige eigenschappen, is een uitstekend gezinshuisdier. Deze honden hebben alle eigenschappen die hen tot goede waakhonden maken - ze zijn zeer actief, alert en intelligent. De Shih Tzu is slim en koppig, daarom zal bestraffing ertoe leiden dat hij dichtklapt. Binnenshuis zijn deze honden rustig, maar ze houden van blaffen. Wanneer hij geïrriteerd raakt of verrast wordt zal hij bijten. De Shih Tzu houdt ervan om in het gezelschap van mensen te zijn en doet het over het algemeen goed met andere huisdieren. Zijn sterke zelfbewustheid maakt hem ongeschikt voor huishoudens met baby's en peuters. Ze hebben de neiging om te bijten wanneer ze lastig gevallen worden door stoeiende kinderen.

Gezondheid

De Shih Tzu is een gezonde hond. Wanneer deze honden geen regelmatige aandacht van de dierenarts en de juiste verzorging krijgen, kunnen ze ten prooi vallen aan gezondheidsproblemen als nierdysplasie en knieschijfluxatie. Deze hond heeft een korte snuit en heeft vaak lichte ademhalingsproblemen. De Shih Tzu mag niet overvoerd worden, omdat hij makkelijk overgewicht ontwikkelt. De Shih Tzu heeft een lange rug en korte benen, waardoor hij problemen met zijn ruggenwervels kan krijgen. Aan de tanden moet regelmatig aandacht worden besteed, omdat ze de neiging hebben hun tanden vroeg te verliezen. De licht uitpuilende ogen van de Shih Tzu zijn bevattelijk voor verwondingen.

Verzorging

De overvloedige vacht geeft de Shih Tzu zijn aantrekkelijke uiterlijk. De lange, vloeiende dubbele vacht moet dagelijks verzorgd worden, anders zullen zich knopen, pijnlijke vervilting, warme plekken, huidinfecties en zelfs besmetting met ongedierte kunnen voordoen. De gehoorgangen en de gevoelige ogen moeten schoon worden gehouden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen