Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

sheltie hond

Levensverwachting: 12 - 13 jaar

Gewicht: 6 - 12 kg

Schofthoogte: 33 - 41 cm

Sheltie

De Sheltie is een hondenras dat uit Schotland komt.

Geschiedenis

Men neemt aan dat dit ras afstamt van de Scottish Rough Collies die naar het Schotse eiland Shetland zijn gebracht en daar gekruist zijn met de Icelandic Yakkin, een kleine eilandhond. Sinds die tijd is dit ras van tijd tot tijd met Collies gekruist. Rond 1700 was dit ras geheel ontwikkeld. Deze kleine honden werden eeuwenlang op Shetland gebruikt om schapen te hoeden en te bewaken. De Sheltie is zeer zachtaardig wanneer hij het kleine vee hoedt.

De Sheltie hoort bij de top van de honden in de gehoorzaamheidscompetities en hij uitzonderlijk slim en werkt graag. Dit is het resultaat van de overgeërfde waakzaamheid , die nodig was om de boerderijen van kleine boeren, kuddes en herders tegen aanvallen te bewaken. Dit ras is voornamelijk in de twintigste eeuw verfijnd, nadat de Sheltie naar het vaste land van Schotland en nog verder is geëxporteerd. Aan het begin van de twintigste eeuw kwam de Sheltie naar Engeland. De Sheltie staat ook bekend als Shetland Sheepdog.

Karakter van de Sheltie

Vanwege zijn vriendelijke aard is de Sheltie tegenwoordig een van de meest populaire gezelschapshonden. De Sheltie is zachtaardig, gevoelig, trouw en aardig. Het is een zeer levendige, intelligente en makkelijk af te richten hond. De Sheltie is een van de slimste rassen binnen de hondenwereld. Het is een beminnelijke, trouwe en aanhankelijke hond tegenover zijn familie, maar hij is wantrouwend tegenover vreemden. De Sheltie is een intelligente hoeder, die in staat is om zowel groot vee als kleine schapen onder controle te houden.

Het hoedende instinct is bij veel Shelties sterk aanwezig en een eigenaar die zijn Sheltie uitlaat moet er grote zorg voor dragen om hem onder controle te houden. De Sheltie is een geharde hoedende hond en hij beschikt van nature over de volgende talenten: spoorzoeken, hoeden, waken, bewaken, behendigheid, competitieve gehoorzaamheid en het uitvoeren van kunstjes. De Sheltie is voor iedereen acceptabel door zijn toegewijde, volgzame aard en zijn scherpe intelligentie en begrip.

Gezondheid

Deze honden hebbend de neiging tot het ontwikkelen van aangeboren misvorming en oogziektes. Sommige honden krijgen hypothyroïdie en knieschijfluxatie. De Sheltie moet niet overvoerd worden.

Verzorging

De vacht van de Sheltie moet regelmatig worden geborsteld. Bevochtig de vacht een beetje met water en verwijder de klitten voor ze te erg worden, maar vermijd overdadig kammen. In de lente en de herfst verhaart de dichte ondervacht. Deze hond wil graag schoon zijn. Baden en gebruik van droogshampoo allee indien nodig.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen