Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Shar-Pei hond

Levensverwachting: 9 - 11 jaar

Gewicht: 18 - 30 kg

Schofthoogte: 46 - 51 cm

Shar-Pei

Vroeger werd de Shar-Pei gebruikt als vecht-, waak- en jachthond. Tegenwoordig vaak gehouden als gezelschapshond.

Geschiedenis

De Shar-Pei is een oud Chinees ras. De dieren werden gebruikt als jachthond op wilde zwijnen en waakhond voor het vee maar ook als vechthond. Hoe oud dit ras is, is niet geheel bekend. Echter op kunstvoorwerpen uit de Han dynastie werden dergelijke honden al afgebeeld. Oorspronkelijk komt dit ras uit de omgeving van Guangzhou, Zuidoost China. Shar-Pei betekent ‘zand huid’ en verwijst naar de bijzondere huid van dit ras. Dit ras was in 1947 bijna uitgestorven omdat de hondenbelasting in China belachelijk hoog was. De meeste honden werden daarom, volgens Chinese traditie, opgegeten. Hij is verwant met de Chow-Chow, en komt inmiddels over de gehele wereld voor.

Karakter

De juiste training en socialisatie van een Shar-Pei vanaf jonge leeftijd is zeer cruciaal in zijn ontwikkeling. Omdat het een grotere neiging kan hebben tot territoriale agressie en zich een beetje zorgen kan maken over vreemden, moet het wennen aan het idee van andere mensen en moet het kunnen beseffen dat het veilig is om bij hen in de buurt te zijn. Training vereist ook een goede mate van geduld. Als je voor het eerst een hondentrainer bent, is de Shar-Pei waarschijnlijk niet de ideale hond.

Het territoriale gedrag is een overblijfsel van de rol van de Chinese Shar-Pei als waakhond in de afgelopen jaren, evenals zijn geschiedenis van hondengevechten. In andere gevallen is het echter over het algemeen een zachtaardige hond en wordt het zelfs als stil beschouwd als het geen andere reden heeft om te blaffen.

Gezondheid

Vanwege hun diepe rimpels kunnen huidproblemen en infecties dit ras teisteren, wat betekent dat regelmatig schoonmaken en baden nodig is. Familiale Shar-Pei-koorts (FSF) is een ziekte die speciaal voor dit ras is genoemd en duurt meestal ongeveer 24 uur. Deze koorts kan komen en gaan in het ras.

Verzorging van de Shar-Pei

De vacht van de Shar-Pei moet ruw zijn. Hun rimpels zijn een onderscheidend kenmerk, als pup zullen ze nog meer gerimpeld zijn dan wanneer ze volwassen zijn. Regelmatig schoonmaken en knippen wordt aangemoedigd, maar de Shar-Pei is verder geen erg onderhoudsvriendelijk hondenras.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen