Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Shar-Pei hond

Levensverwachting: 9 - 11 jaar

Gewicht: 18 - 30 kg

Schofthoogte: 46 - 51 cm

Shar-Pei

Vroeger werd de Shar-Pei gebruikt als vecht-, waak- en jachthond. Tegenwoordig vaak gehouden als gezelschapshond.

Geschiedenis

De Shar-Pei is een oud Chinees ras. De dieren werden gebruikt als jachthond op wilde zwijnen en waakhond voor het vee maar ook als vechthond. Hoe oud dit ras is, is niet geheel bekend. Echter op kunstvoorwerpen uit de Han dynastie werden dergelijke honden al afgebeeld. Oorspronkelijk komt dit ras uit de omgeving van Guangzhou, Zuidoost China. Shar-Pei betekent ‘zand huid’ en verwijst naar de bijzondere huid van dit ras. Dit ras was in 1947 bijna uitgestorven omdat de hondenbelasting in China belachelijk hoog was. De meeste honden werden daarom, volgens Chinese traditie, opgegeten. Hij is verwant met de Chow-Chow, en komt inmiddels over de gehele wereld voor.

Karakter

De Chinese Shar-Pei is een intelligente hond en is over het algemeen zeer trouw aan zijn baas. Honden van dit ras zijn altijd zeer levendig, moedig, speels en dominant. Deze honden zijn graag bij hun gezin en zijn vriendelijk tegen vreemden. Het is een uitstekende metgezel en een echte waakhond. Meestal zijn deze honden rustig, onafhankelijk en toegewijd. Deze hond heeft een regelmatige en consequente opvoeding nodig. De Chinese Shar-Pei heeft een koppig en stoutmoedig karakter en heeft een stevige gehoorzaamheidstraining nodig.

Deze hond kan naar andere honden zeer agressief zijn en is dominant. Socialisatie is dan ook zeer belangrijk bij dit ras. De Chinese Shar-Pei heeft gewoonlijk een hekel aan water. Sommige van deze honden zijn zeer atletisch, anderen blijven liever op hun plaats. De Shar-Pei is rustig, zelfstandig, trouw, zelfverzekerd, intelligent en gereserveerd tegenover vreemden. Door de huid van de dieren hebben ze hier veel aandacht en verzorging voor nodig. Houdt hier rekening mee bij de aanschaf van dit ras. Dit ras heeft middelmatige beweging nodig.

Gezondheid

De Chinese Shar-Pei is zeer vatbaar voor huidziektes, door de vouwen en rimpels en de droge, schilferige huid. Ook zijn deze honden allergisch voor vlooien en mijten. Een dieet dat te rijk aan proteïnen is, kan het risico op de ziekte Amyloïdose vergroten, hetgeen een slecht effect op de nieren kan hebben. De infectueuze aandoening entropie komt ook regelmatig bij dit ras voor, dit probleem kan door chirurgisch ingrijpen worden verholpen.

Verzorging van de Shar-Pei

De Chinese Shar-Pei is makkelijk te verzorgen. De vacht moet regelmatig geborsteld worden om de vacht in top conditie te houden. De vacht hoeft nooit te worden getrimd. Deze hond moet minstens een keer per week in bad. De Chinese Shar-Pei verhaart gemiddeld.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.