Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Schotse-Herdershond-Langhaar

Levensverwachting: 12 - 13 jaar

Gewicht: 18 - 30 kg

Schofthoogte: 51 - 61 cm

Schotse Herder

De Schotse Herder staat bekend om zijn spitse snuit en bijzondere kleuren.

Geschiedenis

Deze hond werd vooral gevonden in de Schotse hooglanden in de achttiende eeuw. Dit ras werd zeer zorgvuldig gefokt, omdat deze honden een belangrijke functie hadden bij het helpen van de herders bij het hoeden en bewaken van hun kuddes. De Schotse Herder is niet alleen een hoedende hond geweest; deze hond is gebruikt in de oorlog, als sledehond, als therapie en hulphond, als deelnemer aan hondenwedstrijden, als zoek - en reddingshond, als jachthond en altijd als gezelschapshond. Queen Victoria hield Schotse Herder op Balmoral Castle in Schotland en door haar interesse in dit ras is het zeer beroemd geworden.

Karakter

De Schotse Herder is een lieve, intelligente, trouwe en makkelijk af te richten hond. Deze honden zijn legendarisch om hun toewijding en er is een verhaal over een Schotse Herder die meer dan 3000 km heeft gelopen om zijn familie terug te vinden nadat ze hem kwijt waren geraakt. Schotse Herders hebben ontelbare keren de Hero Dog Award gewonnen. Schotse Herders leren snel en zijn zeer bereidwillig, daarom moeten ze op een zachte manier worden afgericht, want anders zullen ze verder weigeren om mee te werken.

Sommigen vertonen bijtgedrag, maar dit is meestal goedaardig bijten naar de hielen van mensen vanwege hun instinct om te hoeden. Het is makkelijk om bij Schotse Herders in te breken. Deze honden zijn goed gehumeurd, energiek en vriendelijk. Buitenshuis zijn deze honden zeer actief. Ze zijn niet agressief maar kunnen veel blaffen om de aandacht te trekken als er iets gebeurt. Deze honden zijn beschermend en op hun hoede voor vreemden. Een Schotse Herder hecht zich zeer snel aan alle leden van hun gezin.

Gezondheid

De Schotse Herder is een sterk ras, maar is toch bevattelijk voor enkele erfelijke ziektes zoals Collie Eye Anomaly (CEA), heupdysplasie en doofheid. Sommigen kunnen epilepsie hebben en endocriene ziektes, waarvan niet bekend is of ze erfelijk zijn. Osteochondritis Disseccans (OCD) is een ziekte waarbij verlammingen van de schouders optreden. Deze ziekte openbaart zich al als de pup tussen de vier en twaalf manden oud is. Ook komen allergieën en huidziektes voor. Schotse Herders zijn fysiek zeer actief; daardoor zijn ze geneigd tot het krijgen van blessures, zoals gescheurde spieren, gescheurde gewrichtsbanden, sneden en gaten en gescheurde nagels. Deze hond heeft vaccinaties nodig en regelmatige controles.

Verzorging van de Schotse Herder

De vacht van de Schotse Herder verhaart gemakkelijk. Het is nodig om de vacht minstens één keer per week grondig te borstelen, om hem in goede conditie te houden. De langharige variëteit heeft de neiging om snel te vervilten. Het vervilte haar moet weggeknipt worden, in plaats van uitgekamd, om te voorkomen dat de hond pijn zal lijden. Het is nodig de hond te wassen en droog shampoo te gebruiken om de vacht schoon en mooi te houden. De langharige Schotse Herder verhaart twee keer per jaar zeer hevig.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen