Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Schnauzer

Levensverwachting: 12 - 16 jaar

Gewicht: 14 - 20 kg

Schofthoogte: 44 - 50 cm

Schnauzer

De Schnauzer is een hondenras dat afkomstig is uit Duitsland.

Geschiedenis

De Schnauzer heeft een lange geschiedenis in zijn thuisland Duitsland. Gebaseerd op schilderijen van renaissancekunstenaars Rembrandt en Albrecht Durer, evenals een wandtapijt gemaakt in 1501 door Lucas Cranach de Oude, is het duidelijk dat honden van dit type al enkele eeuwen bestaan. Schnauzers werden gebruikt om boerenfamilies te bewaken, vee en schapen te hoeden, ongedierte te verwijderen en hun eigenaars te beschermen terwijl ze naar de markt trokken.

Duitse fokkers waren halverwege de 19e eeuw geïnteresseerd in het standaardiseren van dit ras. In die tijd werden kruisingen gemaakt met de grijze Wolfspitz en zwarte Duitse Poedels om de kenmerkende textuur en kleur van het haar van het ras te produceren. Rond dezelfde tijd werden Schnauzers gekruist met andere rassen om eerst de Dwergschnauzer en later de Riesenschnauzer te ontwikkelen.

Karakter van de Schnauzer

Schnauzers worden beschouwd als gemakkelijk in de omgang en gemakkelijk te trainen, dus ze zijn goede metgezellen als je gewoon een goede gezinshond wilt zonder veel problemen. Ze hebben relatief sterke voogdinstincten, dus zorg ervoor dat je je bewust bent van de behoefte van een Schnauzer. Als je een alerte hond wilt die je beschermt tegen potentiële gevaren, maar geen enorme hond is qua omvang, zal een Schnauzer de perfecte keuze zijn.

Houd er rekening mee dat de Schnauzer, ondanks hun relatief kleine gestalte in vergelijking met andere rassen in hun klasse, nog steeds sterke voogdinstincten kunnen hebben die een terugkeer zijn naar hun voogdijstaken in Duitsland door de jaren heen. Tegenwoordig kan het ras worden getraind om vriendelijk te zijn, maar deze hond moet op de juiste manier worden opgevoed en mag niet overdreven negatieve bekrachtiging krijgen voor fouten. Opgemerkt moet worden dat de Schnauzer wordt beschouwd als gemakkelijk op te voeden, dus je zou niet veel problemen moeten hebben, zelfs als je nog geen ervaring hebt met honden.

Gezondheid

De Schnauzer wordt beschouwd als een van de gezondere rassen die er zijn. Desalniettemin wordt aanbevolen dat alle fokhonden worden gecontroleerd op heupdysplasie en jaarlijks worden getest op oogaandoeningen.

Verzorging

De Schnauzer heeft veel verzorging nodig om er op hun best uit te zien. Je moet de baard en poten dagelijks borstelen om klitten te voorkomen en zijn kop na elke maaltijd even grondig schoonmaken. De vacht van een Schnauzer moet meestal elke 4 tot 6 maanden met de hand worden gestript. Andere verzorgingsbehoeften zijn onder meer mondhygiëne en nagelverzorging.

Poets de tanden van de Schnauzer minstens 2 of 3 keer per week om de opeenhoping van tandsteen en de bijbehorende bacteriën te verwijderen. De kleuren van deze hond kunnen peper en zout of puur zwart zijn. De peper- en zoutkleuring is een combinatie van zwarte en witte haren en witte haren met zwarte banden. Peper- en zoutkleuring kan variëren van donker ijzergrijs tot zilvergrijs.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen