Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

schipperke hond

Levensverwachting: 13 - 15 jaar

Gewicht: 3 - 9 kg

Schofthoogte: 25 - 30 cm

Schipperke

De Schipperke kan worden gebruikt als waakhond, verdelger van ongedierte en gezinshond.

Geschiedenis

De Schipperke komt oorspronkelijk uit Vlaanderen en zijn naam is afgeleid van het Vlaamse ''Scheperke'', dat herdershondje betekent. Waarschijnlijk heeft dit oude ras, uit de 15e eeuw, vroeger bij de kuddes gewerkt maar ook kan hij prima jacht maken op mollen, konijnen en hazen. In 1888 werd de eerste rasbeschrijving dan dit ras opgesteld. In de 19e eeuw waren de dieren erg populair bij wedstrijden rattenvangen. Men vermoedt dat de voorouders van dit ras een kruising tussen een Keeshond en een Terriër zijn. Ook buiten België komen er tamelijk veel dieren voor.

Karakter

Dit ras is een kleine, stevige, gedrongen hond met een scherpe uitdrukking zonder staart. De dieren voelen zich duidelijk groter dan dat ze eigenlijk zijn. De Schipperke heeft een levendige uitdrukking en een uitstekend gehoor. De Schipperke is aanhankelijk, gek op aandacht, lief voor kinderen, gehard, onvriendelijk voor vreemden, onverschrokken, alert, nieuwsgierig en intelligent. De dieren blaffen graag. De Schipperke is ondanks zijn grootte bepaald geen schoothond. Hij is juist door zijn grootte wel geschikt voor mensen die klein behuisd zijn. De Schipperke kan grote afstanden afleggen, maar past zich gemakkelijk aan wanneer hij minder beweging krijgt.

Gezondheid van de Schipperke

De  Schipperke heeft een aanleg tot hypothyroïdie, epilepsie, heupdysplasie, ziekte van Perthes aan de kuiten, PRA en grauwe staar. Een onlangs ontdekte ziekt genaamd MPS 111B komt ook bij deze honden voor. Deze hond ontwikkelt snel overgewicht en moet daarom niet overvoerd worden.

Verzorging

De Schipperke verzorgt grotendeels zijn eigen verzorging. Desalniettemin moet de vacht regelmatig gekamd en geborsteld worden. Het gebruik van droogshampoo is alleen nodig wanneer de vacht dof is, verder verhaart deze hond zeer weinig.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen