Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Schapendoes hond

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 12 - 25 kg

Schofthoogte: 40 - 50 cm

Schapendoes

De Schapendoes is een van oorsprong uit Nederland afkomstige Herdershond.

Geschiedenis

De Schapendoes wordt beschouwd als een allround boerderijhond. Deze honden werden meestal gevonden in de provincie Drenthe, in het noordoosten van het land, deze honden waren ook bekend buiten hun geboorteland Nederland. Het ras Schapendoes werd tot de Eerste Wereldoorlog niet als een apart ras herkend en kwam in de jaren 1940 bijna uit met uitsterven omdat Border Collie's werden geïmporteerd en het als een wedstrijd ging. In 1947 werd de Club Nederlandse Schapendoes, de definitieve erkenning volgde in 1971.

Karakter van de Schapendoes

De rasstandaard beschrijft de Schapendoes als vriendelijk, opgewekt en aanhankelijk. Hij is geen waakhond of agressief beschermend, en als hij op de juiste manier wordt gesocialiseerd in zijn jeugd, zou hij waarschijnlijk een goede familiehond zijn, evenals een goede hond voor actieve sporten. Levendige en intelligente honden moeten regelmatig worden getraind en op pad gaan. Temperament van individuele honden kan variëren. De Schapendoes is bovendien zeer onafhankelijk en werkt samen met zijn trainer in plaats van bevelen op te volgen.

Het temperament van de Schapendoes is vriendelijk en aanpasbaar, het zijn levendige honden die veel beweging en speeltijd nodig hebben om ze gezond en gelukkig te houden. De Schapendoes zijn meestal onafhankelijk, maar zijn altijd coöperatief en enthousiast om te behagen. Ze hebben de neiging om te genieten met hun familieleden, dus je kunt verwachten dat ze dicht bij je blijven, zowel binnen als buiten. Dit hondenras is van nature alert, dus je kunt verwachten dat ze een goede waakhond zijn. Hoewel deze honden niet agressief zijn, kunnen ze wel lastig zijn als ze alleen worden gelaten en zich gaan vervelen.

Gezondheid

Zoals bij elke rashond, komt bij de Schapendoes een aantal erfelijke ziekten voor. Dit omvat onder andere oogziekten zoals cataract en PRA, maar daarnaast ook bepaalde hartafwijkingen en nierziekten.

Verzorging

De verzorging van de Schapendoes bestaat uit het regelmatig borstelen van de vacht met een grove kam. Alleen op deze manier zullen alle klitten worden verwijderd. De ondervacht van deze hond dient als isolatielaag, de zomervacht is altijd wat dunner dan de wintervacht. Ook is het belangrijk om de nagels regelmatig te knippen. Het is aan te raden om minimaal één keer per week de Schapendoes goed te borstelen.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen