Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Sarplaninac

Levensverwachting: 11 - 13 jaar

Gewicht: 30 - 45 kg

Schofthoogte: 54 - 62 cm

Sarplaninac

De Sarplaninac is een middelgrote, robuuste en krachtige hond met een middelmatig lang lichaam.

Geschiedenis

De Sarplaninac komt oorspronkelijk uit het voormalige Joegoslavië en voornamelijk in Karst en Istrië. De afkomst van dit dier is niet bekend maar dit ras is verwant aan de Tibetdog en Kaukasische herdershond. De dieren werden gebruikt als waakhond bij het vee tegen roofdieren. De Sarplaninac werd in 1939 geregistreerd door de FCI. Momenteel komt men dit ras steeds vaker tegen.

Karakter

De Sarplaninac is ontwikkeld als veehouder en heeft dus sterke beschermende instincten. Deze gefokt is natuurlijk een beetje op zijn hoede voor vreemden, dus het is een goede waakhond. Het kan een tijdje duren voordat dit ras is opgewarmd voor mensen, maar zodra ze een band vormen, zullen ze alles doen om hun families te beschermen. Van dit ras is bekend dat het mensen als schapen behandelt en probeert ze te hoeden alsof ze een kudde zouden zijn. Deze hond heeft onafhankelijke neigingen vanwege zijn taak als veehoeder, hoewel hij zeer toegewijd zal zijn aan zijn meester zodra een band is gevormd.

Gezondheid van de Sarplaninac

De Sarplaninac is over het algemeen een gezond ras en heeft een verrassend lange levensduur voor zo'n grote hond. Zoals alle honden, is het echter vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen, voornamelijk gerelateerd aan zijn grootte. Het ras is gevoelig voor het ontwikkelen van musculoskeletale problemen zoals heupdysplasie. Maagtorsie of opgeblazen gevoel kan ook een probleem zijn.

Verzorging

De Sarplaninac heeft een zeer dikke, dichte dubbele laag die is ontworpen om het warm te houden in de ruige bergachtige gebieden waar het is ontwikkeld. De lengte van de vacht is ongeveer 10 cm en deze kan ruw of glad van textuur zijn. Alle honden zijn effen van kleur, ijzergrijs, wit of bijna zwart - met grijze of roodk-kleurige overalls, evenals kleuring op het hoofd en de rug. De ondervacht is lichter van kleur dan de toplaag. Deze honden zijn gewend om in grote open ruimtes te leven met hun kudde, waardoor ze niet geschikt zijn voor het wonen in een appartement. Ze hebben ook een dikke dubbele vacht dat perfect is aangepast aan de bergachtige regio's van hun voorouders, maar niet in een warm klimaat.

Als het gaat om beweging hebben ze een matige hoeveelheid nodig. Sarplaninac werden gefokt om de kudde goed in de gaten te houden en kwamen pas in actie als er gevaar ontstond. Ze zullen echter thuis een beetje rusteloos worden zonder enige dagelijkse oefening. Je kunt waarschijnlijk raden door naar de Sarplaninac te kijken dat verzorging een must is. Hoewel ze niet vreselijk afstoten, moeten ze regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen. Je moet er ook voor zorgen dat hun gevouwen oren regelmatig worden schoongemaakt om infectie te voorkomen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen