Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Samojeed

Levensverwachting: 12 - 13 jaar

Gewicht: 16 - 30 kg

Schofthoogte: 48 - 60 cm

Samojeed

De Samojeed is een hondenras dat door een Siberische nomadische stam met dezelfde naam gebruikt werd om sleden te trekken en rendieren te hoeden.

Geschiedenis

Deze hond is eeuwenlang gebruikt om te hoeden en te bewaken. In 1889 heeft Robert Scott, een ontdekkingsreiziger, enkele van deze honden mee naar Engeland genomen. De Engelsen hebben het ras ontwikkeld en over de hele wereld verspreid. Hier wordt kapitein Robert Falcon Scott verward met Ernest Kilburn Scott, en ze zijn geen familie. Robert Falcon Scott heeft twee expedities naar Antarctica gemaakt. Op de tweede expeditie hebben ze inderdaad drie samojeden meegekregen van Ernest kilburn Scott, maar hebben die meteen in Christchurch aan kennissen cadeau gedaan.

Ernest Kilburn Scott was elektrotechnisch ingenieur werkzaam bij de Britse spoorwegen, en heeft in die hoedanigheid een bezoek gebracht aan Archangel, de belangrijkste Russische houthaven. Daarbij heeft hij een hond mee terug genomen, Sabarka, die een samojeed genoemd werd, maar er uit zag als een Finse Lappenhond. Samen met zijn vrouw Clara hebben ze nog enkele honden uit Siberië geïmporteerd. Later heeft hij enkele jaren elektrotechniek gedoceerd aan de universiteit van Sidney, en toen een samojeed in de dierentuin gevonden, Antarctic Buck, die daar achtergebleven was van de expeditie van Carsten Borchgrevink. Er zijn wel een aantal samojeden terug gekomen van de expeditie van kapt. Frederick G. Jackson naar Frans-Josefland, en samen met Ernest Kilburn Scott heeft die de Engelde Samoyed Association opgericht.

Karakter van de Samojeed

De Samojeed is oorspronkelijk een werkhond, maar tegenwoordig heeft hij een andere reputatie. Tegenwoordig is dit een modieuze showhond en een gewaardeerde gezelschapshond, en sledehond. Maar in de poolstreken wordt dit ras nog steeds als sledehond en rendierhoeder gebruikt. Deze hond is een vriendelijk en beminnelijk dier, met een zachtaardige manier van doen en hij is een zeer goede gezelschapshond. Deze hond is zeer rustig, vreedzaam en goed gemanierd. Dit trouwe dier heeft juist niet de neiging om een sterke band te ontwikkelen met één persoon, die hij dan totaal toegewijd is. Maar toch is de Samojeed vriendelijk tegen iedereen en houdt hij van iedereen.

De Samojeed is een gelijkmatig gehumeurd dier met een speelse aard en een vriendelijke attitude en hij is tegen iedereen graag vriendelijk. Deze honden verwelkomen zelfs indringers vriendelijk, door hun vriendelijke aard zijn het dan ook slechte waakhonden. Maar de Samojeed kan wel goed blaffen en zal zijn eigenaar op die manier attenderen op de aanwezigheid van buitenstaanders. De Samojeed is een uitstekende gezinshond en hij kan zeer lief tegen de kinderen en andere gezinsleden zijn. Deze zeer intelligente hond houdt er niet van om afgericht te worden. Strenge en barse gehoorzaamheidstraining wordt voor dit ras niet aanbevolen.

Uiteindelijk zullen deze honden wel reageren op een geduldige en gevoelige manier van trainen op jonge leeftijd. Deze honden hebben de neiging om zich een één eigenaar te hechten en belonen dergelijke relaties met grote trouw en uitstekende manieren. Het is een sociale hond met een vriendelijk aard, maar indien nodig kan hij een tegenstander goed aan. Deze hond kauwt erg enthousiast en wanneer hij alleen gelaten wordt kan hij destructief worden. Deze honden worden beter niet bij kleine andersoortige dieren in de buurt gelaten.

Gezondheid

De Samojeed heeft een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie. Sommige exemplaren kunnen diabetes krijgen. Dit ras heft ook een aanleg tot het krijgen van huidallergieën en de mannelijke exemplaren kunnen PRA krijgen. Alle Samojeden waar mee gefokt wordt worden sinds de jaren 60 van de vorige eeuw getest op heupdysplasie, en deze aandoening komt ook eigenlijk niet meer in het ras voor. Verder krijgen ze het standaard ecvo-oogonderzoek met daarbij controle op cornea-dysplasie, wat als het in ernstige vorm voorkomt kan leiden tot glaucoom. Gevallen van PRA zijn niet bekend.

Verzorging

De Samojeed kan binnenshuis actief zijn en kan het op een appartement goed doen, mits hij voldoende beweging krijgt. Omdat deze honden een dikke vacht hebben, kunnen ze niet goed in hete klimaten leven. Deze hond gaat in de rui en heeft een dikke vacht, daarom heeft hij veel verzorging nodig. De vacht moet regelmatig worden geborsteld en deze hond moet af en toe gebaad worden. Teven gaan 2x per jaar, telkens 3 maanden na de loopsheid uit vacht, reuen vooral in het voorjaar. Ze passen zich aan aan de temperatuur, zelf in Curaçao leven Samojeden, maar in een kouder klimaat ontwikkelen ze wel een zwaardere vacht. Normaal gesproken is één keer per week borstelen voldoende. En de Samojeed, die vrij is van lichaamsgeur, hoeft eigenlijk nooit in bad.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen