Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Sarlooswolfhond

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 30 - 41 kg

Schofthoogte: 60 - 75 cm

Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is ontstaan uit Wolf-hondhybriden.

Geschiedenis

De Saarloos Wolfshond werd in 1935 ontwikkeld door een Nederlandse fokker genaamd Leendert Saarloos. Hij was bijzonder gepassioneerd door het ras van de Duitse Herder, maar geloofde dat de meeste exemplaren van het ras te gedomesticeerd waren. Om deze reden wilde hij enkele van de natuurlijke eigenschappen terug in het ras fokken om het werkvermogen te verbeteren. Zo kruiste hij de Duitse Herder met een vrouwtjeswolf die hij van Diergaarde Blijdorp had gekregen.

Het resultaat was niet helemaal waar Saarloos op hoopte, maar de daaropvolgende overtochten waren succesvoller. Helaas stierf Leendert Saarloos in 1969, maar mensen in zijn omgeving namen de taak verder op zich. In 1975 erkende de Nederlandse Kennel Club het ras en vernoemde de hond naar Leendert Saarloos, namelijk de Saarlooswolfhond.

Karakter van de Saarlooswolfshond

Hoewel de Saarlooswolfshond er wat ruig uitziet, is dit ras zeer loyaal en toegewijd aan het gezin. Deze honden kunnen soms wat gereserveerd zijn in de buurt van vreemden maar zijn absoluut niet agressief. Dit ras is een onderhoudsvriendelijk ras omdat ze erg krachtig zijn, zowel fysiek als in termen van hun sterke wil, dus ze zijn niet de beste keuze voor onervaren hondenbezitters. Deze honden doen het goed als ze stevige kaders in hun opvoeding krijgen, ze vinden het leuk om een sterke leider te hebben en kennen gauw hun plaats in het gezin. Dit ras kan worden gesocialiseerd met andere honden en huisdieren, vroege training wordt aanbevolen om de ontwikkeling van gedragsproblemen en dominante neigingen te voorkomen.

De Saarlooswolfshond is een zeer intelligent ras dat over het algemeen snel en goed op training reageert. Het is echter belangrijk dat je een stevige en consistente hand in leiderschap voor de hond behoudt om stevige grenzen te stellen. Dit ras is van nature niet agressief, maar hij kan enigszins dominant zijn, dus je moet ervoor zorgen dat eventueel probleemgedrag in de kiem wordt gesmoord. Ervoor zorgen dat de Saarlooswolfshond voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgt, is de beste manier om probleemgedrag te voorkomen.

Gezondheid

De Saarlooswolfshond heeft een levensverwachting tussen de 10 en 12 jaar, wat vergelijkbaar is met andere honden van deze grootte. Hoewel ze over het algemeen gezond zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen waar je op moet letten. Enkele van deze aandoeningen zijn heupdysplasie, hypofyse-dwerggroei, degeneratieve myelopathie en verschillende oogproblemen.

Verzorging

De Saarlooswolfshond heeft het uiterlijk van een wolf in het wild. Ze hebben een korte, dichte vacht die gezien wordt in verschillende tinten grijs en bruin, vaak met agouti-kleuren. Dit ras heeft donkere ogen en een donkere, effen neus. Hoewel dit ras een vrij korte vacht heeft, moet het regelmatig worden geborsteld om het afstoten tegen te gaan. Het baden moet worden beperkt om te voorkomen dat natuurlijke oliën van de huid van de hond worden verwijderd.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen