Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Rottweiler ras

Levensverwachting: 8 - 10 jaar

Gewicht: 35 - 60 kg

Schofthoogte: 56 - 69 cm

Rottweiler

Zoals zijn naam al aangeeft, is de Rottweiler ontstaan in de Duitse plaats Rottweil.

Geschiedenis

Men neemt aan dat de Rottweiler een afstammeling is van de Italiaanse Mastiff. Deze hond werd in de Middeleeuwen gebruikt door veehoeders om te hoeden, te waken en karren voort te trekken. Helaas is dit ras in de 19e eeuw uitgestorven. Aan het begin van de 20e eeuw zijn fokkers, in de buurt van Stuttgart, erin geslaagd om de Rottweiler terug te brengen. Rond 1920 werd de Rottweiler meegenomen door een Duitse emigrant naar de Verenigde Staten. De AKC heeft de eerste Rottweiler in 1931 officieel geregistreerd als hondenras, de rasstandaard volgde in 1935.

Karakter

De Rottweiler is een kalm, dapper en zelfverzekerde hond. Hij kan wel vormen van agressie tonen tegenover vreemden of onbekenden. Dit hondenras staat bekend als een sterke vechter en heeft een aangeboren drive om zijn naasten te beschermen. Vaak vertoont de Rottweiler een afwachtende houding wanneer hij in een onbekende omgeving terecht komt. Deze hond is enorm intelligent en werd mede hierom jarenlang gebruikt door de politie en zelfs bij het leger. Op openbare plekken kan de Rottweiler beter aangelijnd blijven, hiermee voorkom je ongewenst gedrag richting andere honden of spelende kinderen. Dit hondenras moet met een vaste hand worden opgevoed, alleen op deze manier zal het een hond worden met een vriendelijk en sociaal karakter.

Gezondheid

Net als bij alle andere hondenrassen heeft de Rottweiler de juiste zorg en aandacht nodig. Deze hond heeft enige aanleg tot het krijgen van heup - en elleboogdysplasie. Dit kan op de lange termijn kreupelheid, OCD en bot- en kraakbeenproblemen veroorzaken. De Rottweiler heeft een diepe borstkas waardoor maagtorsie ook kan voorkomen, hierbij verdraait de maag met als gevolg dat de slokdarm in de problemen komt met de darmen. Ook netvliesproblemen en Panosteïtis (pijnlijke botten) worden vaker gezien bij de Rottweiler.

Verzorging van de Rottweiler

De vacht van een gezonde Rottweiler is glad en heeft vaak een mooie glans. Veel verzorging is dan ook niet nodig omdat deze hond weinig tot niet verhaard. De nagels moeten regelmatig worden bijgehouden met een nagelschaar om deze in goede conditie te houden.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen