Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Pumi

Levensverwachting: 12 - 13 jaar

Gewicht: 8 - 15 kg

Schofthoogte: 38 - 47 cm

Pumi

De Pumi, een van de acht hondenrassen afkomstig uit Hongarije, wordt beschouwd als een multifunctionele boerderijhond die is ontwikkeld door de inheemse Puli te kruisen met rassen die zijn geïmporteerd uit andere Europese landen.

Geschiedenis

Het is niet ongebruikelijk dat de Pumi wordt verward met de Puli. Beide zijn Hongaarse Herders en delen waarschijnlijk voorouders. Er wordt gedacht dat de Pumi ongeveer 300 jaar geleden is ontstaan ​​toen de Puli werd gekruist met herdershonden uit Duitsland en Frankrijk. De Pumi werd rond de jaren 1920 erkend als een apart ras. Hij is nog steeds te vinden in zijn geboorteland Hongarije en heeft fans in Finland en andere Europese landen. Hij werd erkend door de United Kennel Club in 1996. Hoewel de Pumi behoort tot de Stock Stock Service van de American Kennel Club en wordt vertegenwoordigd door de Hongaarse Pumi Club of America (HPCA), is hij nog relatief nieuw in de Verenigde Staten.

Karakter

De Pumi heeft persoonlijk veel te bieden: hij is nieuwsgierig, vrolijk, attent en geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurt. Hij is doorgaans zo opmerkzaam dat mensen die bij hem wonen, kunnen zweren dat hij gedachten kan lezen. Als het gaat om tijd doorbrengen met mensen, zijn sommige Pumi's knuffels en anderen zijn voetverwarmers. Ze passen over het algemeen goed in gezinnen, maar het is niet ongebruikelijk dat ze bijzonder dicht bij een bepaalde persoon staan, meestal degene die de meeste tijd met hen doorbrengt.

De meeste Pumi's leren graag en zullen hard werken om te doen wat je wilt, maar houd er rekening mee dat ze geen fans zijn van eentonige, repetitieve oefeningen. Blijf trainen leuk als je hun aandacht wilt vasthouden. Dit ras reageert beter op op beloning gebaseerde methoden dan ruwe verbale of fysieke behandeling. Als je nieuw bent in het trainen van honden, is het handig om trainingsfaciliteiten bij je in de buurt te vinden die klassen bieden voor puppy-socialisatie en basis gehoorzaamheidstraining, evenals hondentraining.

De Pumi kan meestal goed opschieten met andere huisdieren. Hij is doorgaans goed in het herkennen van huisdieren die geen hond zijn, zoals katten, als onderdeel van het huishouden en negeert ze als ze niet vriendelijk zijn. Maar je moet nog steeds goed letten op alle interacties tussen je Pumi en katten. Hij kan opschieten met andere honden zolang de andere hond niet te opdringerig is. Hij heeft echter een passie voor het jagen op knaagdieren en is misschien niet het meest geschikt voor huizen met kleine huisdieren, zoals muizen, hamsters, cavia's en ratten.

Gezondheid

Alle honden hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, net zoals alle mensen het potentieel hebben om een ​​bepaalde ziekte te erven. De Pumi is over het algemeen gezond, maar er is enige incidentie van heupdysplasie in het ras. Verantwoordelijke fokkers hebben DNA-tests uitgevoerd voor degeneratieve myelopathie en een oogziekte genaamd primaire lensluxatie. Geen van beide ziekten komt vaak voor, maar ze kunnen voorkomen.

Ze screenen ook op een knieprobleem genaamd patellaire luxatie en soms op elleboogdysplasie. De HPCA neemt deel aan het Canine Health Information Center (CHIC), een gezondheidsdatabase. Een hond hoeft geen goede of zelfs scores te behalen op de evaluaties om een ​​CHIC-nummer te verkrijgen, dus CHIC-registratie alleen is geen bewijs van deugdelijkheid of afwezigheid van ziekte. Alle testresultaten worden op de CHIC-website geplaatst en zijn toegankelijk voor iedereen die de gezondheid van de ouders van een puppy wil controleren.

Verzorging van de Pumi

De Pumi heeft substantiële vereisten voor vachtverzorging, maar geen extreme. Dit ras moet regelmatig en grondig worden geborsteld en potentiële klitten moeten zorgvuldig worden uitgeborsteld voordat ze zich ontwikkelen. De meeste Pumi's moeten ook af en toe worden bijgesneden. Eigenaren kunnen ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar velen kiezen ervoor om hun honden professioneel te laten verzorgen. Het houden van een Pumi in een show-vacht vereist extra werk en wat gespecialiseerde training, die de meeste Pumi-fokkers zullen kunnen bieden.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen