Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Puli hondenras

Levensverwachting: 12 - 16 jaar

Gewicht: 10 - 15 kg

Schofthoogte: 36 - 45 cm

Puli

De Puli is een oud schapenhoedend ras, dat vele duizenden jaren geleden met de Magyaren mee naar Hongarije is gekomen.

Geschiedenis

Dit ras is waarschijnlijk ontstaan uit de Tibetaanse Terrier en werd veelvuldig gebruikt door herders. Dit ras is rond de Tweede Wereldoorlog bijna verdwenen. Door de inspanningen van toegewijde fokkers is dit ras weer tot leven gebracht. De Puli is in 1936 voor het eerst geregistreerd bij de AKC in de groep van hoedende honden.

Karakter

Het is een energieke en levendige hond met een speelse aard en hij is extreem trouw aan zijn familie. Oorspronkelijk is dit ras gefokt als hoeder, maar tegenwoordig hebben deze honden een andere reputatie. Het is een geliefde gezinshond en een zeer goede metgezel. Deze hond beschikt over het vermogen om zich aan de meeste omgevingen en situaties aan te kunnen passen. De Puli is een intelligente en slimme hond. Door zijn grote vermogen om te leren is het makkelijk om de Puli af te richten. Maar deze hond is wel een onafhankelijke denker en hij weet wat hij wil en daardoor kan hij koppigheid vertonen. Deze honden zijn uitermate gehoorzaam aan hun baas en leren snel kunstjes.

De Puli vertoont nooit agressie of gewelddadig gedrag. Maar deze honden vertrouwen geen vreemden. De Puli is extreem beschermend en zal nooit aarzelen om te waarschuwen als hij meent dat zijn eigenaar in gevaar is. Dit ras wordt niet aanbevolen voor jonge kinderen. Deze honden hebben een grote hoeveelheid zelfrespect en houden niet van plagende kinderen. Maar deze honden doen het wel goed met kinderen, wanneer ze er van kleins af aan mee zijn opgegroeid. De Puli is een zeer energieke hond en hij heeft regelmatig beweging nodig. Dit ras geeft de voorkeur aan een huis met een tuin boven een appartement. Deze hond is niet geschikt voor warme klimaten. De Puli heeft een strikte eigenaar nodig, die over veel tijd beschikt om aan zijn hond te besteden.

Gezondheid van de Puli

Het is een taai ras met een gezond lichaam en de Puli kent dan ook zeer weinig gezondheidsproblemen. Ernstige gezondheidsproblemen komen bij dit ras niet voor. Niettemin moeten deze honden gecontroleerd worden op heupdysplasie en oogproblemen.

Verzorging

De Puli heeft een vacht met koorden en de strengen die zich vormen moeten regelmatig met de hand van elkaar worden gescheiden. Wanneer er koorden aan elkaar komen te zitten moeten ze met de hand uit elkaar worden gehaald. Behalve het regelmatig uit elkaar halen van de koorden en baden, heeft de Puli niet veel verzorging nodig. Na het baden duurt het zonder haardroger behoorlijk veel tijd, ongeveer twee dagen, voor de vacht weer droog is. De oren en ogen moeten regelmatig worden schoongemaakt en de nagels moeten worden geknipt. Dit ras verhaart niet overmatig en is ook niet allergisch.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen