Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Prazsky Krysarik

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 1,5 - 3,5 kg

Schofthoogte: 20 - 23 cm

Prazsky Krysarik

De Praagse Rattler, ook bekend als Prazsky Krysarik is een sinds 2019 door de FCI erkend hondenras uit Tsjechië.

Geschiedenis

Zelden gezien buiten Tsjechië en Slowakije is de Prazsky Krysarik selectief gefokt als gezelschapshond. De Prazsky Krysarik is ontwikkeld door Tsjechen en Slowaken die een strikt niet-utilitaire hond wilden creëren. Historisch gezien was dit ras met de naam Praagse rat (Prazsky Krysarik) bekend in de afgelegen delen van Tsjechië en Slowakije. Deze kleine hond werd vaak gezien op aristocratische feesten in de Praagse Burcht.

In de vroege geschiedenis van Tsjechië en Slowakije versierde hij hoven van Boheemse prinsen en koningen, en hij was ook eigendom van andere Europese heersers omdat koningen van Bohemen hem aan hen presenteerden. Later waren zijn eigenaren gewone burgers. Van de geschiedenis van de Prazsky Krysarik kunnen we veel leren, omdat het meeste bewaard is gebleven. We weten bijvoorbeeld dat dit ras echt uit Bohemen komt en dat de oorsprong teruggaat tot de vroege geschiedenis van Tsjecho-Slowakije. In 1980 werd met succes begonnen met het fokken van dit bijzondere hondenras.

Karakter van de Prazsky Krysarik

Klein, zeer snel, actief, alert en levendig, dit ras toont liefde voor zijn baasje(s) en is zeer waakzaam. De Prazsky Krysarik heeft een sterk ontwikkeld reukvermogen. Vanwege zijn kleine formaat en vlotheid werd hij gebruikt voor het doden van ratten, wat hem de naam Krysarik gaf. Deze jacht-kwaliteiten zijn in de afgelopen eeuwen ontwikkeld. Hij is erg sociaal, gehoorzaam en hartelijk. Hij kan goed overweg met kinderen en is van nature nobel en intelligent.

Deze actieve kleine honden hebben dagelijks meerdere wandelingen nodig. Spelen zorgt voor veel van hun trainingsbehoeften, maar zoals bij alle rassen, zal spelen hun oerinstinct om te lopen niet vervullen. Honden van dit ras die niet dagelijks kunnen wandelen, vertonen meer kans op een breed scala aan gedragsproblemen. Ze zullen ook genieten van ravotten in een veilige, open ruimte zoals een grote, omheinde tuin.

Gezondheid

Net als bij veel kleine hondenrassen is de Prazsky Krysarik gevoelig voor patella luxatie. Dit probleem zorgt ervoor dat de knieschijf uit de lijn springt en de knie in een gebogen positie vergrendelt. Hoewel de luxatie zelf niet pijnlijk is, veroorzaakt herhaalde luxatie een ontsteking, die pijnlijk kan zijn en op lange termijn kan leiden tot vroegtijdige artritis. Deze aandoening is genetisch, overgedragen van ouder op pup. Als het zich ontwikkelt, hangt de optimale behandeling af van hoe ernstig de aandoening is. Dit kan variëren van incidenteel gebruik van pijnstillende medicijnen tot corrigerende chirurgie.

Verzorging

De gladde, kortharige vacht moet af en toe voorzichtig worden geborsteld of eenvoudig worden schoongemaakt met een vochtige doek. Controleer de oren regelmatig en houd de nagels bijgesneden. De Prazsky Krysarik verhaart gemiddeld.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen