Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Polski Owczarek Nizinny hond

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 14 - 23 kg

Schofthoogte: 42 - 50 cm

Polski Owczarek Nizinny

Oorspronkelijk gefokt voor hoeden en bewaken, is de Polski Owczarek Nizinny nog steeds een uitstekend werkhondenras. Hij is gehoorzaam en onverschrokken, goedaardig met mensen en andere honden, maar zeer beschermend voor zijn kudde. Hij is intelligent, actief, sterk en knap met zijn karakteristieke veelkleurige ruige vacht. De laatste jaren heeft hij aan populariteit gewonnen als gezelschapshond.

Geschiedenis

De Polski Owczarek Nizinny is een oud ras. Er wordt aangenomen dat hij afstamt van de Puli, een Hongaarse herdershond, evenals Centraal-Aziatische honden, waaronder de Tibetaanse Mastiff, Tibetaanse Spaniel, Lhasa Apso en Tibetaanse Terrier. Een intrigerende - en niet onmogelijke - theorie is dat de Hunnen verantwoordelijk waren voor het verspreiden van het ras naar veel verschillende landen terwijl ze zich een weg banen door verschillende culturen.

In 1514 voer een Poolse koopman genaamd Kazimierz Grabski met een lading graan van Gdansk naar Schotland om in te ruilen voor Schotse schapen. Zes Polski Owczarek Nizinny's waren aan boord om de schapen te hoeden en, zoals het verhaal gaat, vroeg een Schotse herder om een ​​paar Polski Owczarek Nizinny's in ruil voor een ram. De herder heeft een deal gesloten: twee vrouwelijke PON's en een mannelijke. Algemeen wordt aangenomen dat deze drie honden werden gebruikt om te kruisen met Schotse honden om de Bearded Collie te ontwikkelen.

Het voortdurende verhaal van de Polski Owczarek Nizinny is een geschiedenis van overleven. In de jaren 1800, toen schapen hoeden in Polen daalde, daalde het aantal Polski Owczarek Nizinny's ook. De Tweede Wereldoorlog, die vreselijke verwoesting aan Polen bracht, decimeerde het ras bijna. Gelukkig heeft een Poolse dierenarts, Dr. Danuta Hryniewics, actie ondernomen. Ze begon met het redden van het ras met behulp van haar eigen Polski Owczarek Nizinny, een mannetje genaamd Smok. Smok verwekte 10 nesten van Polski Owczarek Nizinny's in de jaren 1950; in 1958 werd het eerste nest met een volledige stamboom geboren. In 1969 had haar Kordegardy Kennels meer dan 140 puppy's geproduceerd, waaronder veel kampioenen. Alle Polski Owczarek Nizinny's die vandaag bestaan, kunnen worden teruggevoerd op Smok en zijn nageslacht.

In 1959 werd een rasstandaard geschreven voor de Polski Owczarek Nizinny en geaccepteerd door de Fédération Cynologique Internationale. Vanzelfsprekend was Smok het model voor deze standaard. In 1979 hoorde een Amerikaanse Bearded Collie-fokker, Moira Morrison, van de Polski Owczarek Nizinny afkomst in haar ras. Geïntrigeerd importeerde ze twee PON's uit Polen - de eerste waarvan bekend was dat ze naar de VS waren gekomen Vier jaar later zagen Kaz en Betty Augustowski, beiden van Poolse afkomst, een advertentie in een hondenmagazine en verwierven hun eerste Polski Owczarek Nizinny.

In de daaropvolgende 18 jaar raakten ze gepassioneerd betrokken bij het verkrijgen van het ras door de American Kennel Club. Hun inspanningen werden beloond toen Polski Owczarek Nizinny's op 1 juli 1999 toegang kregen tot de klasse Diversen. De AKC verleende het ras op 1 augustus 2001 volledige erkenning. Hoewel de Polski Owczarek Nizinny nog steeds zeldzaam is in Amerika, is het tegenwoordig de populairste van alle inheemse rassen in zijn thuisland en wordt het officieus beschouwd als de nationale hond van Polen.

Karakter van de Polski Owczarek Nizinny

De Polski Owczarek Nizinny is een zeer intelligente, hardwerkende hond. Hij staat bekend om zijn vermogen om te onthouden wat hij leert, zowel goede als slechte gewoonten. Hij heeft een sterke wil en kan koppig zijn, dus heeft hij een eigenaar nodig die vriendelijk en consequent leiderschap zal geven. Anders zal hij proberen de slaapplaats te regeren.

Vanwege zijn werkende erfgoed is de Polski Owczarek Nizinny graag bezig, zowel fysiek als mentaal. Hij heeft activiteiten nodig om hem uit te dagen: wandelen, hoeden, behendigheid, volgen en geavanceerde gehoorzaamheidstraining zijn allemaal goede weddenschappen. Als hij niet over de juiste afzetmogelijkheden voor zijn energie beschikt, zal hij zich waarschijnlijk uiten door meer vervelende amusement zoals blaffen, graven en kauwen. De Polski Owczarek Nizinny maakt niet zomaar vrienden, hij voelt zich het meest op zijn gemak bij zijn familie en is wantrouwig tegenover mensen die hij niet kent.

Gezondheid

Polski Owczarek Nizinny's zijn over het algemeen gezond, maar net als alle hondenrassen zijn ze gevoelig voor bepaalde aandoeningen en ziekten.

  • Heupdysplasie
    Dit is een erfelijke aandoening bij honden waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid op een of beide achterpoten, maar anderen vertonen geen uiterlijke tekenen van ongemak. (Röntgenonderzoek is de meest zekere manier om het probleem te diagnosticeren.) Hoe dan ook, artritis kan zich ontwikkelen naarmate de hond ouder wordt. Honden met heupdysplasie mogen niet worden gefokt - dus als je een puppy koopt, vraag dan de fokker om bewijs dat de ouders zijn getest op heupdysplasie en vrij zijn van problemen.
  • Progressieve retinale atrofie (PRA)
    Dit is een familie van oogziekten waarbij de retina geleidelijk achteruitgaat. In de vroege stadia van de ziekte worden honden nachtblind; uiteindelijk verliezen ze ook hun zicht overdag.

Verzorging

De Polski Owczarek Nizinny geeft de voorkeur aan een koeler klimaat, maar hij kan zich aanpassen aan warmere temperaturen zolang hij voldoende, koele schuilplaats heeft. Hoewel de Polski Owczarek Nizinny bij uitstek geschikt is voor het plattelandsleven, doet hij het goed in appartementen en huizen zonder achtertuin, zolang hij werk heeft en regelmatig naar buiten wordt gebracht om te sporten. Als hij geen kudde op een boerderij hoedt, waardeert hij de uitdaging van gehoorzaamheid en behendigheid of gewoon een lekkere wandeling.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.