Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Petit Basset Griffon Vendéen

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 15 - 20 kg

Schofthoogte: 32 - 40 cm

Petit Basset Griffon Vendéen

De Petit Basset Griffon Vendéen is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk.

Geschiedenis

Men neemt aan dat de Petit Basset Griffon Vendéen is ontstaan in de streek La Vendée in Frankrijk. Abel Desamy, een Franse fokker heeft dit ras in 1947 ontwikkeld met de typische kenmerken die we tegenwoordig bij dit ras tegenkomen. De Petit Basset Griffon Vendéen is een kleine, lage (Basset), draadharige (Griffon), Franse (uit de Vendée) speurhond, voornamelijk gebruikt voor de konijnenjacht.

Dit ras is het resultaat van het kruisen tussen de witte Sint Hubertushond en de wit en tan kleurige Italian Hound. De Petit Basset Griffon Vendéen is al bijna een eeuw lang een bekende gundog in Frankrijk, maar is in de Verenigde Staten nog betrekkelijk nieuw. De Petit Basset Griffon Vendéen Club of America is in 1984 opgericht en de AKC heeft dit ras erkend in 1991.

Karakter

De Petit Basset Griffon Vendéen, ook wel Little Griffon Vendéen Basset genoemd, is vrolijk, plezierig en altijd zeer druk met ontdekken. Het zijn zeer intelligente, dappere, levendige en onafhankelijke honden. Deze honden zijn altijd alert, nieuwsgierig, eigenwijs, compact en robuust. Het is bekend dat deze honden graag graven, springen en ontsnappen. Het is een intelligente hond en hij is makkelijk af te richten voor vele doeleinden. Normaal gaan ze goed met kinderen om en zijn ze enigszins vriendelijk tegen onbekenden. Over het algemeen zijn ze goed met andere honden, maar men kan ze niet vertrouwen in de buurt van andersoortige huisdieren.

Gezondheid

De Petit Basset Griffon Vendéen is een zeer gezond en makkelijk te verzorgen ras met relatief weinig genetische ziekten. Sommige exemplaren hebben een aanleg tot het krijgen van elleboogdysplasie, heupdysplasie, knieschijf luxatie, of hart geruis. Bij deze honden komen ook erfelijke oogafwijkingen voor, zoals persistant pupillary membrane (ofwel PPM, waarbij het vlies dat voor de geboorte de pupil bedekt niet, zoals gewoonlijk, verdwijnt) en vouwen in het netvlies. Deze honden hebben een aanleg tot het krijgen van schimmelinfecties aan de oren. Sommige honden kunnen lijden aan aseptische meningitis, die wordt gekenmerkt door sufheid, koorts, nek of rugpijn. Hypothyroïdie, voedselallergieën en huidallergieën komen ook regelmatig voor bij dit ras.

Verzorging van de Petit Basset Griffon Vendéen

De Petit Basset Griffon Vendéen heeft een dikke, draadharige en enigszins rommelig uitziende vacht. Een keer per week borstelen is voldoende. Baden alleen indien nodig. Wanneer ze op de juiste manier worden verzorgd, verliezen ze weinig tot geen haren. Bij deze honden moeten de tanden verzorgd worden, om ze schoon en vrij van tandsteen te houden.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen