Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

pekingees hondenras

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 3 - 6 kg

Schofthoogte: 15 - 23 cm

Pekingees

De Pekingees is een levendige, onafhankelijke en beminnelijke schoothond.

Geschiedenis

De oorsprong van de Pekinees ligt in China en gaat terug tot de Tang Dynastie in de achtste eeuw. De Pekingees was voor de Chinezen eeuwenlang een heilige en veel geëerde hond. De Pekingees heeft een raszuivere stamboom, omdat alleen keizerlijke familieleden een Pekingees mochten bezitten. Deze honden werden als half -goddelijke wezens aanbeden en de gewone man moest voor ze buigen. Wie een Pekingees had gestolen werd ter dood veroordeeld. Wanneer een keizer kwam te overlijden, werd zijn Pekingees geofferd, omdat men geloofde dat dit de keizer bescherming zou bieden in zijn leven na de dood.

In 1860 zijn er vijf Pekingezen achtergebleven na een aanval van de Britten en de Fransen op het keizerlijke paleis in Peking. De Chinese wachters hadden de opdracht om de honden te doden, opdat ze niet in handen van de buitenlandse duivels zouden vallen. Toch hebben vijf kleine hondjes het overleefd en deze zijn meegenomen naar Engeland, waar ze aan koningin Victoria cadeau zijn gedaan. Het ras is in 1893 voor het eerst in Engeland tentoongesteld en is in de Verenigde Staten erkend in 1909. Dit ras is beroemd geworden nadat Mevrouw Loftus Allen in 1896 een paar zwarte Pekingezen had geïmporteerd.

Karakter van de Pekingees

Het zijn levendige en dappere honden, die soms moedig genoeg zijn om zichzelf voor gek te zetten. Ze zijn extreem aanhankelijk jegens hun baas, maar zijn gereserveerd tegenover vreemden. Het kan moeilijk zijn om een Pekingees zindelijk te krijgen, omdat ze zeer obstinaat en eigenzinnig zijn. Verder zijn ze zo zeer bezitterig en liefhebbend, dat ze jaloers kunnen worden. Deze honden blaffen veel en zijn goede waakhonden. De Pekingees is een zeer koppige hond en zijn eigenaar moet zijn respect verdienen. Het kan voorkomen dat een Pekingees weigert te eten, om zijn baas te laten zien dat zijn eigen wil sterker is.

De Pekingees is een goed gebalanceerde, compacte schoothond met een direct, onafhankelijk en individualistisch temperament. Vanwege zijn uiterlijk, waardigheid, stoutmoedigheid en gevoel van eigenwaarde, wordt deze hond ook wel de Chinese lion-dog genoemd.

Gezondheid

Pekingezen vatten makkelijk kou en zijn bevattelijk voor ademhalingsproblemen. Ook zijn problemen rond de bevalling gewoon bij dit ras. Verdere gezondheidsproblemen omvatten hernia's van wervels, knieschijfluxatie en Trichaiasis (het groeien van de wimpers in de ogen). Ook oorinfecties, oogverwondingen, snuiven en snurken komen veel bij de Pekingees voor.

Verzorging

De zeer lange dubbele vacht moet dagelijks geborsteld en gekamd worden om vervilten te voorkomen. Deze honden verharen gemiddeld, maar teefjes verliezen hun ondervacht wanneer ze in de rui zijn. De oren moeten regelmatig worden schoongemaakt en de nagels geknipt. Bij Pekingezen moet het gebied rond de neus en ogen minstens een keer per dag met een zachte schone doek worden schoongemaakt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen