Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Norrbottenspets

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 8 - 15 kg

Schofthoogte: 42 - 46 cm

Norrbottenspets

De Norrbottenspets is een Zweeds hondenras dat is ontstaan in het Zweedse Norrbotten.

Geschiedenis

De oorsprong van de Norrbottenspets kan worden teruggevoerd tot de 17e eeuw, waar ze werden gebruikt als jachthonden in zowel Zweden als Finland. Helaas is het ras tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog bijna uitgestorven, hoewel een klein aantal honden werd bewaard en gebruikt om in de jaren vijftig een nieuw fokprogramma te starten. Een nieuwe rasstandaard werd uitgebracht door de FCI in 1966 en de rasnaam werd bevestigd. De Norrbottenspets is sindsdien geaccepteerd door de Zweedse Kennel Club en het ras is in 2007 toegelaten tot de AKC Foundation Stock Service.

Karakter van de Norrbottenspets

De Norrbottenspets is een slimme en trainbare hond en bovendien een geweldig huisdier. Deze honden zijn aanhankelijk en trouw naar zijn familie, ze worden vaak gerangschikt als één van de beste hondenrassen voor het omgaan met kinderen. De Norrbottenspets is een levendig en energiek ras, maar ook speels en vriendelijk van aard. Deze honden kunnen over het algemeen goed opschieten met andere honden, hoewel vanwege hun jachtinstinct er mogelijk toezicht gehouden moet worden wanneer de hond in contact komt met katten en andere kleine huisdieren.

Naast dat deze honden erg getalenteerde jagers zijn, kunnen de Norrbottenspets ook worden getraind voor andere hondensporten. Dit ras reageert goed op positieve trainingsmethoden en het wordt aanbevolen om zo vroeg mogelijk met training en socialisatie te beginnen voor de beste resultaten. Deze honden staat te popelen om te behagen en houdt van leren, zodat ze verschillende trucs kunnen leren.

Gezondheid

De Norrbottenspets is een zeer gezond ras met een lange levensduur, dit is grotendeels te danken aan het feit dat het ras een kleine genenpool heeft. Het fokken wordt sterk gecontroleerd om ook de introductie van aangeboren gezondheidsproblemen te voorkomen. Hoe gezond deze honden ook zijn, ze hebben nog steeds routinematige veterinaire zorg en vaccinaties nodig.

Verzorging

De Norrbottenspets heeft een korte, dicht op elkaar liggende vacht met een ruwe buitenste textuur en een dichte ondervacht. De vacht op het gezicht, kop, oren en voorkant van de poten is vrij kort, maar het is langer op de nek, achterkant van de benen en staart. In de meeste gevallen hebben ze een grondkleur van wit met roodbruine of geelachtig rode markeringen, hoewel andere kleuren zijn toegestaan voor de markeringen. Dit ras werpt matig af, dus regelmatig borstelen en verzorgen wordt aanbevolen.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen