Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Noorde-Lundehund

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 6 - 9 kg

Schofthoogte: 30 - 38 cm

Noorse Lundehund

Noorse Lundehund is één van de zeldzaamste hondenrassen ter wereld.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd de Noorse Lundehund gebruikt door Noorse boeren om op Papegaaiduikers te jagen, dit hondenras is zelfs terug te voeren op Noorse en Deense geschriften die teruggaan tot de 16e eeuw. Omdat de belangrijkste rol was om op papegaaiduikers te jagen voor vlees, eieren en veren moest deze hond erg behendig zijn. Dit verklaart zijn ongebruikelijke anatomische eigenschappen.

Rond de 2e Wereldoorlog stierf het ras bijna uit als gevolg van diverse hondenziektes. Nu Papegaaiduikers een bedreigde diersoort zijn, heeft de Noorse Lundehund geen werk meer in zijn geboorteland Noorwegen. En hoewel dit als een zeldzaam ras wordt beschouwd, wordt de Lundehund nog steeds gefokt en gehouden door liefhebbers over de hele wereld.

Karakter van de Noorde Lundehund

De Noorde Lundehund is een vrolijke hond die met zowel mens als dier goed overweg kan. Hij kan van nature erg nieuwsgierig, intelligent en eigenwijs zijn. Zoals bij de meeste honden is vroege socialisatie de sleutel. De Noorse Lundehund is zowel van binnen als van buiten erg mooi en is dol op rennen en spelen. Ze doen het goed in appartementen, maar een huis met een groot erf is de ideale leefsituatie voor deze hond. De Noorse Lundehund blaft over het algemeen alleen als iets hen alarmeert. Verder is het een actief en speels ras, maar komen ook graag bij je liggen om uit te rusten.

Dit hondenras staat bekend om hun intelligentie, maar ze kunnen ook koppig blijken te zijn als het om training gaat. Gebruik positieve trainingstechnieken om tot de beste resultaten te komen. Een veelgehoorde klacht bij deze hond is huistraining, dus dit is geen geschikte hond voor mensen die nog geen ervaring hebben met honden.

Gezondheid

De Noorse Lundehund is vatbaar voor een darmsyndroom genaamd Lundehund Intestinal Syndrome. Dit syndroom is een mix van lymfangiëctasie, inflammatoire darmaandoeningen en bacteriële overgroei in de dunne darm. Het resultaat is een onvermogen om voedingsstoffen en eiwitten uit voedsel te absorberen. Er is geen remedie voor deze ziekte, maar deze kan wel effectief worden behandeld voor een optimaal leven.

Verzorging

Deze bijzondere hond heeft een dichte, ruwe bovenvacht en wordt geïsoleerd door een zachte ondervacht. Qua kleuren is de vacht van de Noorse Lundehund roodbruin met zwarte haarpunten; wit met donkere aftekeningen; of zwart of grijs met witte aftekeningen. Deze honden kunnen zwaar werpen en moeten daarom regelmatig worden geborsteld.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen