Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

mudi hond

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 8 - 13 kg

Schofthoogte: 38 - 47 cm

Mudi

De Mudi is een kleine tot middelgrote hondenras afkomstig uit Hongarije.

Geschiedenis

De Mudi is aan het einde van de 19e eeuw ontstaan. Tegenwoordig wordt de Mudi in Hongarije steeds populairder in tegen stelling tot de andere Hongaarse herdershonden omdat de Mudi een korte, gemakkelijk te onderhouden vacht heeft en daardoor een minder doordringende hondengeur verspreid. De Mudi werd voornamelijk gebruikt voor de hoed werkzaamheden bij de kudden. Wel bleek dat de Mudi het gevecht niet uit de weg ging als er bedreigingen vormden voor de kudden.

Karakter

De Mudi is echt een zeldzame hond, zijn schijnbaar oneindige lijst van talenten gecombineerd met zijn aangename karakter maakt hem een aanwinst voor ieder gezin. De Mudi kan net zo snel leren als een Border Collie en is daarmee intelligent te noemen. De Mudi is extreem krachtig en moedig en is nergens bang voor. Deze hond is een goede waakhond maar ook erg liefdevol en zachtaardig in het gezin en heeft daarom waardering gekregen als een gezelschapshond die, indien de noodzaak zich voordoet, zowel eigendom als persoon zal verdedigen. Binnen het gezin heeft het ook de neiging om zich met een bepaalde persoon te binden. De Mudi kan op zijn hoede zijn voor vreemden. 

Ze zullen het goed doen met kinderen als ze zo worden behandeld dat ze mensen boven hen zien in de hiërarchie. De Mudi is vriendelijk tegen andere honden en zal het goed vinden met niet-honden huisdieren als ze met hen zijn opgegroeid vanaf de puppytijd of correct zijn geïntroduceerd als een nieuw huisdier in huis. Het is een gehoorzame en speelse metgezel, maar kan soms luidruchtig zijn. Ze moeten worden geleerd niet onnodig te blaffen. Ze hebben een eigenaar nodig die weet hoe de regels correct moeten worden gecommuniceerd en iemand die tijd heeft voor dagelijkse oefening.

Gezondheid van de Mudi

Dit is een redelijk gezond ras, hoewel er enkele gevallen van heupdysplasie zijn opgetreden.

Verzorging

Mudi's verlangen de gewone verzorging en onderhoud zoals regelmatige vaccinaties, medicatie voor de hartworm en regelmatig borstelen met vlooienpoeder. Bij de tanden moet iedere twee weken het tandsteen worden verwijderd en de ogen moeten schoongehouden worden. Wekelijks borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden.

De Mudi is een zeer actief ras en moeten worden meegenomen voor een dagelijkse, stevige wandeling. Deze hond profiteert van een groot, veilig gebied waar hij vrij kan rondlopen. De Mudi heeft veel loop- en andere oefeningen nodig om gezond te blijven.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen