Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mountain Cur

Levensverwachting: 14 - 16 jaar

Gewicht: 16 - 31 kg

Schofthoogte: 45 - 65 cm

Mountain Cur

De Mountain Cur is onlosmakelijk verbonden met de vroege kolonisten die de zuidelijke Verenigde Staten koloniseerden.

Geschiedenis

Europese kolonisten brachten de Mountain Cur naar de Verenigde Staten wanneer ze zich daar vestigden. Deze kolonisten woonden vooral in het zuiden, Ohio, Virginia, Kentucky en Tennessee. Ze hadden deze honden nodig om in te zetten als waak- en jachthond. Vlak na de jaren 40 was de toestroom van nieuwe kolonisten naar de zuidelijke Verenigde Staten echter vertraagd. Als gevolg hiervan hadden de vroege kolonisten die in meer gevestigde gebieden woonden, minder behoefte aan de diensten van de bewakingshond van de Mountain Cur. Rond deze periode begon de opkoms van de Mountain Cur te dalen.

In de vroege jaren 50 wees deze verschuiving op het potentiële uitsterven van het oorspronkelijke hondenras. De reden voor deze uitstervingsdreiging was eenvoudig. De oorspronkelijke fokkers en houders hadden weinig interesse in het volgen of opnemen van stambomen. Ze waren veel te druk bezig een plekje te zoeken voor hun families in het land, met de hulp en bescherming van hun trouwe Mountain Cur honden.

Karakter van de Mountain Cur

Het temperament van de Mountain Cur is heel anders dan de typische huishond. Ze kunnen over het algemeen slecht alleen zijn en bij verveling kunnen ze ongewenst gedrag gaan vertonen. Ze kunnen ook het beste als enige hond worden gehouden, omdat ze andere huisdieren als concurrentie of indringers kunnen beschouwen. De Mountain Cur is slim, nieuwsgierig en is enthousiast tijdens de training. Omdat ze zijn gefokt om te bewaken, te beschermen en te dienen, kunnen ze een spectaculaire gezinshond worden. Het zijn ook uitstekende jachthonden met een scherp instinct en een onvermoeibare werkethiek.

Vanwege hun hoge bewakings- en beschermende instincten zijn ze normaal gesproken wat gereserveerd voor vreemden. Het kan dus enige tijd duren voordat deze hond zich openstelt voor gasten die op bezoek komen. De Mountain Cur is een zeer actieve werkhond die veel dagelijkse beweging nodig heeft. Deze hond moet dagelijks worden meegenomen voor een stevige wandeling. Tijdens de wandeling moet de hond naast of achter de persoon staan die hem uitlaat, omdat in de geest van een hond de leider de weg wijst, en die leider moet de mens zijn. Verder is dit ras dol op buitenactiviteiten en sporten.

Gezondheid

De Mountain Cur is een over het algemeen gezonde hond. De juiste hoeveelheid oefening houdt ze in topconditie. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker, kunnen toekomstige eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.

Verzorging

De Mountain Cur is relatief gemakkelijk te verzorgen, behalve wanneer hij seizoensgebonden een of twee keer per jaar werpt. Borstel hem met een natuurlijke borstel, een zachte slickerborstel of een hondenhandschoen om los of dood haar te verwijderen. Wekelijks poetsen houdt zijn vacht en huid gezond en glanzend. Deze hond kan een droge huid hebben of roos ervaren als hij overmatig wordt gebaad. Baad hem slechts een paar keer per jaar met een milde shampoo en spoel hem goed af met schoon, warm water.

De Mountain Cur is geen hypoallergene hond. Hij kwijlt ook niet veel omdat hij strakker passende lippen heeft en niet de typische hondenkaken. Omdat hij oren heeft die hangen, moet je ze wekelijks controleren en zo nodig reinigen om een vieze geur of infectie te voorkomen. Als deze hond erg actief is en over ruw terrein rent, moet hij zijn teennagels naar beneden dragen, het is verstandig om de nagels om de paar weken te controleren of ze niet te lang zijn.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen