Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mopshond hond

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 6 - 9 kg

Schofthoogte: 25 - 30 cm

Mopshond

De Mopshond is een ietwat gedrongen en compacte viervoeter. Hij is wat vierkant gebouwd en heeft een grappige uitstraling. Hij is vrolijk en levendig.

Geschiedenis

Tibetaanse boeddhistische monniken uit het Oosten bezaten al meer dan 2500 jaar geleden Mopshondjes. De legende ging dat als de Monnik die het hondje bezat overleed, zijn geest over zou gaan in de Mopshond. Het hondje werd dan ook enorm in de watten gelegd door de andere monniken. Er wordt aangenomen dat de Oost-Aziatische Ha-Pa, een veelvuldig voorkomend klein kortharig hondje met een krulstaartje en een stompe neus, de stamvader is van onze hedendaagse Mopshond. Via China en Japan is het Mopshondje met de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Europa gekomen. In Europa had het hondje snel liefhebbers in de Koninklijke familie, mede doordat hun vachtkleur overeenkwam met het Huis van Oranje. Prins Willem van Oranje had meerdere Mopshondjes waarvan één genaamd "Pompey".

Er wordt gezegd dat "Pompey" het leven van zijn baasje heeft gered. Toen Willem van Oranje door Frankrijk reisde met een tent werd hij achtervolgd door de Spanjaarden. Pompey krabte en blafte toen zijn baas sliep zodat de prins tijdig kon vluchten. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg het hondje serieuze belangstelling doordat er toen gericht is gaan fokken met stamboom. De grondlegster voor deze betekenisvolle basis voor de hedendaagse Mopshond is Mw. Veldhuis. Dankzij haar is ook Commedia; de vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond, welke is opgericht in 1957. De Mopshond is een vrolijke, levendige en gezellige hond.

Karakter van de Mopshond

De Mopshond is een vriendelijke, sociale allemansvriend. Hij wil graag overal mee naar toe. Hij heeft een goedaardig karakter, het is een echte kindervriend. Deze hond is een tikkeltje koppig en snel op zijn teentjes getrapt, maar hij blijft altijd een grappige spring-in-'t-veld. Vroege socialisatie is bij de Mopshond belangrijk zodat de hond opgroeit tot een volwassen hond dat goed luistert naar zijn baasje(s).

Gezondheid

Net als alle rassen kent de Mopshond bepaalde gezondheidsproblemen. Mopshondjes zijn allergisch aangelegd. Oplettendheid is geboden bij een onverhoopt noodzakelijke operatie in verband met een eventuele Post-operatieve shock.

Verzorging

De Mopshond heeft een kortharige, gladde vacht. Deze hond verhaart hevig en moet regelmatig geborsteld worden. Een Mopshond moet na het baden snel worden afgedroogd. Ook moeten de oren regelmatig worden schoongemaakt en de nagels geknipt. De kleuren zijn abrikoos, beige (Fawn), zwart of zilver. De karakteristieke aftekeningen moeten goed tot hun recht komen in de zuivere kleur van de vacht. Deze zwarte aftekeningen zijn het masker, de duimafdruk voor op het hoofd en de streep van de achterhoofdsknobbel tot aan de staartpunt (de zgn. Aalstreep).

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.