Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mastín Español

Levensverwachting: 10 - 14 jaar

Gewicht: 52 - 100 kg

Schofthoogte: 72 - 88 cm

Mastín Español

Zoals alle Mastiffs, is de Mastín Español een grote hond met een zware, gespierde bouw die uitblinkt als een waakhond. Als je op zoek bent naar een hond van een groot ras met natuurlijke bewakingsvaardigheden die nog steeds een goede metgezel van het gezin is, overweeg dan de Mastín Español.

Geschiedenis

De Mastín Español wordt erkend als een oud ras, hoewel de exacte oorsprong onbekend is. Vermeldingen van de Mastín Español kunnen meer dan 2000 jaar teruggevoerd worden naar het Iberisch schiereiland waar de voorouders van het ras waarschijnlijk werden geïntroduceerd door de Feniciërs en Grieken voorafgaand aan de Romeinse invasie. De Mastín Español werd grotendeels gebruikt als herdershond en veehouder in Europa en er zijn aanwijzingen dat het ras mogelijk ook is gebruikt in veldslagen die de Spanjaarden hadden tegen inheemse volkeren.

Karakter van de Mastín Español

De Mastín Español heeft natuurlijke beschermende instincten, daarom werd het al vele jaren gebruikt als waakhond en veehouder. Deze honden zijn van nature zachtaardig en vormen een hechte band met familie, maar ze ontwikkelen soms een eigenzinnige, onafhankelijke aard. Het is ook vermeldenswaard dat het 3 jaar of langer kan duren voordat de Mastín Español de puppyfase is ontgroeid, dus training kan een uitdaging zijn. De beste weddenschap is om positieve versterkingsmethoden te gebruiken en een stevige en consistente hand te houden in leiderschap over de hond. Dit ras negeert soms commando's, dus ze worden niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters. Vroege socialisatie en training zijn essentieel voor dit ras.

Hoewel de Mastín Español soms opzettelijk en onafhankelijk van aard kan zijn, ontwikkelt het zeer sterke banden van loyaliteit met familie. Deze honden hebben natuurlijke beschermende instincten en ze zullen niet aarzelen om degenen waar ze van houden te beschermen. De Mastín Español is nobel en waardig, hoewel ze soms lui kunnen lijken. Deze honden hebben een flinke snelheid als het nodig wordt en ze zijn altijd op de uitkijk, zelfs als het lijkt alsof ze dat niet zijn. Dit ras vereist veel socialisatie omdat ze van nature koppig kunnen zijn en omdat ze door hun grootte een potentieel risico vormen rond andere honden en mensen. Voor het grootste deel kunnen deze honden met kinderen opschieten, maar je moet altijd toezicht houden op interacties.

Gezondheid

Als hond van een groot ras is de Mastín Español gevoelig voor een aantal musculoskeletale problemen, waaronder heupdysplasie en elleboogdysplasie. Het is erg belangrijk dat dit ras niet te snel als puppy mag groeien, omdat het waarschijnlijk last heeft van pano-ostiose of groeipijnen, en de snelle groei kan de hond vatbaar maken voor musculoskeletale problemen op latere leeftijd. Andere gezondheidsproblemen waarvan bekend is dat ze het ras beïnvloeden, zijn hartproblemen, entropion en ademhalingsproblemen.

Verzorging

De Mastín Español is geen overdreven actief ras, maar deze honden hebben wel een dagelijkse wandeling nodig om aan hun trainingsbehoeften te voldoen. Dit ras is het meest actief als een jonge volwassene, dus het kan nodig zijn om de eerste paar jaar extra te bewegen. De Mastín Español heeft een korte vacht die wordt gezien in verschillende kleuren, waaronder geel, zwart, rood, bruin en grijs, evenals gebroken kleuren en gevlekte patronen. De staart is omzoomd met bont en het haar in het midden van de rug kan iets langer zijn dan de rest van het lichaam. Omdat de vacht van de Mastín Español zo kort en dicht is, heeft hij niet veel onderhoud of verzorging nodig. Regelmatig borstelen zal helpen om het afstoten onder controle te houden en baden wordt alleen aanbevolen als dat nodig is.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.