Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Markiesje

Levensverwachting: 10 - 13 jaar

Gewicht: 6 - 8 kg

Schofthoogte: 35 - 37 cm

Markiesje

Het Markiesje is een kleine zwarte hond die volgens vele kenners teruggaat tot de 17e eeuw.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Markiesje, ook wel bekend als de Hollandse Tulpenhond, een klein zwart gezelschapsdier uit Nederland, is enigszins omstreden. Er zijn liefhebbers die beweren dat dit een heel oud ras is, zoals blijkt uit afbeeldingen die erg lijken op deze kleine zwarte hond die te vinden is in schilderijen die in de jaren 1600 zijn gemaakt, hoewel sommige mensen dit idee betwisten en beweren dat dit hond heeft een zeer vergelijkbaar uiterlijk met veel verschillende soorten Spaniël, van wie velen misschien een gemeenschappelijke voorouder hebben gedeeld.

Er zijn verschillende liefhebbers van het ras die geloven dat dit ras waarschijnlijk heeft bijgedragen aan verschillende andere Nederlandse rassen, zoals de Wetterhound, de Stabijhoun en het Kooikerhondje, een claim die ook door de officiële rasvereniging is gedaan. Er werden maar heel weinig gegevens bijgehouden met betrekking tot het fokken van deze gezelschapshondjes, dus een nauwkeurige registratie van hun afkomst werd moeilijk te traceren. Hoewel deze elegante kleine gezelschapsdieren nog niet zijn erkend door een van de grote kennelclubs, werden ze op 1 mei 1999 officieel erkend door de Nederlandse Kennel Club in Nederland.

Karakter van het Markiesje

Dit zijn over het algemeen zeer vriendelijke kleine dieren die van iedereen houden en gedijen op aandacht, maar niet de neiging om er veel van te eisen. Het Markiesje is zachtaardig en speels met andere honden en met kinderen van alle leeftijden, en hoewel alle interacties tussen kleine kinderen en hoektanden moeten worden gecontroleerd, is dit ras over het algemeen zeer betrouwbaar met jongere kinderen. Ze zijn niet vatbaar voor verlatingsangst wanneer ze alleen thuis worden gelaten.

Hoewel de kleinere omvang en schattigheid van deze hond hem populair maken als gezinshond, zijn ze ook bereid om het werk van een jachthond te doen, wat gemakkelijk is om klein wild of jachtvogels op te halen. Deze kleine honden zijn meestal te vriendelijk om een geschikte waakhond te zijn, maar vanwege hun alerte aard blinken ze vaak uit als waakhond en waarschuwen ze hun familie voor alle vermeende bedreigingen en gevaren.

Gezondheid

Bij het Markiesje zijn op dit moment geen grote (erfelijke) gezondheidsproblemen bekend.

Verzorging

Het Markiesje heeft een gemakkelijk te verzorgen enkellaagse vacht die slechts af en toe hoeft te worden gewassen. Ze moeten regelmatig worden geborsteld, het liefst dagelijks of om de dag, om zowel overtollig los haar uit de vacht te verwijderen als om klitten of matten te voorkomen. Een stevige borstel is vaak het beste hulpmiddel voor de gladde vacht van deze hond. Het is ook belangrijk om de oren van deze hond vaak te controleren om er zeker van te zijn dat ze zowel schoon als droog zijn en in sommige gevallen om overtollig haar uit het binnenoor te verwijderen; dit zal helpen voorkomen dat zich oorontstekingen ontwikkelen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen