Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Lhasa Apso hond

Levensverwachting: 15 - 18 jaar

Gewicht: 5 - 8 kg

Schofthoogte: 25 - 28 cm

Lhasa Apso

De Lhasa Apso vindt zijn oorsprong in Tibet.

Geschiedenis

De oorsprong van de Lhasa Apso ligt in Zuidoost Aziė in het sprookjesachtige Tibet. Hij is waarschijnlijk reeds lang geleden ontstaan rond het plaatsje Lhasa in de Himalaya uit kruisingen tussen de Tibetaanse Terriėr en de Tibetaanse Spaniėl. Boeddhistische monniken bezaten eeuwen geleden vaak een Lhasa Apso omdat werd aangenomen dat deze hondjes werden bezield door overleden monniken die reļncarneerden via deze heilige en geluksbrengende hondjes. Tegenwoordig wordt nog steeds geloof gehecht aan deze bewering.

De Lhasa Apso heeft een wat harde, geitenachtige beharing en waarschijnlijk dankt hij tevens aan deze gelijkenis het tweede gedeelte van zijn naam. Apso zou een afgeleide van "Rapso" zijn wat geit betekent. De Britse diplomaat kolonel Bailey heeft er voor gezorgd dat de Lhasa Apso aan het begin van de 19e eeuw naar Europa kwam. In Groot-Brittanniė is de Lhasa Apso van het begin af aan een zeer populair ras geweest.

Karakter

Er wordt gezegd dat de Lhasa Apso een typisch Oosters karakter bezit wat omschreven wordt als trots, vol humor, een tikkeltje arrogant en afstandelijk voor vreemden. In grote lijnen klopt dit alhoewel ze veel meer kwaliteiten in huis hebben; ze zijn vrolijk en intelligent en niet voor een gat te vangen. De Lhaso Apso is waakzaam en zelfbewust en gaat voor zijn baas door het vuur. De kleine Lhasa Apso is harmonisch gebouwd en heeft een stoer en een tikkeltje arrogant voorkomen. Door hun typische weelderige vacht zijn ze zeer goed bestand tegen diverse weersomstandigheden.

Lhasa Apso's hebben een gematigd energieniveau, dus er is niet veel beweging nodig. Dat betekent niet dat je hond de hele dag een dutje moet doen, je wilt dat je hond gezond en fit blijft. Neem daarom de Lhasa Apso regelmatig mee om te wandelen, laat ze rondrennen zodat ze hun energie kwijt kunnen. Dit ras speelt graag en zal de bal achtervolgen totdat ze niet meer kunnen. Dit ras heeft niet veel ruimte nodig om te bewegen, maar de hond moet wel meerdere keren per dag zijn energie kwijt kunnen.

Gezondheid van de Lhasa Apso

Het is een zeer gezond ras. Wanneer de vacht niet vrij van parasieten wordt gehouden, kunnen zich huidproblemen voordoen. De Lhasa Apso heeft een aanleg voor heupdysplasie, nierproblemen, oogproblemen en bloedende zweren.

Verzorging

De Lhasa Apso heeft een lange zware, enigszins harde, bovenvacht op een middelmatig ontwikkelde ondervacht. Dit heeft een zowel warmte- als koude- isolerende werking. Een regelmatige borstelbeurt volstaat om de vacht in conditie te houden, het ras verhaart nauwelijks.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen