Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

leonberger hondenras

Levensverwachting: 8 - 9 jaar

Gewicht: 41 - 75 kg

Schofthoogte: 65 - 80 cm

Leonberger

De Leonberger is een hondenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt.

Geschiedenis

Het ras werd in de 19e eeuw ontwikkeld door een man genaamd Heinrich Essig, die een hond wilde creëren die leek op de leeuw in het stadswapen van de stad Leonberg. Om het ras te creëren, kruiste Essig een Newfoundland met een Sint-Bernard en een Pyrenese Berghond. Het resulterende ras was een grote, gespierde hond met een dikke, lange vacht en een zachtaardig, vriendelijk karakter.

De Leonberger werd aanvankelijk gebruikt als werkhond en ze werden gebruikt voor trekwerk, karten en als reddingshond. Ze waren ook populair als gezelschaps- en showhond en ze kregen een reputatie als een loyaal en intelligent ras. De Leonberger wordt erkend door de meeste grote kennelclubs over de hele wereld en heeft een toegewijde aanhang onder fokkers en hondenliefhebbers. Tegenwoordig wordt het ras nog steeds gebruikt voor werkrollen, maar ze worden vaker gehouden als gezelschaps- en showhond.

Karakter

De Leonberger is een hondenras dat bekend staat om zijn vriendelijke, loyale en intelligente karakter. Ze zijn binnenshuis over het algemeen kalm en braaf, maar ze zijn ook energiek en hebben dagelijkse beweging nodig. Leonbergers zijn intelligente honden en ze zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen met geduld en consistentie. Ze staan ​​ook bekend als zeer loyaal en aanhankelijk met hun baasjes en kunnen doorgaans goed overweg met kinderen en andere huisdieren. 

Het is belangrijk om Leonbergers vanaf jonge leeftijd te socialiseren om hen te helpen goed aangepaste en zelfverzekerde honden te worden. Ze moeten worden blootgesteld aan een verscheidenheid aan mensen, plaatsen en situaties om hen te helpen goede sociale vaardigheden en een goed afgerond temperament te ontwikkelen.

Gezondheid van de Leonberger

Een robuuste en over het algemeen gezonde hond, de Leonberger is niet vrij van mogelijke genetische problemen. Bij dit ras zijn kanker, polyneuropathie, oog-, hart- en schildklierproblemen vaak gezien. Elleboog- en heupdysplasie komen steeds vaker voor sinds het ras door de AKC werd erkend.

Verzorging

De Leonberger heeft een dikke, lange vacht die meestal rood, geel of bruin van kleur is. De jas is waterafstotend en is ontworpen om de hond te beschermen tegen de elementen. Het ras heeft een dubbele vacht, met een zachte, donzige ondervacht en een grovere bovenvacht. De vacht van de Leonberger moet regelmatig worden verzorgd om hem schoon en gezond te houden. Ze verharen twee keer per jaar zwaar, dus ze moeten wekelijks worden geborsteld met een gladdere borstel of een hondenhandschoen om losse haren te verwijderen.

Ze moeten ook naar behoefte worden gewassen, meestal om de paar maanden, met een milde shampoo om uitdroging van hun huid te voorkomen. Het is belangrijk om de oren van de Leonberger regelmatig te controleren en schoon te maken, omdat ze vanwege hun grote formaat en lange, slappe oren vatbaar zijn voor oorontstekingen. De oren moeten worden gecontroleerd op tekenen van roodheid, zwelling of afscheiding en ze moeten voorzichtig worden schoongemaakt met een door een dierenarts aanbevolen oorreinigingsoplossing.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen