Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

leonberger hondenras

Levensverwachting: 8 - 9 jaar

Gewicht: 41 - 75 kg

Schofthoogte: 65 - 80 cm

Leonberger

De Leonberger is zonder specifiek gebruiksdoel gefokt, deze mooie hond kan prima als gezinshond worden gehouden.

Geschiedenis

De Leonberger is van oorsprong een Duits ras. De naam is ontleend aan de stad Leonberg in Württemberg, Zuid-Duitsland. Omstreeks 1860 gefokt door Heinrich Essig, die ene ras wilde fokken dat qua uiterlijk leek op de leeuw uit het stadswapen van Leonberg. De voorouders van dit ras zijn onder andere de Landseer, de Sint Bernard en de Pyreneese Berghond. Het resultaat van Dhr. Essig wekte algemene interesse en de Leonberger werd naar veel landen geëxporteerd. Zowel na de Eerste als Tweede Wereldoorlog nam het ras enorm in aantal af, maar het ras herstelde zich en tegenwoordig is het ras alweer sterk in opkomst.

Karakter

Hoewel ze gigantisch groot zijn, zijn Leonbergers van nature zachtaardig. Hun harten zijn net zo groot als hun lichaam en ze zullen proberen vriendschap te sluiten met iedereen die ze ontmoeten. De Leonberger accepteert graag vreemden zolang ze geen verkeerde bedoelingen hebben met de mensen die hij lief heeft. Hij is echter zeer betrouwbaar met kinderen, zijn grote formaat kan ervoor zorgen dat kleinere kinderen worden omgestoten en vallen. Dit is iets waar hij niets aan kan doen, omdat hij hen nooit opzettelijk kwaad zou doen.

Leonbergers houden van water en modder. Ze zullen graag ravotten door vuil en modder en er ook in rollen. Hun natte vachten zijn magneten voor bladeren, twijgen, klis, gras en ander puin. Hoewel ze het niet erg vinden, kan het zeker een probleem zijn wanneer je op hygiëne in huis bent gesteld. De Leonberger is echter kalm en relaxed in het huis; hij houdt er niet van als mensen ruzie maken. Eventuele meningsverschillen moeten worden afgehandeld achter gesloten deuren en weg van een Leonberger anders kan hij heel goed tussen de kibbelaars komen om het geschil te beëindigen.

De Leonberger is een relatief gemakkelijke hond om te trainen. Het is essentieel dat de trainer assertief maar zachtaardig is. Het gebruik van heerlijke traktaties zal de trainingssessies succesvoller en aangenamer maken. Positieve versterking is de enige methode die moet worden gebruikt tijdens het trainen van de Leonberger. Krachtig zijn zal ertoe leiden dat de hond gaat weigeren en niet meer reageert tijdens de sessie. Leonbergers doen het goed in gehoorzaamheidsproeven en genieten er liever van.

Gezondheid van de Leonberger

Een robuuste en over het algemeen gezonde hond, de Leonberger is niet vrij van mogelijke genetische problemen. Bij dit ras zijn kanker, polyneuropathie, oog-, hart- en schildklierproblemen vaak gezien. Elleboog- en heupdysplasie komen steeds vaker voor sinds het ras door de AKC werd erkend.

Verzorging

De vacht is over het algemeen lichtgeel, goudgeel tot roodbruin met bij voorkeur zwart masker. Een kleine witte borstvlek is toegestaan. De vacht van de Leonberger moet wekelijks worden geborsteld. De oren en tanden moeten schoon worden gehouden. Alleen baden indien nodig. Enig ontvilten is noodzakelijk. Borstel en kam de Leonberger dagelijks, want in de rui verhaart hij hevig.

De Leonberger heeft lange, rechte vacht en een dubbele vacht die waterbestendig is. Het is zacht en dik, waardoor mensen gewoon hun vingers in de hondenvacht willen steken. Dit ras heeft altijd een zwart masker, maar de hoofdvachtkleuren kunnen geelachtig bruin, rood, roodachtig bruin of een zandige kleur zijn. De veelbetekenende leeuwachtige manen zijn essentieel bij de Leonberger. De Leonberger heeft veel haren en moet minstens eenmaal per week grondig worden geborsteld. 

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.