Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Lapinporokoira

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 25 - 32 kg

Schofthoogte: 43- 54 cm

Lapinporokoira

De Lapinporokoira deelt zijn oorsprong met de Finse Lappenhond en de Zweedse Lappenhond, die na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn ontwikkeld uit Spitz-achtige herdersrassen in de Noordse regio.

Geschiedenis

De Lapinporokoira is een van de drie hondenrassen die is ontwikkeld door het Sami-volk, een inheemse groep Fins-Urgische volkeren die ooit in het Noordpoolgebied leefde en nu delen van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland omvat. Deze honden werden oorspronkelijk gebruikt voor het beheren van kuddes rendieren en er was geen vast uiterlijk voor de honden, alleen een algemeen type dat bleef bestaan ​​totdat de meeste originele honden verloren gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de jaren vijftig en zestig probeerden fokkers in Finland en Zweden de verschillende vormen van het oude rendierras te reproduceren en zo werden de Lapinporokoira, de Finse Lappenhond en de Zweedse Lappenhond geboren.

Karakter

Voor het grootste deel is de Lapinporokoira een vriendelijk en volgzaam ras dat het heel goed doet in gezinnen met kinderen. Deze honden zijn erg geduldig en reageren meestal niet op ruwe behandeling, hoewel ze een beetje gereserveerd kunnen zijn tegenover vreemden. De Lapinporokoira is een actief en intelligent ras dat het heel goed doet als het werk te doen heeft, deze honden houden ervan om deel te nemen aan hondensporten en ze zijn ook goede waakhonden. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit ras dominant kan zijn rond andere honden vanwege de herdersmentaliteit, maar vroege socialisatie en training kunnen dit gedrag helpen bedwingen. Deze honden hebben ook de neiging om destructief te worden als ze niet genoeg beweging of aandacht krijgen.

Gezondheid van de Lapinporokoira

De Lapinporokoira is over het algemeen een gezond en winterhard ras, maar zoals alle honden is het gevoelig voor het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsproblemen. Sommige van de aandoeningen die in dit ras worden waargenomen, zijn heupdysplasie, artritis, oogproblemen, oorinfecties, huidallergieën, maagtorsie en de ziekte van von Willebrand.

Verzorging

Hoewel veel Spitz-type rassen (met name die van Finse oorsprong) donzige dubbele vacht hebben, heeft de Lapinporokoira een middellange vacht die niet zo goed opvalt als andere rassen van het Spitz-type. Dit ras is meestal zwart, donkergrijs of bruin van kleur met lichtere kleuren op het hoofd en de onderste delen van het lichaam. Veel exemplaren van dit ras vertonen ook witte aftekeningen. Dit ras heeft een vrij dichte vacht, maar het vereist slechts minimale verzorging om het afstoten te beheersen. Het is zeldzaam maar mogelijk dat de vacht van dit ras lang groeit, in welk geval extra verzorging nodig kan zijn.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen