Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

laekense herdershond

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 20 - 30 kg

Schofthoogte: 56 - 66 cm

Laekense Herder

De Laekense Herdershond is de meest zeldzame van de vier variëteiten van de Belgische Herdershond.

Geschiedenis

De Groendendaeler, de Mechelaar en de Tervuerense Herdershond zijn de andere drie soorten. Alle vier deze rassen zijn ontstaan in België en zijn genoemd naar de streken waar ze vandaan komen. De Laekense Herdershond is ontwikkeld als waakhond, om de bleekvelden met het linnen in Antwerpen, België, te bewaken. De ruwe en draadharige vacht van de Laekense Herdershond was ideaal voor het werk buiten onder alle weersomstandigheden. In de laatste jaren van de negentiende eeuw zijn de standaards voor de vier types van de Belgische Herdershond vastgelegd. Veel kenmerken hebben ze gemeen, het voornaamste kenmerk waarin de vier zich onderscheiden, is de vacht.

Vrijwel overal ter wereld worden deze vier soorten als één ras beschouwd. De AKC heeft ze in 1959 als aparte rassen erkend, maar heeft de Laekense Herdershond echter helemaal niet erkend. De Laekense Herdershond is tegenwoordig de minst populaire van de vier, maar vroeger was hij wel gewild. Tegenwoordig wordt de Laekense Herdershond in het Belgische leger gebruikt en bij de politie. De moderne Laekense Herdershond is ontwikkeld uit geharde werkhonden en is ook geschikt in het veld.n beide afstammen van de beroemde St. Hubertus Hounds. Men neemt aan dat de Basset door een speling van de natuur is ontstaan in de St. Hubertus lijn, met een kortbenige dwergachtige jachthond als resultaat.

Karakter

De Laekense Herdershond is een zeer slimme en gehoorzame hond. De Laekense Herdershond heeft sterke beschermende en territoriale instincten, is serieus met betrekking tot zijn taak en is zeer waakzaam. De Laekense Herdershond is ideaal om mee te werken en om wedstrijden mee te doen. Deze bewakingshonden kunnen ook uitstekende huisdieren zijn. Ze zijn altijd waakzaam, alert en trouw en ze bloeien op bij een liefdevolle behandeling door hun familie. Zorg er altijd voor dat de Laekense Herdershond aandacht krijgt, want als hij zich verwaarloosd voelt, kan hij zichzelf gaan vermaken ten koste van zijn eigenaar. Dit gedrag komt doordat de Laekense Herdershond zeer veel energie heeft en iets te doen moet hebben.

De Laekense Herdershond heeft de neiging om een sterke band te ontwikkelen met een of twee mensen. Een nadeel bij de Laekense Herdershond is dat er grote verschillen kunnen zijn in zijn temperament en zijn agressiviteit. Daarom is het wijs om ervaren fokkers te raadplegen voor de aanschaf van een Laekense Herdershond. Hoewel het indrukwekkende honden zijn, moeten de honden die een overmaat aan agressie of angstigheid vertonen, vermeden worden.

Gezondheid

Het is een gehard, gezond ras, dat geen grote gezondheidsproblemen kent. Wel zijn er enkele kleinere gezondheidsproblemen als huidallergieėn, oogproblemen, heupdysplasie en elleboogdysplasie bij dit ras gezien.

Verzorging van de Laekense Herder

De ruwe, droge, draadharige vacht van de Laekense Herdershond moet minstens twee keer per jaar worden getrimd. Verwijder dood en overtollig haar. Een grove kam met wijde tanden is nuttig bij de verzorging. Omdat baden de waterdichtheid van de vacht aantast, alleen baden als het nodig is. Deze hond verliest zeer weinig haar.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen