Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

labradoodle hond

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 20 - 35 kg

Schofthoogte: 60 - 65 cm

Labradoodle

Het is niet verwonderlijk dat de Labradoodle zo snel aan populariteit heeft gewonnen. Oorspronkelijk ontwikkeld als hypoallergene blindengeleidehonden, werden de eerste kruisingen van Poedels en Labrador Retrievers georganiseerd door de Royal Guide Dogs Association of Australia.

Geschiedenis

De Labradoodle werd oorspronkelijk ontwikkeld in Australië als hypoallergene geleidehond. In 1989 voerde Wally Conron, die verantwoordelijk was voor het fokprogramma voor de Royal Guide Dogs Association of Australia, de eerste doelgerichte kruising tussen een standaard Poedel en een Labrador. Deze eerste kruising van Conron bracht een hond voort genaamd Sultan, die niet alleen de hypoallergene vacht had, maar ook de aanleg, intelligentie en persoonlijkheid had om een ​​effectieve geleidehond te zijn. Sultan ging met een vrouw in Hawaï werken en was succesvol in zijn werk. Op dat moment zagen andere fokkers de verdienste van het kruisen van deze twee rassen.

Net als de ouder van de Labrador is de Labradoodle snel in populariteit gestegen en is een van de meest gewilde 'Doodle-rassen' geworden. Deze honden worden vaak geproduceerd door een Labrador Retriever met een Poedel te kruisen, maar het fokken met meerdere generaties is begonnen in een poging om een ​​levensvatbaar en herkenbaar ras te produceren. Zowel de Australian Labradoodle Association als de International Australian Labradoodle Association zetten stappen in deze richting, en ze hopen dit designras de komende jaren in geregistreerde rasstatus te krijgen. Deze groepen hebben grote inspanningen gedaan om fokkers samen te brengen, zodat ze door middel van multigenerationele fokkerij aan dezelfde normen werken.

Karakter

De Labradoodle is een intelligente hond die het ideale familiehuisdier zal zijn wanneer hij goed getraind is. Ze zijn vriendelijk en behandelen iedereen als hun beste vriend. Ze zijn toegewijd aan hun familie en genieten van het leven als een energieke metgezel. Ze kunnen zachtaardig zijn, maar ze kunnen ook vrolijk zijn en hun geluk tonen door uitbundig te springen en spelen. Ze zijn ook gemakkelijk in de omgang, omdat de Labradoodle is gefokt om zachtaardig van karakter te zijn. Zoals het geval is met elk ras, kunnen sommige Labradoodles een wat minder karakter hebben, maar een goed getrainde Labradoodle met een karakteristiek temperament is een waar genot.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Pups met een goed karakter zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen te worden vastgehouden. Ontmoet altijd de hond waarin je geïnteresseerd bent voordat je hem mee naar huis neemt om ervoor te zorgen dat ze een fijn temperament hebben waar je je prettig bij voelt. Het ontmoeten van broers en zussen, ouders of andere familieleden van de hond is ook nuttig om te evalueren hoe een puppy eruit zal zien als hij groot is.

Zoals elke hond heeft de Labradoodle vroege socialisatie nodig - blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen - als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat de Labradoodle-pup opgroeit tot een goed afgerichte hond. Het inschrijven voor een puppycursus is daarom aan te raden. 

Gezondheid van de Labradoodle

Labradoodles zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Labradoodles zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om je ervan bewust te zijn als je deze kruising overweegt. Enkele aandoeningen die voorkomen bij dit ras zijn oorontstekingen, elleboogdysplasie, epilepsie, progressieve retinale atrofie, hypothyreoïdie en diabetes.

Verzorging

Hoewel een Labradoodle een van een reeks vachttypen kan hebben, is de gewenste lengte vier tot zes centimeter. Ze hebben een enkele vacht met haar variërend van rechte tot losse krullen. De krullen mogen niet strak zijn en de vacht mag niet dik of donzig zijn. Een Labradoodle heeft één of twee wasbeurten per week nodig, evenals regelmatige verzorging van de oren en het knippen van de nagels.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.