Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

kuvasz

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 35 - 52 kg

Schofthoogte: 65 - 76 cm

Kuvasz

De kuvasz is een van oorsprong Hongaarse hond.

Geschiedenis

Velen nemen aan dat de Kuvasz in 1200 voor Christus met de Turkse vluchtelingen mee is gekomen naar Hongarije. Dit ras had zijn gouden jaren in de vijftiende eeuw, toen koning Matyas de Eerste deze hond meer vertrouwde en liefhad dan zijn volk. Het Turkse woord "kuvasz " betekent "beschermer" en deze hond is zeer veelvuldig gebruikt als koninklijke bewaker. Later heeft deze hond zijn sporen verdiend als schaapshond. De Kuvasz heeft tot de ontwikkeling van vele rassen schapenhonden bijgedragen, zoals de Tatra en de Berghond van de Maremmen en de Abruzzen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd dit ras met uitsterven bedreigd en is het gered door de inspanningen van fokkers. Tegenwoordig is deze hond een populaire gezelschapshond, naast zijn historische rol als schaapshond. Deze hond is in 1931 voor het eerst door de AKC geregistreerd.

Karakter

Het is een slimme en dappere hond en de Kuvasz is zeer sterk van geest en onbevreesd. Het is een hond met een sterke territoriumdrift en een sterk beschermend instinct, en hij is daardoor een uitstekende beschermer van het vee. Als uitzonderlijk goede bewakingshond, is de Kuvasz een uitstekende herder en een bewaker van de kudde tegen wilde dieren. De Kuvasz heeft extra verzorging nodig van zijn eigenaar en is geen ras voor de gemiddelde eigenaar. Dit dominante ras met zijn grote formaat en sterke verdedigende instinct vraagt extra zorg en verantwoordelijkheid van zijn eigenaar.

Deze hond kan gebruikt worden om zijn territorium te beschermen en zijn mensen te verdedigen. De Kuvasz is extreem trouw aan zijn familieleden en krijgt een sterke band met hen. Dit is een onafhankelijke denker met een grote intelligentie. Deze hond kan zelfs ongehoorzaam zijn. Hij doet het goed met kinderen wanneer hij goed bij hen is geïntroduceerd. Tegenover de kinderen van zijn familie is de Kuvasz zachtaardig en geduldig.

Niettemin wordt deze hond niet aanbevolen voor kleine kinderen. Deze hond is gereserveerd tegenover onbekenden. Een uitgebreide socialisatie zou veranderingen in het gedrag van de Kuvasz kunnen bewerkstelligen. Een stevige gehoorzaamheidstraining door een ervaren baas is essentieel bij dit ras. Oorspronkelijk zijn deze honden gefokt om zelfstandig te werken en daarom zijn ze niet zo makkelijk af te richten. Sommige honden van dit ras kunnen wat makkelijker zijn dan andere. De Kuvasz kan wel zeer zachtaardig zijn tegenover andere dieren en het vee. Deze hond heeft om het vee te kunnen bewaken een speciale training nodig.

Gezondheid

Dit ras is over het algemeen gezond en kent niet veel gezondheidsproblemen. Wel heeft deze hond een aanleg tot het krijgen heupdysplasie en nog enkele kleinere problemen. Zo komen osteochondrose, hypertrofische osteodystrofie en enkel huidproblemen bij dit ras voor. De Kuvasz kan mogelijk kwijlen.

Verzorging van de Kuvasz

De Kuvasz heeft een dichte, middellange vacht, die wekelijks moet worden geborsteld. Het wordt niet aangeraden om deze hond te baden. De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd. Dit ras komt hevig in de rui.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen