Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

kooiker hondenras

Levensverwachting: 12 - 14 jaar

Gewicht: 9 - 11 kg

Schofthoogte: 35 - 40 cm

Kooikerhondje

Het Kooikerhondje, ook wel simpelweg Kooiker genoemd, is sinds 1966 een officieel erkend Nederlands hondenras.

Geschiedenis

Het Kooikerhondje is een Nederlands hondenras. In de 17e eeuw waren op schilderijen van Jan Steen dit soort hondjes al te zien, het is niet bewezen dat dit al daadwerkelijk de Kooikerhondjes van vandaag de dag zijn. Pieter Hooft schreef in de Nederlandse Historiën dat het leven van Willem van Oranje is gered door dit hondenras. Een Kooiker krabde aan zijn tent waardoor hij wakker werd en hierdoor kon ontsnappen aan Spaanse vijanden. Sinds 1966 is het Kooikerhondje een officieel erkend ras.

Karakter

De Kooiker is vriendelijk, goedaardig en een uitstekende gezinsgenoot met waakvaardigheden. Ze beschikken over een atletisch vermogen waardoor deze hond een natuurtalent is in spelletjes. Zijn bewegingsbehoeften zijn aanpasbaar: een lange, rustige wandeling door het bos of een inspannende wandeling past hem even goed. Laat de Kooiker al vroeg wennen aan honden en katten om de omgang soepel te laten verlopen. De Kooiker kan wat gereserveerd zijn bij vreemden, maar bekende gezichten zal hij gretig verwelkomen. De Kooiker is slim en bereid om te leren, dus profiteer van die eigenschappen en begin vroeg met trainen.

Gezondheid van het Kooikerhondje

Zoals bij alle honden komen er ook bij het Kooikerhondje erfelijke aandoeningen voor. Enkele voorbeelden zijn  de ziekte van Von Willebrand Disease, patella luxatie, ENM – Erfelijke Necrotiserende Myelopathie, epilepsie, (Poly)myositis en oogafwijkingen.

Verzorging

De dikke, middellange vacht van de Kooiker is glad of heeft een lichte golf. De kleur varieert van oranje tot diep kastanje rood met een witte achtergrond. Op de oren zitten zwarte uiteinden die bekend staan ​​als oorbellen. Lichte bevedering siert de benen en de overwegend witte staart is goed bevederd. Elke week goed borstelen - vaker tijdens de rui - moet de vacht van de Kooiker in goede staat houden. De vacht is van nature waterbestendig en blijft redelijk schoon. Geef de Kooiker alleen een bad wanneer de vacht begint te stinken, dit omdat baden de vuilafstotende krachten van de vacht kan aantasten.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen