Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

kleine-hondenrassen-header

Kleine hondenrassen

Kleine honden zien er vaak ontzettend schattig uit. Maar als je denkt dat dat alles is wat ze te bieden hebben, dan heb je het mis. Kleine hondenrassen zijn misschien klein van stuk, maar het blijven honden met alle verschillende eigenschappen die je ook bij grotere rassen kunt vinden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat kleine hondenrassen geen eigen kenmerken kunnen ontwikkelen. Twijfel je of je een klein hondenras wat voor jou is? Lees dan verder om alles te weten te komen over alle kleine hondenrassen.

yorkshire-terrier ras
Yorkshire Terrier
teckel hondenras
Teckel
Middenslagpoedel
Poedel

Bepalende kenmerken

Vaak denken mensen bij kleine honden automatisch aan honden die behoren tot de classificatie van de American Kennel Club Toy Group, waaronder rassen met een gewicht tot 5 kg. Kleine hondenrassen worden echter over het algemeen gedefinieerd als hondenrassen die 21 kilo of minder wegen en zijn in bijna elke groep te vinden. Teckels zijn bijvoorbeeld, ondanks hun kleine formaat, eigenlijk lid van de AKC Hound Group, en natuurlijk behoren kleine honden zoals Rat Terriërs en Jack Russell Terriërs tot de Terriër Group.

Bij het kiezen van een klein hondenras is het belangrijk om in gedachten te houden dat de bepalende kenmerken van de groep waartoe een hond behoort meer te maken hebben met zijn temperament en persoonlijkheid dan met zijn grootte. Hoewel veel kleine honden zeer geschikt zijn voor het stadsleven en het wonen in appartementen, zouden Teckels en bepaalde Terriërs die zijn gefokt om ongedierte en ander klein wild te vangen zich ook prima thuis voelen op een boerderij of in het land waar ze hun jachtinstincten kunnen gebruiken.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat, net als bij grotere hondenrassen, kleine hondenrassen verschillen in temperament en fysieke vereisten, dus het is belangrijk om elk ras grondig te onderzoeken en ervoor te zorgen dat ze goed passen bij je gezin en levensstijl.

Voordelen van kleine hondenrassen

Kleine hondenrassen hebben veel voordelen. Zoals eerder vermeld hebben ze over het algemeen minder ruimte nodig om comfortabel en gelukkig te zijn, waardoor ze een goede keuze zijn als je in een appartement of een klein huis woont. Maar omdat ze kleiner zijn wil dat nog niet zeggen dat ze geen ruimte nodig hebben om voldoende te bewegen. Ze hebben vaak opgekropte energie waardoor een wandeling goed is.

Kleine hondenrassen eten ook minder en hun basiszorg zal daarom minder zijn dan bij grotere hondenrassen. Ze werpen minder (in de totale hoeveelheid vacht) en hebben de neiging om minder rotzooi te maken dan grotere honden. Vaak zijn ze ook gemakkelijker te controleren aan de lijn, de kans dat een kleine hond een mens omver zal trekken is hierdoor erg klein.

kleine-hond
Shih-Tzu-hondenras
Shih Tzu
Dwergschnauzer
Dwergschnauzer
chihuahua-hond
Chihuahua

Uitdagingen

Ondanks de vele voordelen hebben kleine hondenrassen natuurlijk ook een aantal uitdagingen. Hoewel ze de neiging hebben om winterhard te zijn als het op hun gezondheid aankomt, zijn hun kleine lichamen gevoeliger en vatbaarder voor verwondingen, vooral als ze te hard spelen of als vallen of springen van te hoog meubilair. Om deze reden zijn vooral kleine honden over het algemeen niet geschikt voor huishoudens met zeer jonge kinderen. Oudere kinderen moeten onder toezicht staan ​​en moeten worden geleerd hoe ze op de juiste manier met kleine honden moeten omgaan.

Veel kleine rassen zijn ook vatbaar voor een aandoening die patella luxatie wordt genoemd, dat wil zeggen wanneer de knieschijf zich in de verkeerde positie bevindt, evenals voor een instortende luchtpijp. Hoewel deze omstandigheden niet ernstig zijn, kunnen ze speciale behandeling vereisen om letsel te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je voorzichtig met de hond moet spelen en hem van de bank moet tillen om te voorkomen dat zijn knie uit de kom gaat. In het geval van een instortende luchtpijp, moet je hem misschien met een harnas laten lopen dat over de borst past in plaats van aan een standaardlijn, die zal helpen voorkomen dat zijn luchtpijp bekneld raakt.

Hoewel kleine hondenrassen vaak worden beschouwd als zittende schoothondjes die graag knuffelen, is de waarheid dat sommige kleine hondenrassen meer beweging nodig hebben. Als je niet van wandelen houdt en je hebt geen grote tuin waar een hond kan rennen en spelen, zoek dan een hondenras dat alle beweging krijgt die hij nodig heeft met binnenspelen. Kleine hondenrassen zijn vaak een bundel energie. Hoewel ze misschien niet zo lang spelen en trainen als sommige andere honden die je kunt laten rennen, zullen kortere, frequentere speeltijden hem de oefening geven die hij nodig heeft.

Volgens een studie uit 2009, gepubliceerd in Applied Animal Behavior Science, bestond de top 3 van meest agressieve hondenrassen kleine rassen uit: de Teckel, Chihuahua en de Jack Russell Terriër. Volgens hondenexperts wordt algemeen aangenomen dat agressie niet inherent is aan deze hondenrassen, maar een angstreactie is die grotendeels gebaseerd is op hun kleine formaat, verergerd door slechte socialisatie en overmatige verwennerij van ouders van huisdieren die de agressie niet serieus nemen. De les hier is dat een goede socialisatie- en gehoorzaamheidstraining net zo noodzakelijk is om een ​​kleine hond vriendelijk en welgemanierd op te voeden als voor grote honden. 

Mopshond hond
Mopshond
keeshond-hondenras
Dwergkeeshond
Boston Terrier ras
Boston Terriër

Voedingsvereisten voor kleine honden

Hoewel kleine hondenrassen in het algemeen minder eten dan grotere honden hebben ze meer calorieën nodig. Dit komt omdat de stofwisseling van kleinere honden sneller is dan die van grote honden. Met het oog hierop moeten volwassen honden van kleine hondenrassen doorgaans twee of drie calorierijke maaltijden per dag eten. Puppy's moeten nog vaker worden gevoerd om te voorkomen dat ze hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel ontwikkelen, wat kan leiden tot zwakte en lethargie, spiertrillingen, toevallen en zelfs de dood.

Je kunt ervoor zorgen dat een kleine hond de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgt door hem een ​​speciaal samengesteld hondenvoer van kleine rassen te geven dat meer calorieën bevat dan voer dat is ontworpen voor grotere rassen. Vanwege hun langere levensduur hebben kleine honden ook baat bij voer dat een hoog gehalte aan antioxidanten bevat, wat kan helpen om schade door langdurige blootstelling aan vrije radicalen tijdens hun lange leven te voorkomen.

Kleine hondenrassen hebben vaak grote persoonlijkheden. Dit maakt ze niet alleen erg leuk, maar kan ze ook bij uitstek geschikt maken voor gezelschap onder de juiste omstandigheden. Nu je weet wat je van kleine hondenrassen kunt verwachten, kun je met een gerust hart het juiste kleine hondenras voor jouw situatie kiezen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen