Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

keeshond-hondenras

Levensverwachting: 13 - 15 jaar

Gewicht: 14 - 18 kg

Schofthoogte: 43 - 46 cm

Keeshond

De Keeshond of Duitse Keeshond is een hondenras afkomstig uit Duitsland.

Geschiedenis

De Keeshond is familie van de Spitzhonden, hoewel de exacte oorsprong geen papieren heeft. Het ras lijkt al sinds de achttiende eeuw een gevestigde waarde in Nederland te zijn als metgezel en waakhond. Het ras werd later bekend als de binnenschip omdat honden vaak als waakhond werden gehouden op de kleine schepen die over de Rijn varen. Door een noodlot werd het ras verstrikt in de politieke gebeurtenissen van Nederland in de jaren voorafgaand aan de Franse revolutie. De leider van de Patriot-factie was een man genaamd Kees de Gyselaer, die op zijn beurt een binnenschip met de naam Kees bezat.

De Keeshond verscheen in zoveel politieke cartoons dat hij en zijn ras - een hond van het volk - het symbool van de Patriotten werden. Helaas voor de Keeshond hebben de Patriotten niet de overhand gehad, en veel Keeshond-eigenaren hebben hun honden weggedaan, anders zouden ze worden geïdentificeerd met de verliezende partij. Tot overmaat van ramp voor de Keeshond werden de schepen die over de Rijn dobberden groter en de kleine Keeshond werd minder populair als binnenschip. Desalniettemin overleefde het ras, hoewel met een laag profiel, door de inspanningen van een paar loyale riviervaarders en boeren. In 1920 begon barones van Hardenbroek een poging om de overlevende leden te redden. Ze was zo succesvol in het winnen van vrienden voor het ras dat de Keeshond in 1925 in Engeland was. AKC-erkenning volgde al snel in 1930. Zoveel herstelde de Keeshond, het ras is nu de nationale hond van Nederland.

Karakter

De Keeshond is vrij energiek en erg speels, zeer attent en liefdevol en altijd klaar voor avontuur. Dit ras is gevoelig en leert gemakkelijk. De Keeshond is een goede metgezel voor zowel kind als volwassene. De Keeshond heeft niet veel beweging nodig, daarom is dit ras uitermate geschikt als stadshond. Dit hondenras is erg aanhankelijk en loyaal aan zijn baasje(s). De Keeshond staat bekend als waaks, blafferig en wat gereserveerd tegenover vreemden.

Gezondheid van de Keeshond

Bij de Keeshond komen de volgende gezondheidsproblemen voor: hypothyroïdie, heupdysplasie, epilepsie en patella luxatie.

Verzorging

Ondanks de grote haardos van de Keeshond, heeft de hond weinig vachtverzorging nodig doordat de vacht amper klitten heeft. Wekelijks de hond kort borstelen zou voldoende moeten zijn. De Keeshond staat erom bekend overmatig tandsteen te ontwikkelen.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen