Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kaukasische-Owcharka ras

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 50 - 100 kg

Schofthoogte: 67 - 70 cm

Kaukasische Owcharka

De Kaukasische Owcharka is een hondenras dat enorm populair is in zijn streek van herkomst.

Geschiedenis

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Kaukasische Owcharka uit de Kaukasus. Dit ras stamt af van oude Molosser-rassen, die door lokale herders worden gebruikt om hun kuddes te beschermen tegen grote roofdieren en dieven. Hoewel deze hond in het gehele Kaukasische gebied voorkomt, is dit ras het meest populair in Rusland. In feite betekent de bijnaam "Owcharka" in het Russisch "herdershond". Hoewel deze honden niet zo vaak worden gebruikt voor het bewaken van schapen als voorheen, bestaan ​​er nog steeds fokprogramma's in onder andere Hongarije, Polen en Tsjechië.

Tegenwoordig staan ​​deze honden bekend om hun enorme omvang en beschermende eigenschappen. De Kaukasische Owcharka wordt erkend door de FCI, maar komt momenteel niet in aanmerking voor registratie bij de AKC. In plaats daarvan maakt het ras deel uit van de Foundation Stock Service die is ontworpen om toezicht te houden op de ontwikkeling van het ras totdat het in voldoende aantallen beschikbaar is om in aanmerking te komen voor registratie.

Karakter

Gefokt om vee te beschermen, beschermt de Kaukasische Owcharka zijn familie zeer. Als hij niet goed is gesocialiseerd kan dit ras zijn familie en eigendommen agressief verdedigen. Het wordt niet aanbevolen om deze hond alleen te laten met kinderen, voornamelijk vanwege zijn grootte en vanwege de mogelijkheid dat als het spel ruw wordt, de hond de behoefte kan hebben om zijn gezin te beschermen. Kaukasische Owcharka's zijn erg sterk en alert, ze zullen moedig hun families verdedigen.

De Kaukasische Owcharka heeft de neiging om eigenzinnig en onafhankelijk te worden, dus vanaf jonge leeftijd is een stevige en consistente training vereist. Deze honden vereisen een sterke leider in het huishouden of ze kunnen onhandelbaar worden. Socialisatie is nodig om te voorkomen dat deze hond agressieve neigingen ontwikkelt rond vreemden en andere honden. Vanwege de moeilijkheid om dit ras te trainen en te socialiseren, wordt de Kaukasische Owcharka niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters.

Gezondheid van de Kaukasische Owcharka

Het belangrijkste dat tegen dit ras werkt, is zijn enorme omvang. De meeste bloedlijnen voor dit ras dragen het gen voor achterdysplasie en de grootte van het ras draagt ​​bij aan het verhoogde risico op musculoskeletale problemen. Kanker komt ook vrij vaak voor bij de Kaukasische Owcharka, samen met obesitas en hartproblemen. Verantwoorde fokpraktijken kunnen de incidentie van deze aandoeningen helpen verminderen, maar helaas is inteelt vrij gewoon bij dit ras, dat alleen het risico op gezondheidsproblemen verhoogt.

Verzorging

Als berghond heeft de Kaukasische Owcharka een dikke dubbele vacht met overvloedige bevedering. D vacht is ontworpen om de hond warm te houden in koud winterweer. De kleuren voor deze hond zijn grijs, gelig, bruin, gestroomd en wit. De FCI staat geen bruine honden van dit ras toe. Sommige honden hebben langere vachten dan anderen en het langharige ras is populairder voor de show. Regelmatig borstelen en verzorgen is vereist om de vacht van dit ras gezond te houden en het afstoten onder controle te houden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen